Ak si prečítate výsledky tohto výskumu, svojim deťom kolové nápoje určite zakážete

Deti zvyknuté piť nápoje s kofeínom majú horšiu pamäť a odolnosť voči závislostiam.

11.11.2023 13:00
lupienky, čipsy, kola, cola, kofola, televízor,... Foto:
Kolové nápoje? Deťom ich neponúkajte.
debata

Deti, ktoré sú zvyknuté pravidelne piť nápoje s obsahom kofeínu ako je napríklad coca-cola alebo energetické drinky, majú horšiu pamäť, sú impulzívnejšie a v dospelosti môžu byť náchylnejšie k závislostiam. Zistili to vedci, ktorí u dvoch tisíc amerických detí vo veku deväť a desať rokov testy skúmali ich pamäťové schopnosti a mozgovú aktivitu.

Odborníci zverejnili svoje výsledky v adiktologickom magazíne Substance Use & Misuse. Došli v nej k záveru, že častá konzumácia sýtených nápojov s obsahom kofeínu môže zhoršovať pamäť, schopnosť koncentrácie a negatívne ovplyvňovať vývoj mozgu.

kilá - obezita - dieťa - nadváha - rodič Čítajte viac Obezita postihuje na Slovensku čoraz viac aj deti, väčšie problémy majú chlapci

Deti, ktoré priznali, že nápoje s kofeínom pijú pravidelne, v testoch pamäte zaostávali za svojimi rovesníkmi, ktorí tieto nápoje nepijú. Medzi týmito dvoma skupinami bol značný rozdiel aj pri porovnaní mozgovej aktivity – konzumenti kofeínu vykazovali nižšiu aktivitu v prednej mozgovej kôre, čo je jav často vídaný u jedincov, ktorí majú diagnostikovanú poruchu pozornosti (ADHD) alebo trpia závislosťou na alkohole či drogách. Deti zvyknuté na kofeín sú tiež náchylnejšie vyskúšať alkoholické nápoje.

„Naše závery napovedajú, že denná konzumácia kofeínových limonád je prediktívnym faktorom pre užívanie návykových látok v blízkej budúcnosti. Jedným z možných vysvetlení je, že látky obsiahnuté v kofeínových limonádach, teda kofeín a cukor, môžu mať toxikologický dopad na mozog, čo jedinca robí citlivejším na silnejšie pôsobenie tvrdších drog ako je alkohol,“ uviedla Mina Kwonová, vedúca výskumného tímu.

školák, dieťa, raňajky, jedlo, strava, deti Čítajte viac Deti treba učiť stravovať sa pravidelne. Rodičia, pozor na veľkosť porcie!

Spoluautor štúdie, profesor Národnej univerzity v juhokórejskom Soule An Wu-Jong sa domnieva, že závery sú kľúčové pre ochranu verejného zdravia. „Je nesmierne dôležité stanoviť vedecky podložené odporúčania ohľadom konzumácie kofeínových nápojov u detí. Neexistuje zhoda na tom, aké množstvo kofeínu je u detí bezpečné a niektoré deti môžu byť náchylnejšie k neblahým dopadom spojeným s častou konzumáciou kofeínu ako iné,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #kolové nápoje #detská strava

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...