Tampón, ktorý testuje pohlavne prenosné choroby! Vyvinul ho britský start-up

Britský start-up, ktorý sa zaoberá gynekologickým zdravím, predstavil tampón pre diagnostiku pohlavne prenosných chorôb.

08.11.2023 16:00
žena, gynekológia, prehliadka, prevencia,... Foto:
Britský start-up, ktorý sa zaoberá gynekologickým zdravím, predstavil tampón pre diagnostiku pohlavne prenosných chorôb.
debata

Táto zdravotná pomôcka slúži ako PCR test, ktorý zisťuje prítomnosť chlamýdií, kvapavky, trichomonád, mykoplazmy či ureaplazmy, a užíva sa namiesto sterov, ktoré by žena musela podstúpiť u gynekológa, napísal The Guardian.

Cieľom skríningovej sady je urýchliť diagnostiku a liečbu, najmä u skupín pacientok, ktoré sa obávajú alebo hanbia podstúpiť test, uviedol start-up Daye, ktorý tampón uviedol na trh.

žena, hnev, zúrivosť, starta nervov, Čítajte viac Bolesť, podráždenosť, výkyvy nálady. Má žena šancu vystúpiť z každomesačného začarovaného kruhu?

Britský úrad pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) varoval, že rastie počet ľudí, ktorí sa nakazia sexuálne prenosnými chorobami. V Británii bol v roku 2022 zaznamenaný 24-percentný nárast oproti roku 2021. Ženy sú štatisticky ohrozenejšie ako muži kvôli svojej fyziológii.

Start-up „nanovo definuje“ testovanie pohlavne prenosných chorôb, uviedla lekárka Michelle Tempestová, ktorá prednáša o lekárskom práve a etike na Cambridgeskej univerzite. Tento tampón podľa nej ženám umožní prevziať kontrolu nad svojím zdravím „neinvazívnym spôsobom z pohodlia vlastného domova“.

Tampón je v Británii odoslaný do laboratória na testovanie a výsledky sú spracované do piatich pracovných dní. Aplikátor umožňuje používateľke dosiahnuť na krčok maternice bez použitia gynekologických zrkadiel.

sex, vzťah, intimity Čítajte viac Zlepšite si domáci sex. Kreatívne nápady aj pre menej skúsených

Epidemiologička Emma Hardingová-Escheová vyjadrila obavy ohľadom niektorých foriem domáceho testovania. Mohli by podľa nej byť nevhodné okrem iného na to, že by mohli viesť k nadmernej liečbe napríklad pri ureaplazmatickej infekcii. Odporúčaným typom odberu podľa nej zostávajú u žien stery a u mužov odber vzorky moču.

Uvedenie tampónu na trh nasleduje po klinických štúdiách so 600 pacientkami. „Počas posledných niekoľkých mesiacov sme zhromaždili značné množstvo údajov z nášho diagnostického tampónu. Zaznamenali sme jednopercentnú neúspešnosť testu z dôvodu nedostatočného odberu vzorky v porovnaní s desiatimi a viac percentami, ktoré boli zaznamenané pri steroch,“ uviedla zakladateľka start-upu Valentina Milanova. „Sme tiež schopní výrazne znížiť chybovosť pri odbere vzoriek, čo je ideálny prístup pre domáci odber vzoriek v rámci našej strategickej iniciatívy na skrátenie čakacích čias pacientov a zlepšenie prístupu k starostlivosti,“ dodala.

„Sme si vedomí obáv súvisiacich s nadmernou liečbou a rezistenciou na antibiotiká. Preto naše klinické protokoly zahŕňajú edukáciu o obnovení zdravého vaginálneho mikrobiomu ako prvého kľúčového opatrenia na zníženie záťaže ureaplazmy a mykoplazmy,“ uviedla Milanova.

debata chyba
Viac na túto tému: #pohlavné choroby #menštruácia #tampón

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Vyskúšajte nové zdravé recepty, objavte radosť z varenia.
Neberte nič na ľahkú váhu, avšak nič ani veľmi...