Redukuje zápalové procesy v tele aj oxidačný stres. A to nie je všetko! Prečo je skvelé zamerať sa na šípkový olej?

Šípkový olej, často známy pre svoje výnimočné vlastnosti v oblasti starostlivosti o krásu, ponúka omnoho viac, než len kozmetické benefity.

09.11.2023 09:00
shutterstock 1153677271 Foto:
Šípky majú protizápalový účinok.
debata

Tento prírodný zázrak môže poslúžiť aj ako silný spojenec v boji o zdravie. Nadšenci zdravého životného štýlu ale aj vedci už niekoľko desaťročí objavujú rôzne benefity, ktoré šípkový olej prináša. Od zmiernenia zápalových stavov a podpory imunitného systému až po pozitívny vplyv na srdcové zdravie a psychickú pohodu…

Protizápalové vlastnosti

Jednou z najvýraznejších vlastností šípkového oleja je jeho schopnosť redukovať zápalové procesy v tele. Táto schopnosť vychádza z jeho vysokého obsahu antioxidantov, ako sú vitamín C, E, karotenoidy a flavonoidy. Tieto látky nielenže chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ale aj znižujú zápalové reakcie, čím sa podporuje celková pohoda a zdravie.

Podpora imunitného systému

Vitamín C, ktorý nájdeme v hojnom množstve v šípkovom oleji, je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami. Pomáha telu bojovať proti infekciám a urýchľuje proces hojenia. Pravidelné užívanie šípkového oleja môže posilniť váš obranný mechanizmus a urobiť vás odolnejšími voči chorobám.

šípky, olej, žena, pokožka, tvár, krásna žena, kozmetika Čítajte viac Zmiernenie pigmentácie či jazvičiek po akné? Vyskúšajte olej, ktorý sa spája s jeseňou

Zdravé kĺby aj srdce

Šípkový olej tiež pôsobí ako prírodný pomocník pri problémoch s kĺbmi, ako je artritída. Jeho protizápalové účinky môžu znížiť bolesť a zápal v kĺboch, čo je vítaná úľava pre tých, ktorí trpia týmito ochoreniami. Okrem toho niektoré štúdie naznačujú, že antioxidačné vlastnosti šípkového oleja môžu prispieť k zlepšeniu srdcového zdravia tým, že redukujú oxidačný stres a znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Pomoc pri tráviacich problémoch

Šípkový olej bol tradične využívaný na zmiernenie tráviacich ťažkostí, vrátane žalúdočných kŕčov, a ako mierne laxatívum. Okrem toho, diuretické vlastnosti šípkového oleja podporujú zdravú funkciu močových ciest a prispievajú k čisteniu tela.

šípky, ruža šípová Čítajte viac Šípky: Kedy ich zberať, ako pripraviť čaj, aby z neho nebola len „mŕtva“ voda a likér, ktorý vás vynesie do nebies

Psychická pohoda

Aromaterapeutické využitie šípkového oleja môže pomôcť zmierniť príznaky úzkosti a depresie, zlepšiť náladu a podporiť celkovú duševnú pohodu.

Lepší zrak

Vysoký obsah vitamínu A a karotenoidov v šípkovom oleji môže byť prospešný pre zrak a môže pomôcť predchádzať niektorým degeneratívnym očným stavom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrak #hydratácia #šípkový olej #protizápalové účinky

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...