Nepodceňujte strečing. Je často účinnejší ako silové cvičenie

Naťahovanie svalov má extrémne množstvo benefitov, kvôli ktorým nemusíte ani chodiť do fitka. Stačí 10 – 15 minút, počas ktorých sa poriadne ponaťahujete a do nového dňa odídete ako vymenená. Vyskúšajte účinky strečingu v praxi.

12.11.2023 08:35
strečing, tréning, žena, cvičenie Foto:
Nejde len o naťahovanie svalov.
debata

Strečing má unikátny efekt

Nejde len o naťahovanie svalov. Skvelým bonusom je využívanie dychu. Väčšina svalov totiž relaxuje práve s výdychom. S nádychom teda zaujmite pozíciu na natiahnutie a s výdychom natiahnite. Celkový efekt sa zvyšuje, ak sa budete vedome sústrediť na naťahovanú oblasť. A ako dlho naťahovať? Optimálne je vydržať tak dlho, pokiaľ neucítite, že napätie v preťahovanej svalovej skupine postupne poľavuje. A naštartuje sa vám nový život.

Dodá energiu

Zabudnite na rannú kávu, ktorá vám energiu poskytne iba na dlh. Privstaňte si a ponaťahujte sa. Uvidíte, že deň bude oveľa lepší. Len niekoľko minút naťahovania totiž výrazne zlepšuje prietok krvi celým organizmom vrátane mozgu. Aktivujete teda nielen telo, ale aj myseľ, ktorá potrebuje byť najmä ráno svieža a schopná riešiť úlohy.

Prevencia zranení

Pravidelné naťahovanie posilňuje jemnú svalovú koordináciu, ktorá je dôležitá na udržiavanie rovnováhy počas pohybu. S tým súvisí aj lepšia orientácia v priestore a zachovanie stability. Budete voľní, pružní, orientovaní a tiež obratní. Nemusíte sa potom obávať, že vás na lopatky položí nejaký pád alebo zakopnutie. Aktuálne hlavne počas zimy.

chôdza Čítajte aj Je 10-tisíc krokov nové magické číslo? Koľko kalórií takto minieme?

Buduje flexibilitu

Pravidelný strečing rieši stuhnutosť svalov a kĺbov a maximálne zvyšuje rozsah pohybu. Flexibilita je dôležitá pre každodenné fungovanie aj pre šport. Umožní telu pracovať intenzívnejšie a zároveň bezpečnejšie. Pružné kolená a bedrá vás pustia hlbšie v drepe, posilnené a voľné ramená zase lepšie podržia pri stoji na hlave, pevný stred tela a pružná chrbtica ochráni pred dopadmi sedavého životného štýlu.

Zbaví stresu

Chúlite sa do seba ako plod v maternici? Je to výsledok stresu. Naťahovanie vám prospeje nielen fyzicky, ale aj psychicky. Uvoľní stuhnuté svalstvo a otvorí pozitívnu myseľ. Počas strečingu by ste mali byť schopní sa uvoľniť tak, aby vám to bolo príjemné. Neponáhľajte sa. Užijete si pohodové cvičenie, telo rozpustí stres a bude ho následne lepšie znášať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #stres #zranenia #svaly #posilnenie #strečing #chrbtové svaly #naťahovanie #flexibilita

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...