Je 10-tisíc krokov nové magické číslo? Koľko kalórií takto minieme?

Zaujímavá myšlienka spojená s chôdzou, ktorá mala spočiatku ľudí motivovať k pohybu. V súčasnosti ide o čosi ďalej, pretože sa na ňu začali zameriavať výživoví poradcovia. Skúmajú, či 10 000 krokov denne dokáže prispieť k štíhlej línii.

20.06.2023 08:03
chôdza Foto:
Chôdza. Lepšia ako beh?
debata

Nejde o exaktný výpočet

Meranie chôdze krokmi nie je presné, pretože každý z nás má inú dĺžku nôh či inak svižný pohyb. Vo všeobecnosti sa 10 000 krokov rovná asi 6 a pol až 8 km, čo sa na prvý pohľad nezdá ako jednoduchá úloha. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí urobili počas dňa viac krokov mali v prieme nižšiu hmotnosť oproti „lenivejším“ náprotivkom. Počítanie krokov vskutku pomáha. Chôdza je totiž ideálnym prostriedkom na zhadzovanie nadbytočných kilogramov tuku najmä u ľudí s nadváhou či obezitou. Nezaťažuje totiž kĺby a hoci výsledky prichádzajú pomaly, považujú sa za trvalé. Napríklad, korpulentný človek dokáže spáliť po dokráčaní 10 000 krokov aj 340 kilokalórií.

Nie každý to má ľahké

Splnenie tohto denného cieľa nie je problémom pre určité druhy profesií. Čašník či zdravotná sestra dosiahnu spomínaný limit často už v polovici zmeny. Horšie sú na tom ľudia so sedavým zamestnaním. Administratívni pracovníci od zobudenia do skončenia osemhodinovej šichty spravia len asi 3000 krokov. Pokiaľ cestou domov nejdú pešo ďalších asi päť kilometrov, magické číslo v podobe 10 000 krokov sa im nepodarí dosiahnuť. Pre ilustráciu, väčšina ľudí si tento cieľ splní jednou dlhšou dennou prechádzkou. Vytrvalostní športovci to majú, napríklad pri behu, zvládnuté ešte o polovicu času rýchlejšie.

bazén, plávanie Čítajte aj Pri ktorom cvičení chudneme rýchlejšie? Nejde len o beh

Koľko kalórií spálime?

V závislosti od telesnej hmotnosti spálime pri chôdzi a pri naplnení cieľa 10 000 krokov 250 až 600 kcal. Veľké rozpätie minutej energie totiž závisí od veku, pohlavia, telesnej konštrukcie. Pre lepšiu predstavu, ide o spálenie takého množstva energie akú majú jedna či dve napolitánky. Urobiť z tohto čísla dennú rutinu nie je pre všetkých jednoduché a nejde pritom len o časové hľadisko. Prechádzka o dĺžke viac ako päť kilometrov dáva zabrať najmä menej aktívnym ľuďom. Aj z tohto dôvodu sa odporúča, aby „neskákali“ zo dňa na deň z 3000 na 10 000 krokov.

Stále v pohybe

Na začiatok sa odporúča krátka, jeden a pol kilometrová prechádzka, za ktorú spravíme 2000 až 2500 krokov, čo je približne 80 kcal. Kroky sa majú pridávať postupne, pokým dosiahneme spomínaný limit. Väčšina bežných pohybových aktivít počíta so stratou 200 – 300 kcal. Polhodinový beh nás „stojí“ asi 300 kcal, hodinový dvojnásobok. Chudnutie je podľa odborníkov viac-menej zaručené, ak prekročíme každý deň hranicu 10 000 krokov. Za predpokladu nižšieho kalorického príjmu môžeme schudnúť počas týždňa pol kilogramu, čo sa považuje za zdravý spôsob zhadzovania telesnej váhy bez jo-jo efektu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #prechádzka #chôdza #sedavé zamestnanie #spaľovanie kalórií #počítanie krokov #kráčanie

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...