Pri ktorom cvičení chudneme rýchlejšie? Nejde len o beh

S chuťou do chudnutia! Atraktívne športové aktivity, ktoré pomáhajú pri spaľovaní nadbytočného tuku v tele sa v súčasnosti neobmedzujú len na bez či rýchlu chôdzu. Cestu k štíhlej línii si môžeme užiť aj pri iných druhoch pohybu, ktoré ponúkajú zaujímavé výsledky pri spaľovaní kalórií.

05.06.2023 12:43
bazén, plávanie Foto:
Pri plávaní, ktorý je výsostne individuálnym športom zapájame hornú aj spodnú časť tela.
debata (10)

Beh a posilňovanie

Základné športové aktivity, na ktoré sa spoliehame pri redukcii hmotnosti. Pri týchto činnostiach si aj za predpokladu dobrej výživy môžeme byť viac-menej istí, že dosiahneme cieľ v podobe ladných kriviek. Odbúravanie tuku z tela sa začína nielen funkčným tréningom, ale aj nastavením tela na nižší príjem kalórií v porovnaní s výdajom energie. Behanie napríklad ponúka vysokú „stratu“ energie. V závislosti od veku, váhy či telesnej kompozície totiž môžeme spáliť aj 300 kilokalórií počas tridsiatich minút. Podobne účinný je aj intervalový tréning v posilňovni, ktorým sa dokážeme rýchlejšie priblížiť svojim cieľom. Ide o typ tréningu s vyššou intenzitou, pri ktorom sa míňa viac kalórií za krátky čas.

Podceňovaný spôsob chudnutia

Pri plávaní, ktorý je výsostne individuálnym športom zapájame hornú aj spodnú časť tela. Ide často o podceňovanú formu tréningu, hoci účinne spája silový a kardio druh cvičenia. Spomínaný šport pomáha spaľovať prebytočné kalórie a zároveň šikovne tvaruje svalovú hmotu. Motýlik, kraul, znak a mnohé iné plavecké štýly sľubujú podľa portálu WorldHealth úbytok 360 – 400 kcal za svižných tridsať minút tréningu. Tajomstvo úspechu pri tomto druhu športu sa skrýva v udržiavaní telesného odporu, ktorým sa zlepšuje kondícia kardiovaskulárneho systému a zároveň sa formujú svaly. Podľa športovej dietologičky Amy Goodsonovej ide o podceňovaný šport, ktorý má však viacero výhod pri chudnutí. Spaľovanie kalórií sa cvičením nekončí, pretože metabolizmus míňa energiu aj neskôr. "Svaly sú metabolicky aktívnejšie ako tuk, čo znamená, že v pokoji spaľujú viac kalórií,“ vysvetľuje pre portál eatthis.com

Edo Majerczak, zena, trening, Čítajte aj Tréner radí: Toto je šport na postavu do plaviek

Tanec a po ňom kopec spálených kalórií

Opakom individuálneho športu je skupinové cvičenie. Pokiaľ sa k nemu pridá tanec a svižná hudba, odolať je veľmi ťažké. Mnohé ženy sa tešia rýchlemu chudnutiu pravidelným navštevovaním zumby. Nejde o typický šport, ale skôr o aeróbny typ tréningu s vysokou intenzitou a zložitými pohybmi. Výskum ukazuje, že zumba ovplyvňuje chudnutie tak, že ho likviduje rovnomerne v celom tele. Počas hodiny tanečných kreácií dokážeme spáliť (v závislosti od veku, hmotnosti) 500 – 800 kcal. Pri aeróbnom tréningu sa spaľuje energia priamo počas cvičenia. Tým, že sa posilňuje aj svalová hmota, kalórie ubúdajú aj hodiny po tréningu, v čase odpočinku.

Von, do prírody

S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi sa žiada aj viacej cvičení pod holým nebom. Jedným z nich je bicyklovanie, ktoré výrazne zlepšuje fyzickú kondíciu, citlivosť na inzulín, znižuje riziko srdcových chorôb, rakoviny a predčasnej smrti. Citlivosť na inzulín sa prejavuje tým, že máme menej časté pocity hladu a návaly žravosti. Podľa Harvard Health Publishing polhodinové bicyklovanie pomáha zlikvidovať 200 – 440 kcal. Okrem chudnutia sa zlepšuje aj fyzická výkonnosť, čo sa prejavuje nižšou mierou únavy, slabosti, vyčerpania, vyšším sebavedomím a dobrým spánkom. Únavu odstráni nielen pohyb na čerstvom vzduchu, ale aj výraznejšia produkcia vitamínu D, ktorú podporuje slnečné žiarenie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #plávanie #beh #chudnutie #tanec #posilňovanie #vitamín D #kraul #slnečné svetlo #spaľovanie kalórií

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....