Aká je realita chudnutia? Nebude to trvať týždne a často ani mesiace

„A niektorí dokonca po viacnásobných diétach budú musieť dosiahnuť z počiatku opak - zvýšiť príjem energie a možno trochu priberú. Voláme to jeden krok vzad a dva kroky vpred,“ hovorí o skutočnom fungovaní diéty v rozhovore pre Pravdu MUDr. Boris Bajer, PhD z Centra výživy a tréningu. O tom, že jeho práca nie je iba o teórii svedčí aj jeho životný príbeh. Prešiel si nezdravým chudnutím a bulímiou. A teraz pomáha ľuďom schudnúť.

13.11.2023 06:00
fotobajer, boris bajer, Foto:
Prešiel si tým: Známy odborník na výživu Boris Bajer vyštudoval medicínu a svojimi vedomosťami pomáha mnohým ľuďom. Sám sa nepovažuje len za teoretika, pretože zažil na vlastnej koži aj bulímiu.
debata

Prečo sa nám vo všeobecnosti nedarí chudnúť? A to aj vtedy, keď sa o to veľmi snažíme?

Lebo na to ideme zo zlého konca. Miesto toho, aby zrkadlom našej životosprávy a prístupov ku svojmu telu bolo to, ako vyzeráme, prvotný cieľ je ten, že sa naháňame za tým, ako vyzeráme – to zo psychológie pramení do netrpezlivosti a chcenia výsledkov hneď. Preto ľudia obľubujú rýchle desať či tridsaťdňové výzvy, diéty, kedy príde ku počiatočnému úbytku hmotnosti, no človek stratí aj veľa vody a svalovej hmoty. Keď to zopakuje, už sa tomu telo bráni a nedopadne to tak úspešne ako prvý raz. Naopak, rýchlejšie sa hmotnosť vracia naspäť (tzv. jojo efekt) a často to vyústi do pokazeného metabolizmu, spaľovania. Štatistiky hovoria jasne. Z ľudí, ktorí schudnú a aj sa im dlhoročne podarí túto hmotnosť udržať, to dokáže maximálne 10 %.

Ktoré telesné, krvné a iné hodnoty je vhodné sledovať pred tým, ako začneme s redukciou hmotnosti?

Rozhodne je vhodné sa poradiť so svojím lekárom. Všeobecný lekár je schopný štandardne raz za dva roky v rámci poistenia vykonať preventívnu prehliadku, kde sú aj základné krvné hodnoty (markery) zdravia. Ide však naozaj o základ, pre mňa štandardne neúplný a ľuďom radím doplniť si tieto testy hlbšie. Treba však sledovať zdravie pečene, srdca, obličiek, tuky v krvi, základné vitamíny a minerály. Dobré je mať aj vyšetrené hladiny hormónov, ktoré regulujú štítnu žľazu a samostatné hormóny štítnej žľazy – veľmi často sa stretávame s tým, že štítna žľaza je náchylná na príliš nízky príjem energie počas diét. A neskôr nám to môže spočítať. Odporúčam absolvovať aj napríklad USG vyšetrenie brušnej dutiny, alebo hlbšie vyšetrenie srdca. Lekár však vie odmerať človeku tlak, čo vie odhaliť tzv. tichého zabijaka – hypertenziu (vysoký krvný tlak).

Veľké množstvo diét je o obmedzovaní nejakej základnej makroživiny, najčastejšie sacharidov. Aký je váš názor na to?

Že prvým základom pri znižovaní množstva tuku (je to ideálnejší názov, pretože hmotnosť sa v skutočnosti nemusí znižovať, ak sa nám darí budovať svaly počas redukcie tuku) je dostať sa do energetického deficitu. To je mať nižší príjem, ako výdaj energie. To sa dosiahne najmä znížením množstva prijímanej určitej živiny. Štandardne tuku, alebo sacharidov. Druhotným cieľom je mať čo najmenej spracované potraviny v jedálničku, ktoré nám nebudú príliš hýbať s cukrom v krvi, eventuálne inzulínom. Zvyšok je o nastavení dostatočného množstva bielkovín a vlákniny. Štúdie hovoria momentálne jasne – je jedno, aké zloženie tukov ku sacharidom v jedálničku človeka bude mať, dôležité je, aby to človeku chutilo a vydržal to jesť dlhodobo. Iba tak nastavíme úspešne jedálniček.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Expert na výživu: Prečo nefungujú diéty a ako sa nastaviť na chudnutie?

Pri diétach sa nechávame často zlákať rôznymi výživovými doplnkami. Ktoré z nich sú podľa vás úplne zbytočné a ktoré naopak prospešné?

Zo spaľovačov nefunguje ani jeden. Ak nejaký fungoval, zakázal sa jeho predaj na voľnom trhu, pretože prevažovali riziká nad benefitmi (štandardne išlo o aktiváciu sympatického nervového systému – adrenalínová os). Malý, alebo žiaden účinok majú niektoré voľne dostupné látky, ktoré fungujú nepriamo (najmä tie, ktoré znižujú chuť do jedla – takzvaný anorektický účinok – nemýliť si s diagnózou mentálna anorexia, čo je ťažké psychiatrické ochorenie). Na športový výkon najlepšie funguje kreatín. Všetko ostatné je o individuálnom nastavení.

Čo odporúčate ľuďom, ktorí sa rozhodnú schudnúť. Čo by nemali opomenúť a prečo je dôležité vyhľadať odborníka?

Okrem uvedeného, samozrejme, musia rátať s tým, že to nebude trvať týždne a často ani mesiace. A niektorí dokonca po viacnásobných diétach budú musieť dosiahnuť z počiatku opak – zvýšiť príjem energie a možno trochu priberú. Voláme to jeden krok vzad a dva kroky vpred. Odborník na výživu je v tomto procese najmä na to, aby človeku pomohol a aby si človek neublížil hlúpou diétou. A samozrejme, aby človeka viedol na ceste. Za základ považujem však niečo iné ako výživu, a to fyzickú aktivitu. Práve tých desať spomínaných percent, ktoré v štúdiách vychádzajú, že si dokážu dlhodobo udržať hmotnosť má spoločné to, že začali a pokračujú s cvičením. Zvýšiť výdaj je vždy zo začiatku lepšie, ako znížiť príjem energie.

Prezraďte nám niečo o sebe. Ako ste sa dostali k výživovému poradenstvu?

Moju kompletnú históriu som opísal v mojej prvej knižke Medicína výživy. Mal som problémy s hmotnosťou ako dieťa, prešiel som si aj poruchami prímu potravy, zlým vzťahom ku jedlu, bulímiou. To, že som chcel pomôcť v prvom rade sebe a internet bol v tej dobe v plienkach, dotiahlo ma to na medicínu, aby som sa naučil biológiu a fyziológiu ľudského tela. Neskôr ma to pohltilo tak, že som po škole išiel na fyziológiu a patofyziológiu študovať v rámci doktorandského štúdia (PhD) na Slovenskej akadémii vied a vytvorili sme výskum na ľuďoch, kde sme používali dietoterapiu a fyzickú aktivitu na zlepšovanie srdcovocievneho a metabolického zdravia pacientov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #stravovanie #zdravý životný štýl #hormóny #metabolizmus #zdravé chudnutie #svalová hmota #diéty #úbytok hmotnosti #poruchy príjmu potravy #poruchy metabolizmu #redukčná diéta

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...