Trápi vás zápach z úst? Ústna voda pomáha minimálne, no skúste tieto triky

Ak trpíte na zápach z úst, je to problém nielen pre vás, ale rovnako aj pre vaše okolie. Mnoho ľudí ho hasí ústnou vodou, no ide o najmenej spoľahlivý spôsob, ako sa cítiť v spoločnosti „bezpečne“. Skúste spoľahlivejšie rady, ktoré zápach z úst môžu vyriešiť definitívne.

15.10.2023 11:10
ústa, zuby, pery, hryz Foto:
Zápach z úst totiž nemusí pochádzať vždy len priamo z ústnej dutiny.
debata

Medzizubné kefky

Sú omnoho účinnejšie ako zubné nite. Bežnou kefkou sa nedostanete do medzizubných priestorov a práve tu môžu striehnuť rozkladajúce sa zvyšky potravy, ktoré sú živnou pôdou pre baktérie, ktoré sú zasa zdrojom zápachu. Preto je vhodné, hlavne pre ľudí s medzerami medzi zubmi, aby sa práve tejto hygienickej pomôcke nevyhýbali. Nielenže eliminujete zápach, ale výrazne znížite ak možnosť vzniku kazov na ťažko dostupných miestach.

Vyčistite si jazyk

Jazyk má drobné chĺpky, kde sa môže usádzať mnoho baktérií. Preto je vhodné si popri zuboch pravidelne čistiť práve aj jazyk. No pozor, dôležitý je nástroj aj technika. Mnoho stomatológov dnes neodporúča škrabky na jazyk, ktoré sú príliš drsné k povrchu jazyka. Ako teda na to? Úplne jednoducho, použite zubnú kefku. Avšak pozor, kefkou pri čistení jazyka neprechádzajte len sem a tam. Využite techniku, pri ktorej využijete len jemné hladenie od koreňa jazyka po špičku. Teda pohyb podobný tomu, keď si češete vlasy. Vaše ústa budú čistejšie a zápach menší.

zuby, bolesť zubov, zubár, zubná hygiena, Čítajte aj Máte afty? Nie je to len nepríjemnosť. Môžu veľa naznačovať o zdraví

Ústna voda môže byť problém

Zatiaľ čo zubné ani medzizubné kefky by ste nemali nikdy vynechávať, ústna voda nie je vždy vhodná. Mnohé sú totiž vyrobené na báze alkoholu, čo môže viesť k zníženej produkcii slín. Ak ju používať chcete, siahnite po bylinkovej. Tu ale dentálna hygienička varuje, že bylinky môžu z dlhodobého hľadiska zuby zafarbiť. Týka sa to najmä klinčekov a šalvie, ktoré sa v nich hojne využívajú. S ústnou vodou preto opatrne, navyše zápachu nezbavuje dlhodobo.

Použite probiotiká

Či už tie z lekárne, alebo prírodné. Zápach z úst totiž nemusí pochádzať vždy len priamo z ústnej dutiny. Na vine môže byť aj zlé trávenie, čo nevyriešite ani tou najlepšou starostlivosťou o zuby. Užívanie probiotík dá vaše trávenie doporiadku a zlepšíte si nielen imunitu, ale zmiznú aj problémy ako nafúknuté brucho, problémy so stolicou a samozrejme aj zápach z úst.

Zájdite k zubárovi

Je to určite spoľahlivý spôsob, ako vyriešiť svoj problém, pretože ak je zápach z úst dlhotrvajúci a intenzívny, môže za tým byť vážny zdravotný problém. Zápach z úst je často výsledkom pokazených zubov, ale súčasne môže naznačovať aj začínajúcu paradentózu. Preto je vhodné obrátiť sa na stomatológa, ktorý váš chrup poriadne preklepne. Navyše včasná diagnostika napríklad paradentózy môže ochorenie zvrátiť a nielenže vás zbaví zápachu z úst, ale súčasne vám zachráni aj zuby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #probiotiká #medzizubné priestory #dentálna hygiena #ústna hygiena #ústna voda #zápach z úst #čistenie jazyka #medzizubná kefka

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...