Máte afty? Nie je to len nepríjemnosť. Môžu veľa naznačovať o zdraví

Afty sú nepríjemné, bolestivé, ale našťastie zvyknú do pár dní zmiznúť. Nie je však na mieste brať ich na ľahkú váhu. Nie sú totiž len nepríjemnosťou v ústach, ale do istej miery sú aj lakmusovým papierikom vášho zdravia. Ak sa objavia pravidelne, či vo väčšom množstve, zbystrite pozornosť.

19.04.2023 11:25
zuby, bolesť zubov, zubár, zubná hygiena, Foto:
Hoci afty nie sú nijako nebezpečné ochorenie, sú niekedy natoľko bolestivé, že prakticky znemožňujú príjem jedla a tekutín.
debata

Čo sú to vlastne afty?

Ide o ľudový názov aftóznej stomatitídy. Vyskytujú sa v ústach a predstavujú nepríjemné vriedky na sliznici. Väčšinou majú biele, žlté alebo šedé sfarbenie s červeným lemovaním. Môžu sa objaviť prakticky kdekoľvek v ústach. Niekedy sa objaví len jedna, inokedy vznikne hneď niekoľko naraz. Väčšinou ale nesplývajú v rozsiahlejšie plochy.

Hoci nejde o nijako nebezpečné ochorenie, sú niekedy natoľko bolestivé, že prakticky znemožňujú príjem jedla a tekutín. Častý výskyt aft bol zaznamenaný u osôb s autoimunitnými chorobami, u osôb, ktoré prežívajú chronický stres, fajčiarov a žien pred menštruáciou. Preto vedia čo to naznačiť aj o vašom celkovom zdraví a psychickej aj telesnej kondícii.

Čo je príčinou?

Popravde príčina aft nie je dodnes celkom jasne vysvetlená. Vieme o nich len to, že nejde o prenosnú chorobu. Stále tiež prebiehajú výskumy, ktoré sa zaoberajú vznikom aft v súvislosti s nedostatkom určitých živín, ako napríklad železa, kyseliny listovej, zinku a vitamínov skupiny B. Úlohu budú pravdepodobne zohrávať aj hormonálne zmeny, pretože u niektorých žien sa afty objavujú pravidelne v období menštruácie alebo počas tehotenstva. Ak sa vám teda afty začali objavovať mimo menštruácie, či tehotenstva, môžu poukazovať práve na autoimunitné ochorenie, alebo nedostatok životne dôležitých prvkov. Afty teda neignorujte len ak nepríjemnosť. Hlavne ak sa začínajú vyskytovať pravidelne.

aspirin, tabletka, liek, tableta, acylpyrin, liečivo, biela Čítajte aj Prírodné lieky na bolesť. Čítajte skôr, ako siahnete po tabletke

Zmiznú aj bez liečby, ale môžete sa ich zbaviť rýchlejšie

Liečba aft je založená na prípravkoch s anestetickými účinkami, ktoré postihnuté miesto znecitlivia. Žiaden stopercentne účinný liek na afty, ktorý by vás mávnutím prútika zbavil všetkých nepríjemných vredov, bohužiaľ neexistuje. Na afty existujú gély, masti aj spreje. Použiť ale môžete aj overené babské recepty.

Na vyplachovanie úst si pripravte domáci odvar z byliniek, ktoré majú protizápalové účinky. Navyše sa starajú o hygienu celej ústnej dutiny, pôsobia antibakteriálne a zmierňujú podráždenie sliznice. Medzi tie najúčinnejšie bylinky patria šalvia, harmanček, repík.

Ako predchádzať aftám?

Ak sa začnú objavovať afty znenazdajky, môžu znamenať závažný imunitný problém a je vhodné zájsť minimálne na preventívnu prehliadku. Pritom pomáha aj konzumácia dostatočného množstva vitamínov B6, B12 a kyseliny listovej. Pomôže aj vyhýbať sa konzumácii jedál, ktoré vznik aft podnecujú. Ide väčšinou o pálivé a korenené jedlá, niekoho dráždia citrusy, sladké drievko, alkohol, káva a horúce nápoje. Základom je aj dôkladná ústna hygiena, obstaranie mäkkej zubnej kefky, obmedzenie fajčenia a posilňovanie imunity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #fajčenie #vitamín B #sliznica #zinok #šalvia #menštruácia #kyselina listová #ústa #repík #harmanček #vitamín B12 #afty #nedostatok železa #chronický stres

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...