Inteligentné hodinky? Pri behu sú skôr na obtiaž, hovoria špičkoví bežci

Ako vynikajúci vysokoškolský bežec na "University of Notre Dame" v americkej Indiane a potom na univerzite v Tennessee odmietal Dylan Jacobs používať pomôcku, ktorú mnoho jeho kolegov pokladalo za nenahraditeľnú.

25.09.2023 06:00
hodinky, žena, tréning, technológie Foto:
Inteligentné hodinky? Používate ich aj vy?
debata (1)

Ale keď občas podľahol tlaku rovesníkov a pripol si na zápästie športové hodinky s GPS, znova si overil, prečo sú mu skôr na obtiaž, napísal spravodajský server The New York Times.

„Každý beh mi pripadal oveľa dlhší,“ povedal dvadsaťtriročný Jacobs, trojnásobný šampión Národnej vysokoškolskej atletickej asociácie (NCAA), ktorý sa nedávno stal profesionálom. „To bol jeden z mojich hlavných problémov. Vôbec som sa pri behu nebavil, nekochal som sa krajinou okolo seba. Namiesto toho som sa stále pozeral na hodinky, aby som zistil, koľko mi ešte zostáva.“

tréning, žena, ženy, telocvičňa Čítajte viac Pravidelne cvičíte? Aký tréning uprednostniť počas PMS a aký po menštruácii? Nie je to jedno

GPS hodinky, napríklad od obľúbených značiek Garmin, Suunto a Coros, sú vybavené satelitnou technológiou a snímačmi srdcového tepu, ktoré ponúkajú celú škálu funkcií. Chcete vedieť, ako ďaleko a ako rýchlo ste dobehli? Koľko mililitrov potu ste minulý víkend vypotili v Central Parku? A čo vaša priemerná dĺžka kroku? Ich frekvencia?

Pre mnohých sú GPS hodinky mimoriadne užitočným tréningovým nástrojom. Sú však aj takí, vrátane bežcov svetovej triedy ako je Jacobs, ktorí nadšenie pre funkcie na hodinkách len ťažko chápu. Pre nich je ponúkaná hojnosť údajov skôr prekážkou ako pomocou.

Cvičenie, žena, tréning, nohy Čítajte viac Rozcvička pred tréningom má niekoľko pravidiel a fáz! Je dobré ich poznať, vyhnete sa zraneniam

A vypočujte si toto: Niektorí bežci nenosia vôbec žiadne hodinky, ani tie múdre, ani obyčajné. „Rád sa sústredím skôr na pocit z behu a všetkého ostatného, než na čas,“ povedal Jacobs.

Heather MacLeanová, olympijská bežkyňa na 1500 metrov, spomína na obdobie svojho života, keď si užívala užitočnosť hodiniek s GPS. Ako študentka Massachusettskej univerzity si pri práci v laboratóriu zameranom na neurovedu uvedomila dôležitosť spánku – a hlavne to, že ho nemá dostatok. Začala preto používať hodinky Garmin Forerunner, aby mohla sledovať, či má dostatok odpočinku a prispôsobiť tomu svoj rozvrh.

Neskôr, keď už pretekala profesionálne za tím New Balance Boston, sa snažila dôsledne používať hodinky s GPS, ale mala s nimi niekoľko problémov. Po prvé ich stále zabúdala nabíjať. „Stále som ich nechávala vybiť a ja som na také veci strašne lenivá,“ povedala. Potom si Heather MacLeanová uvedomila, že ju hodinky pripravujú o radosť z behania.

„Neznášala som, že som pri každom behu mala pocit, že musím kontrolovať tempo, vzdialenosť a všetko ostatné,“ povedala MacLeanová. „Tak som sa jednoducho rozhodla, že s tým na chvíľu prestanem a prejdem na bežné hodinky.“ K inteligentným hodinkám sa už nikdy nevrátila a teraz nosí 28-ročná MacLeanová obyčajné hodinky, ktoré si kúpila za desať dolárov vo Walmarte.

„Nie som pod tlakom z pocitu, že musím počítať každý ubehnutý kilometer a tiež som si vylepšila schopnosť počúvať vlastné telo,“ hovorí. „Nemám výčitky svedomia, že sa vykašlem na ďalší tréning, keď sa cítim unavená. Radšej svojmu trénerovi poviem, že sa pôjdem len prejsť,“ dodala.

Sam Prakel vynikal v behu na strednej škole vo Versailles v Ohiu, keď ho asistent trénera jeho tímu zoznámil s kúzlom GPS hodiniek. Prakel do nich investoval, ale bola to chyba. „Začal som behať príliš rýchlo a bolo ťažšie sa zo všetkých mojich behov zotaviť, pretože som sa tak veľmi sústreďoval na tempo,“ povedal Prakel.

„Pomerne rýchlo som zistil, že to pre mňa nie je dobré,“ dodal Prakel a zaobstaral si obyčajné hodinky Timex Ironman, ktorým odvtedy zostáva verný. Počas štúdia na Oregonskej univerzite sa stal päťnásobným americkým reprezentantom a v posledných rokoch behá stredné a dlhé trate za tím Adidas.

Tento úradujúci halový majster USA v behu na 1500 a 3000 metrov má systém, ktorý mu vyhovuje a ktorý je v istom zmysle návratom do minulosti. Čo robili bežci pred nástupom šikovných hodiniek? Odhadovali. V Prakelovom prípade zodpovedá 65 minút behu zhruba desiatim kilometrom a polhodinový beh zhruba štyrom kilometrom. Presnejšie údaje nepotrebuje.

„Kým robím každý týždeň to isté a udržujem to konzistentné, na ničom inom nezáleží,“ povedal a dodal: „Mám pocit, že som na tom lepšie, keď sa nemusím starať o všetky tie údaje.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #inteligentné hodinky #behanie

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...