Pravidelne cvičíte? Aký tréning uprednostniť počas PMS a aký po menštruácii? Nie je to jedno

Ak pravidelne trénujete, potom určite pociťuje, že v istých fázach mesiaca vás to ťahá k výbušnejším tréningom a následne príde obdobie, kedy uprednostníte niečo celkom iné, k slovu príde joga či pilates.

24.10.2022 13:30
tréning, žena, ženy, telocvičňa Foto:
Patríte k ženám, ktoré cvičia pravidelne?
debata

Ženské telo „funguje“ v cykloch a je to dôvod, prečo sa počas mesiaca cítime v každej jednej fáze inak. Ak pravidelne trénujete, potom možno pociťuje, že v istých fázach mesiaca vás to ťahá ku crossfitu a následne príde obdobie, kedy zatúžite po tanečnom tréningu.

Aký typ cvičenia je pre nás vhodný napríklad počas PMS? „Pre ženu ide o fázu, kedy má v sebe nahromadenú energiu, z ktorej následne ide do útlmu, keďže koncentrácie hormónov sa výrazne menia. V PMS fáze odporúčam podporiť uvoľnenie energie výrazne výbušným cvičením. Keď je tenzia v našom vnútri veľmi silná, vtedy nám pomôže práve takéto cvičenie dostať zo seba nahromadený tlak. Je to čas aj pre kardio tréning, ale ešte viac pre naozaj výbušné cvičenie,“ opisuje Barbara Sviežená, špecialistka na epigenetiku, výživu a emočné jedenie. Zmena v tréningovom nastavení žien prichádza aj počas menštruácie či ovulácie. „Počas ovulácie sú napríklad vhodné tanečné tréningy, je to obdobie, kedy sa stávame ženou vo vrcholnej fáze a intuitívne vyhľadávame skôr takéto typy skupinových cvičení,“ dodáva odborníčka.

diana hágerová Čítajte viac Dvojnásobná mama s postavou ako sen! Hágerová: Po druhom pôrode bolo cvičenie premáhaním. Čo skvelo zabralo?

A čo tréning počas menštruácie? Ak sa naň necítite, tak ho vynechajte. „Počas jedného-dvoch dní nechajte telo, nech si oddýchne, pretože ono v tejto fáze ťažko pracuje, ide o energeticky náročný proces, ktorý je dobré nechať doznieť,“ opisuje Barbara Sviežená. Nútiť telo do aktivity za každú cenu nie je dobrá cesta. „Ak máme počas menštruácie prejavy, kedy nám nie je dobre, počkajme, kým táto fáza odoznie, následne zaraďme cvičenia ako joga či pilates, ktoré sú láskavé k telu.“

obezita, tučnota, nadváha, diéta, strava, televízor, rodina, tučná rodina Čítajte viac Opäť hrozivejšie čísla! Viac než polovica dospelej populácie v Európe je príliš tučná

Rýchlosť nášho života a sústavné tlaky či povinnosti vytvárajú ilúziu, že sa ako ženy musíme sústavne udržiavať v rytme sveta. „Naša prirodzená krehká rovnováha je vyjadrená ženským cyklom. Ten je ako 4 ročné obdobia prírody vyjadrený v 4 fázach mesiaca. Učí nás vnímať sa, načúvať tomuto prílivu a odlivu našich síl a nastaviť si náš osobný rytmus,“ hovorí Barbara Sviežená, odborná garantka programu Supershape FEMINI VÝZVA – mesačného programu ušitému na mieru ženskému telu, ktorý obsahuje 4 tréningové programy a 4 jedálničky pre ľahké fungovanie ženy v každom týždni cyklu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #tréning #PMS #Cesta za zdravím

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...