Dokážeme chudnúť aj pri státí? A prečo je dlhé sedenie katastrofou?

Hoci aj osem hodín denne, ktoré prevažne venujeme sedeniu v práci pri počítači, dokážu narobiť s našim telom divy. Odborníci však hovoria, že nie pozitívne, ale menej potešujúce. Vyrátali preto koľko času treba denne venovať státiu a dokonca aj to koľko kalórií pritom minieme.

01.10.2023 08:33
žena, sedenie, chrbát, bolesť, počítač Foto:
Celodenné sedenie prináša mnoho problémov.
debata

Zaujímavý výskum hovorí jasnou rečou

Dve hodiny státia denne prospievajú nášmu zdraviu. Nová štúdia poukazuje najmä na prerušovanie sedavého zamestnania na približne 120 minút každý deň. Vyhýbanie sa stoličke po uvedenú dobu pomôže ochrániť telo pred rôznymi rizikami. Majú rôznu podobu, ale najčastejšie ide o cukrovku, obezitu, ale aj poruchy metabolizmu či vysoký krvný tlak. V podstate ide len o čas, ktorý strávime na nohách počas práce. Celkové denné státie však podľa odborníkov nemá klesnúť pod 3 – 4 hodiny.

Štatistiky nepotešia, čo s tým?

Pri sedavej práci strávime v kanceláriách 70 – 80 % pracovného času. Občas ho preruší prechádzka za kolegami, ku kávovaru, na toaletu či poradu. Trvalé sedenie bez prerušenia nám zaberie takmer 60 % času v práci. Dosiahnutie limitu dvoch hodín denne nie je na prvý pohľad jednoduché. Vyžaduje si totiž zmenu pracovných návykov, ale v konečnom dôsledku nezlepší len výkon. „Prvá pomoc“ proti sedeniu spočíva v krátkej prechádzke po kancelárii. Keďže sústredenie sa na to, že máme chodiť je náročné, vyskúšať môžeme aj moderné technológie. Väčšina smart hodiniek totiž ponúka funkcie, ktoré nás upozornia na to, že je vhodná chvíľa na pohyb. Vedci upozorňujú, že spomínané dve hodiny sa týkajú najmä tých ľudí, ktorí počas zvyšku dňa vôbec nešportujú.

Trpí chrbát, ochabujú svaly

Sedenie nie je priateľom našich svalov a chrbtice. Poloha na stoličke totiž oslabuje svalovinu na nohách i chrbte. V takejto polohe máme tendenciu sa krčiť, krútiť a ukladať sa do rôznych pre danú chvíľu pohodlných polôh. Každých 30 – 40 minút by sme preto mohli venovať krátkemu strečingu, ktorý spočíva v jemnom naťahovaní svalov horných a dolných končatín. Strečing je nenáročný na čas a zabezpečí prekrvenie tela a úľavu unaveným svalom i chrbtici.

beh, žena, tréning, bežec, bežkyňa Čítajte aj Dostanete sa k cvičeniu len cez víkend? Čo to znamená pre vaše zdravie?

A ako je to s kalóriami?

Pri státí minieme viacej energie ako pri sedení. Podľa fyzioterapeutky z OSF HealthCare Jaimy McCarthyovej ide o približne 0,15 kcal za minútu navyše. Hoci nejde o trvalé riešenie boja s nadváhou, z dlhodobého hľadiska predsa len prináša prekvapivé výsledky. Napríklad, ak pracujeme s prenosným počítačom či tabletom v stoji za šesť hodín minieme o 50 kcal viac ako v pohodlnej polohe na stoličke. I keď stále nejde o pôsobivé číslo, inak tomu je pri prepočte za rok. Žena s priemernou váhou dokáže šesťhodinovým státím pri práci zhodiť až päť kilogramov počas 365 dní.

Je skvelou prevenciou pred chorobami srdca

Potenciálny úbytok hmotnosti nie je jedinou výhodou státia. Štúdie lekárskeho výskumu ukazujú, že státie už 30 minút denne môže znížiť riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Deväťdesiatminútové státie môže znížiť toto riziko o viac ako 33 %. „Keď stojíme, zapájame všetky svoje posturálne svaly, čo by mohlo v budúcnosti zabrániť bolesti chrbta a krku,“ vysvetľuje McCarthyová. Ako tvrdí, pri sedení nemusíme zapájať príliš veľa svalov. Opierame sa lakťami o opierky na stoličke alebo sa rukami „tlačíme“ na pracovný stôl. V takomto prípade sa nezapája ani stred (jadro) tela, ktoré tvorí početná skupina brušných svalov. Pri státi to bez práce brušných svalov jednoducho nejde, pretože sme prinútení vystrieť sa. K tomu prispievajú nielen svaly na chrbte, ale aj takzvané telesné jadro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedenie #pohyb #sedavé zamestnanie #sedavá práca #strečing #chrbtové svaly #naťahovanie #nedostatok pohybu #sedavý spôsob života

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...