Dostanete sa k cvičeniu len cez víkend? Čo to znamená pre vaše zdravie?

Aj ľudia, ktorí odporúčanú celotýždňovú pohybovú aktivitu vtesnajú do jedného alebo dvoch dní, majú podobne nízke riziko srdcových ochorení a mŕtvice ako tí, ktorí si ju naplánujú počas celého týždňa.

22.07.2023 13:00
beh, žena, tréning, bežec, bežkyňa Foto:
Kedy chodíte behať vy? Iba počas víkendu?
debata

Vyplynulo to z rozsiahlej štúdie, o výsledkoch ktorej informoval The Guardian. Výsledky prieskumu zameraného na takzvaných „víkendových bojovníkov“, teda ľudí, ktorí všetky voľnočasové aktivity vtesnajú do víkendu, v porovnaní s pravidelne cvičiacimi naznačujú, že aj keď sú ľudia príliš zaneprázdnení na to, aby v pracovnom týždni cvičili, môžu si cez víkend vynahradiť nečinnosť a zlepšiť svoje zdravie.

tréning, žena, ženy, telocvičňa Čítajte viac Pravidelne cvičíte? Aký tréning uprednostniť počas PMS a aký po menštruácii? Nie je to jedno

„Naše zistenia naznačujú, že snaha o zlepšenie fyzickej aktivity, aj keď je sústredená do jedného až dvoch dní v týždni, by mala byť prospešná pre kardiovaskulárne riziká,“ uviedol Patrick Ellinor, kardiológ z Massachusettskej všeobecnej nemocnice v Bostone. „Zdá sa, že je najdôležitejší celkový objem aktivity, než jej rozvrhnutie,“ do­dal.

Zdravotnícke smernice odporúčajú dospelým, aby každý týždeň vykonávali aspoň 150 minút aktivity strednej intenzity alebo 75 minút aktivity intenzívnej. Nebolo však jasné, či má rovnaký prínos cvičenie umiestnené do jedného alebo dvoch dní alebo pravidelnejšia, rozplánovaná fyzická aktivita. Výskumníci analyzovali lekárske záznamy takmer 90 000 osôb zaradených do projektu britskej biobanky. Všetci nosili na zápästí akcelerometre, ktoré zaznamenávali ich fyzickú aktivitu po celý týždeň.

Cvičenie, žena, tréning, nohy Čítajte viac Rozcvička pred tréningom má niekoľko pravidiel a fáz! Je dobré ich poznať, vyhnete sa zraneniam

Podľa štúdie bola tretina účastníkov neaktívna, čo znamená, že každý týždeň absolvovali menej ako 150 minút stredne intenzívnej až intenzívnej fyzickej aktivity. Ďalších 42 percent bolo klasifikovaných ako aktívni „víkendoví bojovníci“, ktorí cvičili aspoň 150 minút, väčšinou počas jedného alebo dvoch dní. Takmer štvrtina osôb si cvičenie rozvrhla a venovala sa mu aspoň 150 minút počas niekoľkých dní.

Tím vedený kardiológom Shaanom Khurshidom zistil, že víkendové aj roztrúsené cvičenie je spojené s nižšími kardiovaskulárnymi zdravotnými rizikami v porovnaní s nečinnosťou. Riziko srdcového infarktu bolo o 27 percent nižšie u víkendových bojovníkov a o 35 percent nižšie u tých, ktorí si cvičenie rozložili do celého týždňa.

Keď sa vedci zamerali na srdcové zlyhanie, bolo toto riziko o 38 percent nižšie u víkendových bojovníkov a o 36 percent nižšie u pravidelne cvičiacich. Riziko fibrilácie predsiení – poruchy srdcového rytmu – bolo u týchto skupín nižšie o 22 percent a 19 percent. V prípade mŕtvice bolo nižšie o 21 percent a 17 percent. „Fyzická aktivita sústredená do jedného až dvoch dní bola spojená s podobne nižším rizikom kardiovaskulárnych následkov ako pravidelnejšia aktivita,“ píšu autori štúdie v odbornom časopise Jama.

debata chyba
Viac na túto tému: #aktivita #tréning #športová aktivita

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...