Prerušovaný pôst. Cesta k udržateľnému (s)chudnutiu

Problém mnohých diét je, že síce umožnia rýchle schudnutie vďaka kalorickému deficitu, no z dlhodobého hľadiska je neustále uťahovanie si opasku neudržateľné. Jednou z ciest ako schudnúť a udržať si váhu počas celého života, je prerušované postenie.

07.10.2023 13:00
diétna strava, chudnutie Foto:
Pôst nie je hladovanie. Pôst je prirodzenou súčasťou ľudskej evolúcie.
debata

Pôst nám prospieva

Pôst nie je hladovanie. Pôst je prirodzenou súčasťou ľudskej evolúcie. Už v dobe kamennej sa lovci a zberači nemohli spoliehať na iný zdroj potravy, ako bola príroda. Bežne sa tak stávalo, že nič neulovili a nemali práve čo jesť. Plodiny, ktoré zbierali, sa navyše postupne v danom mieste vyčerpali, a tak museli často putovať za zdrojom jedla inam. V dôsledku toho sa ľudia postupom času vyvinuli tak, aby boli schopní fungovať po dlhšiu dobu bez potravy. Prerušovaný pôst je v súčasnosti jedným z najpopulárnejších svetových trendov v oblasti stravovania. Na rozdiel od iných diétnych režimov sa táto metóda neodvíja od toho, čo počas dňa jete, ale kedy to jete. Prerušovaný pôst je založený na striedaní dvoch cyklov, ktorými sú doba pôstu a doba jedenia. Nestanovuje teda, aké potraviny by ste mali konzumovať, ale určuje hodiny počas dňa, kedy je možné jesť.

K pôstu patrí zdravé jedlo

Hoci je podstatou prerušovaného pôstu dodržiavanie časových intervalov, samozrejme sa počíta aj s tým, že v čase, keď máte povolené jesť, sa budete stravovať zdravo. Neznamená to, že pri prerušovanom pôste môžete jesť nezdravé potraviny a jedlá z fastfoodu v akomkoľvek množstve. Aby redukcia váhy prebiehala v súlade so zdravým životným štýlom a dosiahli ste požadované výsledky, je potrebné okrem dodržiavania stanovených cyklov pôstu jesť aj pestro a vyvážene.

Všetko regulujete sami

Hlavným dôvodom, prečo ľudia skúšajú prerušovaný pôst, je možnosť regulácie váhy a metabolického zdravia. Okrem toho, že je možné prostredníctvom prerušovaného pôstu chudnúť a udržiavať si váhu, je jeho výhodou oproti iným stravovacím režimom aj úspora času a ľahké porozumenie jeho zásadám. Výpočet kalorického príjmu a pomeru makroživín sa v prípade prerušovaného pôstu nerieši, avšak je samozrejme vhodné aspoň orientačne vedieť, koľko toho denne zjete, aby nedochádzalo k prejedaniu sa v čase, keď práve pôst neprebieha, a strážite si pomer tukov, sacharidov a bielkovín v strave.

beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý životný štýl Čítajte aj Najčastejšie chyby žien pri chudnutí. Týkajú sa aj vás?

Schudnete bez starostí

Na dodržiavanie tohto typu stravovania nie je potrebné kupovať žiadne špeciálne potraviny a variť zložité jedlá. Vzhľadom na to, že sa prerušovaný pôst zameriava výhradne na to, kedy máte jesť a kedy nie, nie je potrebné príliš prežívať, či budete mať teplú večeru, alebo či ste sa nezabudli najesť. Počet chodov počas časového okna, kedy je možné jesť, záleží len na vás. Mali by ste medzi nimi ale dodržiavať rozumné rozostupy.

Ako správne prerušovať?

To najdôležitejšie o prerušovanom pôste je vedieť, ako ho správne prerušovať. Prerušovaný pôst je založený na striedaní časových intervalov, v ktorých sa buď postíte, alebo môžete prijímať potravu. Kombinácií týchto cyklov existuje pritom niekoľko. V základe sa uvádzajú nasledujúce intervaly, avšak samozrejme si tieto časové úseky môžete prispôsobiť vlastným preferenciám:

  • prerušovaný pôst 12/12 – v tomto prípade sú cykly vyrovnané tak, že 12 hodín môžete jesť a po uplynutí tejto doby sa ďalších 12 hodín postíte. To sa hodí najmä pre osoby, ktoré s pôstom ešte len začínajú,
  • prerušovaný pôst 14/10 – v rámci tohto cyklu dodržujete pôst 14 hodín a 10 hodín tvorí časové okno, kedy je možné konzumovať potraviny,
  • prerušovaný pôst 16/8 – najprísnejší režim, ktorý by mali dodržiavať len osoby, ktoré už majú s prerušovaným pôstom nejaké skúsenosti, pretože v tomto prípade sa smie jesť iba 8 hodín a zvyšných 16 hodín prebieha pôst.

Pozitíva nielen pre postavu

Niektoré štúdie uvádzajú, že prerušovaný pôst môže mať významný vplyv na niektoré ochorenia, ako je napríklad Alzheimerova choroba, artritída, astma, cievna mozgová príhoda alebo napríklad roztrúsená skleróza. Okrem toho sa tomuto typu stravovania prisudzujú aj nasledujúce pozitívne účinky na zdravie. Zníženie krvného tlaku, pokles hladiny cukru v krvi, regenerácia poškodených buniek, ochrana zdravia mozgu a zníženie zápalu v tele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravé stravovanie #krvný tlak #Alzheimerova choroba #pôst #zdravé chudnutie #vyvážená strava #hladina cukru #prerušovaný pôst #hladina tukov v krvi

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...