Pomáha ženám s nespavosťou aj menštruáciou. Skúste aj vy materinu dúšku

Bylinky majú stále svoju silu aj vo svete priemyselnej výroby. Materina dúška je pritom zaujímavá bylinka, pretože ju môžete nazbierať aj v prírode, ale súčasne je možné si ju vypestovať aj v záhrade, či na teraske a ťažiť z jej účinkov priamo na dosah ruky.

02.10.2023 00:00
bylinky, bylina, liečivé rastliny, žena, lúka Foto:
Materina dúška obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, vďaka čomu sa radí medzi byliny často využívané nielen v ľudovom liečiteľstve, ale aj vo farmaceutickom priemysle.
debata

Silná bylina

Materina dúška (Thymus) je rod bylín, ktorý je známy pre svoju arómu a využitie v ľudovom liečiteľstve, gastronómii aj v okrasných záhradách. Latinský výraz Thymus má pravdepodobne svoj pôvod v slove thyo, ktoré sa prekladá ako vôňa. Niektoré zdroje však uvádzajú, že názov vychádza z gréckeho výrazu „thymos“, čo znamená sila a odvaha. A nebola by to náhoda, pretože táto bylina má naozaj zaujímavú silu.

Pozitívna zmes látok

Materina dúška obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, vďaka čomu sa radí medzi byliny často využívané nielen v ľudovom liečiteľstve, ale aj vo farmaceutickom priemysle. Medzi najdôležitejšie účinné zložky, ktoré tieto rastliny obsahujú, patria predovšetkým esenciálne oleje, ktoré sú prítomné prakticky v každej nadzemnej časti rastliny. Liečivý potenciál materinej dúšky majú podľa odborníkov na svedomí predovšetkým flavonoidy, tymol, karvakrol, eugenol alebo luteolín.

bylinky, fytoterapia, stres, proti stresu, proti úzkosti, úzkosť, čaj, ovocný čaj Čítajte aj Bylinné čaje, ktoré vás nielen osviežia, ale navodia aj príjemnú atmosféru

Sila dezinfekcie

Materine dúške sa pripisujú hlavne antiseptické, dezinfekčné a upokojujúce vlastnosti. Preto sa najčastejšie využíva pri ťažkostiach s dýchacími cestami, ako sú napríklad bronchitída, chrípka alebo kašeľ a to vo forme čaju a sirupov. Tiež sa pridáva do vody pri inhalácii pary na uvoľnenie dýchacích ciest. Vďaka antiseptickým a dezinfekčným vlastnostiam je navyše vhodná aj na podporu hojenia rôznych raniek, vredov alebo kožných neduhov.

Uvoľňuje nielen nos

Materinu dúšku ocenia aj ženy, ktoré trpia menštruačnými problémami, pretože táto bylinka dokáže zmierniť menštruačné kŕče. Počas týchto ťažkostí je tak možné popíjať čaj zo sušenej byliny alebo prikladať na oblasť podbrušku obklad z materinej dúšky, ktorý možno využiť aj v prípade opuchov a pomliaždenín.

Podporí sladké sny

Ak vás trápi nespavosť, môžete si skúsiť dať vankúšik vyplnený sušenými kvetmi pod vankúš. Hovorí sa, že materina dúška upokojuje a pomáha tak pri problémoch s nespavosťou. Súčasne veľmi príjemne vonia a navodzuje aj stave relaxácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #kašeľ #nespavosť #dýchacie cesty #kŕče #flavonoidy #dezinfekcia #materina dúška #protizápalový účinok #liečivé bylinky #bronchitída #menštruačná bolesť #bylinkové čaje #eugenol

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...