Nečakajte na smäd. Poradíme vám, ako si udržať zdravý pitný režim

Ako všeobecné pravidlo sa uvádza vypiť minimálne dva litre tekutín denne. Táto téza je ale značne zavádzajúca. Pri výpočte pitného režimu je potrebné zvážiť viacero faktorov – okrem váhy aj vek a fyzický výkon.

30.08.2023 09:24
voda, pitie, hydratácia, úsmev Foto:
Pri vysokých teplotách je nanajvýš nutné príjem tekutín zvýšiť.
debata

Začnite hneď ráno

Napiť by sme sa mali maximálne do hodiny po prebudení. Príjem tekutín je dôležitý nielen pre hydratáciu organizmu, ale stimuluje aj činnosť vylučovacej sústavy, tým pádom sa podporí aj proces detoxikácie a odplavovania nežiaducich látok. Vhodná je samozrejme čistá voda, ktorú si môžete ochutiť mätou, citrónom, pomarančom, limetkou alebo citrónovou trávou, ráno sú vhodné aj čaje alebo riedené ovocné a zeleninové šťavy, ktoré telu zároveň dodajú sacharidy a tým pádom aj energiu na dopoludnie.

Ako piť po obede?

Do denného príjmu sa počítajú všetky tekutiny, aj tie, ktoré prijmete napríklad v polievke, ovocí alebo zelenine. Tvorí zhruba jednu šestinu celkového príjmu pri predpoklade vyváženého jedálnička. Platí tiež, že vyšší podiel tekutín by sme mali prijímať v dopoludňajších a skorých popoludňajších hodinách. Po 17. hodine by sme mali vypiť zhruba len štvrtinu denného príjmu, aby nedochádzalo k preťaženiu obličiek. Ideálne je za deň prijať 40 mililitrov tekutín na každý kilogram svojej váhy. Ak vážite teda 70 kilogramov, vaše optimum je okolo 2,8 litra.

horúčava, teplo, žena, ventilátor Čítajte aj 5-krát o prevencii v horúčavách: Pitný režim je alfa a omega, ale nezabudnite ani na...

V lete buďte ostražití

Pri vysokých teplotách je nanajvýš nutné príjem tekutín zvýšiť. Aj pri bežných činnostiach, ako je napríklad práca na záhrade, sa telo zbavuje vody vplyvom potenia. Na porovnanie. Počas dňa pri izbovej teplote strácame asi 0,5 litra vody, výdaj tekutín pri práci na slnku sa môže aj zdvojnásobiť. V lete a pri športových výkonoch sa potom odporúča pitný režim doplniť aj o mineralizované vody, pretože dodávajú aj stratené elektrolyty.

Budík na pitie

Ak máte počas dňa nabitý program, môže sa stať, že zabudnete piť. Keď zacítite smäd, alebo nebodaj bolesť hlavy, už je neskoro. Dajte si preto „budík“ na pitie. Na trhu existuje hneď niekoľko aplikácií, ktoré si stiahnete do svojho mobilného zariadenia a ktoré vám pomôžu spočiatku vytvoriť zdravé návyky. Jednou takou je napríklad Water Reminder, Water Time alebo Water Daily. Všetky majú jednoduché užívateľské rozhranie. Ľahko si tak nastavíte všetko potrebné a aplikácia vám sama spočíta optimum a bude vám pripomínať, kedy je čas sa napiť. Vyhnete sa tak zabúdaniu, dehydratácii a zdravotným problémom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #pitie tekutín #hydratácia #príjem tekutín #hydratácia tela #pitie vody #výdaj tekutín

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...