Čo má jedlá sóda spoločné so športovým výkonom a boľavými kĺbmi?

Nadšenci pečenia si bez nej nevedia predstaviť život. Sódu bikarbónu používajú do koláčov, na prípravu chleba i niektorých druhov pečiva. Známa kypriaca látka, ktorá dodáva pekárenským výrobkom nadýchanú štruktúru však dokáže potešiť aj športovcov či ľudí, ktorých trápia bolesti kolien. Na čo všetko ju ešte môžeme použiť?

27.08.2023 07:54
bolesť, šport, beh, dievča, kĺby Foto:
Hydrogenuhličitan sodný môže prispievať aj ku krátkodobej úľave od bolesti kolien.
debata

Má všestranné využitie

Sóda bikarbóna je chemické kypriace činidlo, ktoré z múky a ďalších prísad vyčaruje objemnejšie a nadýchané cesto. Okrem využitia v potravinárstve má uplatnenie aj v rôznych zubných pastách, čistiacich prostriedok. Spomínaná látka je výborným pomocníkom aj v domácnosti. Otvorená krabička so sódou totiž dokáže z chladničky pohlcovať nežiaduce vône a pachy. Z chemického hľadiska ju poznáme ako hydrogenuhličitan sodný, ktorý neobsahuje žiadne kilokalórie. To znamená, že v ňom nenájdeme makroživiny (tuky, cukry, bielkoviny) a z mikroživín len jednu minerálnu látku. Ide o sodík, pričom v jednej čajovej lyžičke sa nachádza až 1260 mg tohto minerálu.

Ako funguje?

Jedlú sódu si netreba zamieňať s práškom do pečiva. V prvom prípade ide typicky o alkalickú (zásaditú) zlúčeninu, ktorá v prítomnosti vlhkosti a kyseliny (napr. z cmaru či kyslej smotany) uvoľňuje plyn, oxid uhličitý. To je presne taký plyn, ktorý vydychujeme. Na to, aby došlo k tejto reakcii nie je potrebné teplo, ale výrobok so sódou by sa mal chytro vložiť do horúcej rúry, aby z neho oxid uhličitý zbytočne neunikal. Prášok do pečiva je zmesou sódy bikarbóny, vínneho kameňa (draselná soľ kyseliny vínnej) a napríklad kukuričného škrobu. Pri použití prášku do pečiva je na kysnutie potrebná len vlhkosť, pretože už obsahuje kyselinu.

tenisky, achilovka, Achillova šľacha, nohy, beh, šport Čítajte aj Ako sa chudne pri behu? Odborník radí, kto sa mu má vyhnúť a kto nie

Pomáha športovcom

Výskumy ukazujú, že sóda bikarbóna môže zlepšovať športové výkony. Podľa recenzie, ktorú zverejnil časopis Journal of Sports Science & Medicine jedlá sóda vplýva na takzvanú acidózu. Ide o stav, ktorý sa v ľudskom tele vyskytuje počas namáhavého cvičenia a zjednodušene povedané sa prejavuje zvýšenou produkciou kyselín v telesných tekutinách. Acidóza nie je priateľom športových výkonov. Dochádza pri nej k prekysľovaniu organizmu. Zvlášť nebezpečná je u športovcov, pretože ich pripravuje o cenné minerály, čo sa v konečnom dôsledku môže prejaviť rednúci kosťami, zhoršeným svalovým tonusom a zažívacími ťažkosťami. Podľa výskumu sóda bikarbóna pomáhala športovcom, keď sa podávala vo forme želatínových kapsúl. Ukázalo sa dokonca, že tieto doplnky výživy zlepšili športový výkon u plavcov a cyklistov asi o 3 %.

A čo bolesti kĺbov?

Hydrogenuhličitan sodný môže podľa niektorých odborníkov prispievať aj ku krátkodobej úľave od bolesti kolien. V tomto prípade vedci realizovali výskum, podľa ktorého sa trojmesačné užívanie sódy bikarbóny spájalo so zmiernením symptómov osteoartritídy. Netreba zabúdať, že táto látka chráni naše zdravie na viacerých frontoch. Osvedčili sa jej účinky pri ochrane ústnej dutiny. Výskum, ktorý publikoval Journal of Dental Hygiene International porovnával účinnosť zubnej pasty s jedlou sódou a bez nej. Zubná pasta s obsahom tejto látky prispievala viacej k nehromadeniu zubného povlaku.

Poteší sa žalúdok, ekzém nie

Jedlá sóda je zvyčajne prvou pomocou pri nadmernej tvorbe kyseliny, pri pálení záhy, keďže zásaditým účinkom neutralizuje kyselinu. Niektoré výskumy tvrdia, že pomalé pitie vody so sódou bikarbónou vraj pomáha neutralizovať žalúdočnú kyselinu podobne ako voľnopredajné antacidá. Na svoje si v prípade používania tejto alkalickej látky prídu aj ľudia s kožnými ochoreniami. Podľa americkej asociácie, ktorá sa zaoberá liečbou ekzémov, štvrtina šálky jedlej sódy rozpustenej v kúpeli pomáha zmierňovať svrbenie nielen z ekzému, ale napríklad aj z hmyzu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prekyslenie organizmu #zásady #oxid uhličitý #sóda bikarbóna #bolesť kĺbov #žaludočné problémy #jedlá sóda #čistiaci prostriedok

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...