Ako je to s majonézou a chudnutím? Pomáha či škodí štíhlej postave a má aj živiny?

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že konzumácia tejto tukovej pochutiny ničí našu snahu o zhadzovanie nadbytočných kilogramov, skutočnosť je v niektorých prípadoch vskutku iná. Majonézu si totiž môžeme dopriať aj v prípade, že si dávame pozor na figúru. Čo by sme mali vedieť, aby sme z tejto pochutiny zbytočne nepriberali a obsahuje aj výživné látky?

18.09.2023 11:00
majonéza Foto:
Majonéza je pôsobivou kombináciou rôznych pikantných ingrediencií.
debata

Tučná, ale obľúbená pochúťka

Ideálny doplnok rýchleho občerstvenia, tuniakového šatálu, sedvičov či vajíčok. V tuzemských podmienkach sa s ňou stretávame pri príprave tatárskej omáčky, nachádza sa aj v rybacích šalátoch, kombinuje sa s treskou a je neodmysliteľnou súčasťou zemiakového šalátu. Majonéza sa považuje za jedlo s vysokým obsahom tuku, čo ju automaticky radí medzi nezdravé potraviny. Množstvo tuku v tejto lahodnej pochúťke totiž obsahuje vysoké množstvo kalórií, ktoré pochádzajú najmä z použitého rastlinného oleja.

Prípravu nezvládne každý

Majonéza je pôsobivou kombináciou rôznych pikantných ingrediencií. Keď sa jednotlivé zložky dôkladne premiešajú, vzniká hustá, stabilná a najmä jemne krémová emulzia. Spomínaná potravina sa vo všeobecnosti pasuje o prvenstvo s obľúbeným kečupom. Majonéza sa vyrába z oleja, vaječného žĺtka, kyslej zložky (citrónová šťava alebo ocot). Na to, aby sme vyrobili dokonale krémový pokrm potrebujeme spojiť dve suroviny, čo za normálnych okolností nie je tak jednoduché. Využíva sa na to najmä vaječný žĺtok, ktorý spája hydrofilnú (vo vode rozpustnú) a lipofilnú (v tukoch rozpustnú) zložku. Takzvaný emulgátor viaže citrónovú šťavu alebo ocot s olejom a nedovolí, aby došlo k ich oddeleniu, čím sa vytvorí emulzia.

Trik je v použití oleja

Najdôležitejšou nutričnou zložkou majonézy je olej, od ktorého výberu závisí kvalita a obsah živín v tejto pochutine. Dobrou správou je, že na jej výrobu môžeme použiť takmer akýkoľvek rastlinný olej. V USA sa napríklad väčšina majonézy vyrába zo sójového oleja, ktorý podľa niektorých odborníkov síce patrí k lacným surovinám, ale zároveň aj nie príliš zdravým. Sójový olej má väčšie množstvo omega-6 mastných kyselín v porovnaní napríklad s repkovým olejom. Tento druh mastných kyselín (tuku) prináša v správnom množstve pre telo viacero benefitov. Problém nastáva v prípade, ak ich konzumujeme veľa a v nedobrom pomere s omega-3 mastnými kyselinami. Nenasýtené tuky s číslicou šesť v názve pri prehnanom užívaní podporujú zápaly v organizme, zvyšujú riziko ochorenia kĺbov a urýchľujú starnutie.

Obsahuje vitamín, ktorý omladzuje pokožku

V prípade, že na prípravu majonézy použijeme slnečnicový či repkový olej, robíme dobrú službu nášmu zdraviu. Kvalitné rastlinné oleje totiž obsahujú zdravé tuky, ktoré zastupujú najmä omega-3 mastné kyseliny. Tento druh tuku udržuje mozog, srdce a pokožku v skvelej kondícii. V spomínaných olejoch sa nachádza aj extra dávka vitamínu E, ktorý sa označuje aj ako elixír mladosti. Patrí do skupiny silných antioxidantov, ktoré potláčajú oxidačný stres. Vitamín E vplýva na plodnosť, zlepšuje stav kože a redukuje príznaky jej starnutia. Okrem toho sa v rastlinných olejoch nachádza aj vitamín K, ktorý zlepšuje zrážanlivosť krvi a prispieva aj k lepšiemu fungovaniu kostí.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Expert na výživu: Prečo nefungujú diéty a ako sa nastaviť na chudnutie?

Ako funguje lecitín?

Ďalšou dôležitou zložkou tejto dobroty je vaječný žĺtok. Chváli sa totiž vysokým množstvom lecitínu. Ide o látku, ktorá sa podieľa na zlepšení stavu vlasov, kože, chráni tiež pečeň. Vlasy a pokožka sú pri pravidelnom užívaní lecitínu pružnejšie, krajšie a pôsobia zdravšie. Pri konzumácii vaječného žĺtka môžeme mať obavy z nadmerného príjmu cholesterolu. Ide o tukovú zložku, ktorá sa ukladá na stenách ciev a časom ich upcháva. Výsledkom môže byť vznik infarktu srdca alebo mŕtvica. Jednou z úloh lecitínu je však aj to, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Z tohto dôvodu nie je jedenie vajíčok zlou voľbou.

Pozor na kalórie, ale všetko je o množstve

Ak si dávame pozor na štíhlu líniu, na majonézu si predsa len treba dávať pozor. V malom množstve poteší, vo väčšom zvyšuje celkový kalorický príjem počas dňa. Netreba zabúdať, že jedna polievková lyžica obsahuje až 100 kilokalórií, čo nie je zanedbateľné množstvo. Keďže obsahuje viacej tukov a menej sacharidov, viacej ju môžu používať ľudia, ktorí dodržiavajú nízkosacharidovú alebo takzvanú ketogénnu diétu.

Domáca majonéza je fajn, ale…

Pri výrobe majonézy si treba dávať pozor. Keďže sa vyrába zo surového žĺtka, ohrozovať nás môžu baktérie, ktoré spôsobujú salmonelózu. Kupované majonézy zväčša tento problém nemajú, pretože sa vyrábajú z pasterizovaných (tepelne upravených) vajec. Vďaka citrónovej šťave alebo octu sa darí v tejto potravine udržiavať množenie baktérií pod kontrolou. I napriek tomu treba podomácky vyrobenú majonézu použiť čo najskôr od jej výroby a neskladovať ju zbytočne dlho v chladničke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #omega-3 mastné kyseliny #cholesterol #vajcia #majonéza #vitamín E #tuky #vitamín K #rastlinné oleje #lecitín

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...