Ktorý rastlinný zázrak zlepší plodnosť, ochráni pokožku i srdce?

Unikajú pozornosti na úkor lahodných červených plodov. Hoci sa malinové listy nemôžu chuťou ani vôňou porovnávať s drobným bobuľovitým ovocím, predsa sú len prekvapením pre naše zdravie. Najviac si ich v podobe čaju užijú ženy.

18.08.2023 14:00
jar, maliny záhrada Foto:
Nešlo by o takmer zázračný nápoj, keby nemal vplyv na kvalitu ženskej pokožky.
debata

Ideálny v menopauze

Z drobných a krehkých listov spomínaného ovocia sa pripravuje čaj, ktorý sa využíva na terapeutické účely. I keď zatiaľ príliš nekonkuruje čiernemu či zelenému súrodencovi, ponúka v niektorých prípadoch omnoho väčšie výhody pre zdravie nežnejšej polovičky ľudstva. Na svoje si však prídu aj muži. V obidvoch prípadoch totiž lahodný nápoj pomáha s vyrovnávaním hladiny hormónov v ľudskom tele. U mužov napríklad funguje tak, že potláča produkciu ženských pohlavných hormónov. Naopak, u žien stabilizuje hladinu estrogénu, ktorý je typickým protagonistom spomínanej skupiny látok.

Srdce sa poďakuje

Nenápadné listy kríka, ktorý skôr prináša potešenie vďaka chutnému ovociu však majú pozitívny vplyv aj na kardiovaskulárny systém. Pýšia sa totiž obsahom draslíka, ktorý sa považuje za kľúčový minerál na podporu srdcovocievneho systému. Draslík je užitočný najmä u tých ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlak, ale preventívne pôsobí aj ako ochrana pred kôrnatením ciev. Zaujímavé je, že tento minerál môže zachraňovať v primeranom množstve ľudské životy, pretože môže zabrániť srdcovému infarktu či mŕtvici. Popíjanie tohto druhu čaju prináša osoh najmä v letnom období. Horúčavy totiž pripravujú naše telo nielen o dôležité tekutiny, ale aj o poriadnu dávku draslíka.

Preč s nadúvaním a kŕčmi

Bolesti žalúdka či problémy s vyprázdňovaním nepotešia vskutku nikoho a zaskočia nás zväčša nepripravených. Hoci na spomínané problémy existuje viacero prípravkov, siahnuť môžeme aj po prírodnom spôsobe riešenia týchto ťažkostí. Horúci odvar z listov malín je skvelým pomocníkom pri upokojovaní boľavého žalúdka a dokonca si poradí aj s nepriechodnými črevami a plynatosťou. Aj v tomto prípade však platí, že všetkého dobrého veľa škodí, pretože chutný čaj môže mať aj opačný účinok v podobe hnačky. Odborníci sa zhodujú, že tiež povzbudzuje fungovanie hladkého svalstva v črevách, čím zbavuje telo nepríjemných kŕčov a bolesti, ktoré sú sprievodným javom problémov so zažívaním.

banán, žena diéta, chudnutie, hmotnosť Čítajte aj 5 neprávd o chudnutí. Tieto vám naozaj nepomôže dať dole kilá

Vraj uľahčuje pôrod

Niektoré benefity čaju z malinových listov môžu znieť na prvé počutie ako skutočne dobré sci-fi, hoci si to nemyslia všetci odborníci. Niektorí z nich, ktorí patria k zástancom tohto čaju veria, že pravidelné pitie spomínaného nápoja pomáha v tehotenstve a uľahčuje pôrod. Šálku voňavej tekutej dobroty si majú vraj dopriať ženy po 32. týždni tehotenstva. Podľa jedného odvážneho výskumu je užívanie malinových listov spojené s nižšou šancou na skorší alebo neskorší termín pôrodu, čím sa zabráni napríklad potrebe cisárskeho rezu.

Menej vrások, žiarivejšia pleť

Nešlo by o takmer zázračný nápoj, keby nemal vplyv na kvalitu ženskej pokožky. Čaj z listov malín sa bežne používa na podráždenú a namáhanú pleť. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a E, ale aj iných antioxidantov zmierňuje zápaly, ktorú sú spôsobené aj ekzémom či akné. Vitamín C si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť, a preto ho potrebujeme pravidelne prijímať v strave či nápojoch. Vo vzťahu k pokožke dokáže užitočné veci. Jednou z nich je aj vplývanie na tvorbu kolagénu. Ide o známu bielkovinu, ktorá zlepšuje pružnosť pokožky a zmierňuje výskyt vrások, čo poteší najmä ženy v strednom veku.

Príprava čaju je jednoduchá

Približne jednu polievkovú lyžicu listov zalejeme horúcou vodou a privedieme do varu. V tomto momente proces varenia prerušíme a necháme malinové listy lúhovať aspoň päť minút. Čaj môžeme piť bez sladidiel, ale vhodne ho dopĺňajú aj prírodné sladidlá, med či cukor. Pre zachovanie vyššieho množstva antioxidantov sa neodporúča do čaju pridávať mliečnu alebo smotanovú zložku, ktorá môže potlačiť účinky týchto zdraviu prospešných látok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #maliny #pleť #kardiovaskulárny systém #menopauza #nadúvanie #brušné kŕče #malinové listy

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....