Priberieme, ak si zle načasujeme pitie kávy? Na čo si dať pozor?

S vychutnávaním čierneho moku sa spájajú väčšinou dobré správy pre našu líniu. Odborníci však prichádzajú aj s opačným názorom. Konzumácia kávy môže vraj aj negatívne ovplyvniť našu hmotnosť. Prečo?

17.08.2023 10:58
Ľadová káva Foto:
Čierna káva nepatrí medzi nápoje s vysokou kalorickou hodnotou. V prípade, že si do nej primiešame cukor, smotanu či mlieko, je to už o inom.
debata

Pije sa na hektolitre

Lahodný čierny nápoj má vďaka podmanivej aróme a povzbudzujúcim účinkom fanúšikov po celom svete. Spoločnosť National Coffe Association dokonca tvrdí, že až 65 % dospelých Američanov si každý deň dopraje šálku kávy. Účinky kávy sa však neobmedzujú len na podporenie bdelosti či produktivity. Telesnú váhu môže ovplyvniť v závislosti od toho, ako a kedy si ju pripravujeme a pijeme.

Z kávy sa priberá…

Najmä vtedy, ak neodoláme sladkým prísadám. Cukor či iné sladidlá s kalorickou hodnotou urobia z čierneho moku energetickú bombu. Čierna káva nepatrí medzi nápoje s vysokou kalorickou hodnotou. V prípade, že si do nej primiešame cukor, smotanu či mlieko, je to už o inom. „Záleží najmä na tom, čo si do kávy dávame. Pridanie krémov, sirupov a sladidiel môže ľahko prispieť k prebytku kalórií, čo v konečnom dôsledku vedie k priberaniu,“ hovorí zakladateľka Nutrition Undefined Megan Rasmussenová pre portál eatingwell.com. Niektoré druhy osladených káv s pridanou smotanou môžu mať na porciu až do 500 kilokalórií, čo je okolo 150 – 220 % odporúčaného denného limitu pridaného cukru. Spoločnosť American Heart Association odporúča konzumovať maximálne 36 gramov cukru denne mužom a 25 g ženám. Nejde o cukor, ktorý sa bežne nachádza v potravinách, ale o ten, ktorý si pridávame do jedál a nápojov. Podľa výskumu, ktorý zverejnil časopis Food and Nutrition Sciences sa pitie sladených nápojov spája najmä s priberaním na váhe a obezitou.

Nejde len o sladidlá

Odborníci varujú, že nie je dôležité len to, čo si pridáme do kávy. Kľúčové je aj jej načasovanie. Spomínaný nápoj totiž obsahuje vysoké množstvo kofeínu, ktorého hlavnou úlohou je potláčanie únavy a zlepšenie bdelosti i pozornosti. Výskumy, ktoré sa zaoberajú kvalitou spánku upozorňujú na negatívny vplyv kávy na nočný odpočinok. Jedna zo zaujímavých štúdií tvrdí, že káva výrazne narúša spánok, ak si ju doprajeme šesť hodín pred spaním. To znamená, že ak si líhame do postele o desiatej hodine, posledná šálka kávy by mala spríjemniť náš deň najneskôr o druhej hodine popoludní. Ak máme dlhodobo zhoršenú kvalitu spánku, čo je menej ako sedem hodín denne, zvyšuje sa u nás riziko priberania. Zlý spánok navyše zvyšuje hladinu grelínu, hormónu hladu. Zároveň sa spája so zadržiavaním soli v tele a nárastom zápalov.

káva Čítajte aj Týždeň bez kávy. Budete prekvapení, aké zmeny nastanú vo vašom živote

Aj keď sa „prekávičkujeme“

Káva povzbudzuje, ale čo v prípade, ak to s ňou preženieme. Telo začne na nadmerný príjem kofeínu reagovať zvýšeným uvoľňovaním kortizolu do krvného obehu. Ide o známy stresový hormón, ktorý má v malom množstve pozitívne účinky na ľudské telo. Najviac sa ho produkuje po spánku. Ráno nám pomáha rýchlejšie sa naštartovať. Hoci sa kortizol považuje za stresový hormón, má aj iné účinky. Ovplyvňuje tiež našu vnímavosť či sústredenosť. Ak pijeme kávu ihneď po prebudení, kedy sú hladiny kortizolu na vysokej úrovni, telo ho produkuje ešte viac. V takomto prípade vysoké hodnoty stresového hormónu môžu spôsobiť neodolateľnú túžbu po jedlách s vysokým obsahom cukru a tuku. Bežne sa tak stáva, že po vypití kávy ráno nalačno máme silnú chuť na sladké alebo raňajky nabité tukmi.

Čierny mok nie je zázračný nápoj, ale…

Predsa má vplyv aj na zhadzovanie nadbytočných kilogramov. „Konzumácia obyčajnej čiernej kávy nevedie k zvýšeniu telesnej hmotnosti, pretože neobsahuje prakticky žiadne kalórie," hovorí Rasmussenová. I keď je chuť čiernej kávy výrazná až horká, bez cukru, smotany či iných sladkých a tukových zložiek má len zopár kilokalórií. Čierna káva však obsahuje polyfenoly. Ide napríklad o kyselinu chlorogenovú, ktorá podporuje uvoľňovanie inzulínu a pomáha pri zmierňovaní skokového nárastu cukru v krvi, a to najmä po jedle. Okrem toho sa chváli aj malým množstvom trigonelínu. Ide o alkaloid, ktorý podľa štúdie publikovanej v magazíne Nutrients pôsobí proti obezite.

Dobrá správa pre chudnutie

Základná zložka kávy, kofeín, môže urýchliť spaľovanie tukov počas cvičenia. Podľa výskumu z roku 2020 môže konzumácia viac ako 3 miligramov kofeínu na kilogram telesnej hmotnosti zvýšiť využitie tuku počas takzvaného aeróbneho cvičenia. Zaujímavé je, že tento tuk spaľujúci efekt kávy sa prejavuje počas športu najmä u menej trénovaných ľudí. V praxi to znamená, že každý so sedavou prácou môže využívať benefity pitia kávy pred tréningom a tešiť sa na rýchlejšie chudnutie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kofeín #káva #mlieko #sladidlá #smotana #kalorický príjem #priberanie na hmotnosti

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...