Muira puama: Bylina z Amazónie, ktorá posilní telo aj ducha

Ak na podporu svojho zdravia radi využívate prírodné prostriedky, zrejme poznáte niektoré obľúbené adaptogény, ako je napríklad ashwagandha, maca alebo ženšen. V posledných rokoch sa však dostáva na výslnie aj Muira puama. Ide o strom s výrazným účinkom na ľudské zdravie.

20.08.2023 07:00
žena, únava, stres, frustrácia Foto:
Muira puama pomáha znižovať negatívne dopady stresu na organizmus.
debata

Tradičná medicína Amazónie

Amazonský prales a jeho poklady sú značné široké. Preto je stále čo objavovať, hoci domorodci už účinky mnohých bylín poznajú dlhodobo. Kôru a korene Muira puama využívajú napríklad ľudia z kmeňov Apurinã, Barasana alebo Macurape. Veria, že pôsobí ako afrodiziakum, podporuje sexuálne funkcie a celkovú vitalitu. Domorodci túto rastlinu využívajú aj na riešenie rôznych zdravotných problémov, vrátane bolestí hlavy, menštruačných ťažkostí, zažívacích ťažkostí a únavy.

Zažíva renesanciu

Veľmi populárna bola Muira puama hlavne v 19. storočí, kedy sa využívala na podporu vitality, celkové zvýšenie energie a pre lepšiu adaptáciu na stres a únavu. Bola tiež veľmi často odporúčaná mužom aj ženám trpiacim sexuálnymi problémami, ako je impotencia, nízke libido alebo problémy s erekciou. V 20. storočí však záujem klesol, do popredia sa dostali farmaceutické prípravky, no Muira puama sa vracia na výslnie. A hoci bola v minulosti hojne využívaná, jej účinky zatiaľ nie sú vedecky potvrdené. Na druhej strane existuje mnoho ľudí, ktorí potvrdili na vlastnom zdraví, že svoje účinky na telo má. Existuje však niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že by naozaj mohla byť adaptogénom a mať vplyv na sexuálnu túžbu.

selén, stopové prvky, vajíčka, ovsené vločky, pečeň, cesnak Čítajte aj Selén je počas leta dôležitý. Posilní imunitu aj zdravie. No má svoje riziká

Ide hlavne antioxidanty

Na základe účinných látok, ktoré táto rastlina obsahuje, sa predpokladá, že by mala fungovať ako silný antioxidant, teda napomáhať k ochrane tela pred poškodením voľnými radikálmi. A to znamená ochraňovať telo pred hrozbou rakoviny.

Ochrana pred únavou

Medzi ďalšie účinky Muira puamy patrí aj podpora fyzickej sily. Predpokladá sa, že okrem povzbudzujúcich účinkov na telo by mohla pôsobiť podobným spôsobom aj na psychiku. Štúdia publikovaná v časopise Journal of Ethnopharmacology napríklad zistila, že v experimente na myšiach Muira puama pomáhala znižovať negatívne dopady stresu na organizmus.

Lepšie orgazmy

Vynechať nesmieme ani afrodiziakálne účinky, vďaka ktorým je Muira puama najznámejšia. Aj keď vedci zatiaľ neodhalili presný mechanizmus ich fungovania, predpokladá sa, že rastlina môže ovplyvňovať niekoľko faktorov súvisiacich so sexuálnou funkciou. Medzi ne patrí prekrvenie pohlavných orgánov, čo môže pomôcť zlepšiť erekciu u mužov a citlivosť genitálií u žien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #libido #únava #stres #orgazmus #afrodiziakum #antioxidanty #vitalita #doplnky výživy #Muira puama

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....