Selén je počas leta dôležitý. Posilní imunitu aj zdravie. No má svoje riziká

Zdravé srdce, prevencia aterosklerózy, dobre fungujúca štítna žľaza, silnejšia imunita. To všetko prináša do nášho života selén. Prvok, ktorý hrá dôležitú úlohu hlavne v boji proti voľným radikálom. Avšak pozor, môže byť aj nebezpečný.

23.06.2023 13:46
selén, stopové prvky, vajíčka, ovsené vločky,... Foto:
Zdroje selénu v potravinách.
debata

Na čo je dobrý selén?

Selén patrí medzi látky, ktoré sú pre telo zásadné. Jeho správna hladina udržuje srdce v kondícii. Ak je ho nedostatok, potom sa riziko kardiovaskulárnych chorôb zvyšuje. Veľmi dôležitá je jeho schopnosť brániť nežiaducej oxidácii buniek a bojovať proti voľným radikálom. Má tiež vplyv na zvyšovanie odolnosti organizmu proti infekciám a zápalom. Selén ovplyvňuje aj funkciu niektorých enzýmov, čo má vplyv na imunitu, činnosť štítnej žľazy, kvalitu nechtov a vlasov. Skrátka veľmi dobrá látka, s ktorou bude život lepší a hlavne zdravší.

Kde nájsť selén?

Samozrejme dostatočný zdroj selénu poskytne každý dobrý multivitamín. No aj pri seléne platí, že najlepší je ten zo stravy. A aspoň viete, že sa ním nepredávkujete, čo je tiež dôležité. Zdrojom selénu sú hlavne hovädzie, kuracie, bravčové mäso, ustrice alebo krevety. Selén obsahujú aj ryby, napríklad tuniak.

Netreba zabúdať ani na rastlinné zdroje, ktorým kraľujú para orechy, jeden má približne 50–90 mikrogramov. Ďalej slnečnicové semienka, vajcia, ovsené vločky, huby shiitake. Kvalitným zdrojom je aj hnedá ryža.

kašeľ, nádcha, chrípka, vírus, žena, choroba Čítajte aj Keď telo volá o pomoc. Čo mu chýba?

Koľko je to pravé orechové?

Denná odporúčaná dávka selénu sa pohybuje od 55 do 200 mikrogramov. Hravo ju teda pokryjete jedným para orechom. Maximálne prípustné množstvo selénu v dennej dávke je 200–400 mikrogramov. To znamená, že by ste nemali skonzumovať viac ako 5 orechov za deň.

Nadbytok selénu je rizikový

Je potrebné povedať, že bežnou stravou nemáte šancu dávku presiahnuť, ale pokiaľ by ste užívali nadbytok koncentrovaných doplnkov, predávkovať by ste sa mohli. To by sa mohlo prejaviť kovovou chuťou v ústach a cesnakovým zápachom, lámavými nechtami, škvrnami na zuboch a ich vyššou kazivosťou, tráviacimi problémami a nevoľnosťou, podráždenosťou a únavou, ale aj kožnými problémami.

Od zlyhania obličiek až k rakovine

Selén je dvojsečná zbraň a určite to s ním v snahe o pekné vlasy nepreháňajte. Vysoké predávkovanie môže viesť až k zlyhaniu obličiek a srdca, dokonca aj k smrti. Smrteľná dávka je 5 miligramov na kilogram hmotnosti a toxický je dlhodobý príjem nad 900 mikrogramov selénu denne. Vo vyšších dávkach je selén aj rakovinotvorný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #selén #predávkovanie #voľné radikály #krevety #čerstvé ryby #para orechy #doplnky výživy #kardiovaskulárne occhorenia #vitamíny a minerály

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...