Keď telo volá o pomoc. Čo mu chýba?

Častý výskyt prechladnutia, pocitu únavy a stresu u žien. Telo sa nám snaží povedať, že potrebuje podporu v podobe vitamínov a minerálov. Aké sú varovné signály organizmu, že s nami niečo nie je v poriadku a po akých multivitamínoch a multimineráloch treba siahnuť?

19.02.2023 06:00
kašeľ, nádcha, chrípka, vírus, žena, choroba Foto:
Kašeľ sprevádza mnohé vírusové respiračné ochorenia.
debata

Rýchla únava a strata dychu

Nízka hladina energie je prejavom viacerých zdravotných ťažkostí. Pramení z chorôb, prepracovanosti a nedostatočného spánku. Problémy s dýchaním prezrádza ochorenie dýchacích ciest vrátane pľúc. Podľa nutričnej poradkyne Lexi Moriartyovej nízka hladina energie alebo dýchavičnosť môže signalizovať tiež anémiu a nízke zásoby železa. Napríklad len v USA má nízku hladinu železa 10 miliónov ľudí. Mayo Clinic vysvetľuje, že pri anémii si môžeme všimnúť aj bledú pokožku, bolesti hlavy, závraty, bolesť na hrudníku, studené ruky a nohy. Spomínaná expertka na výživu hovorí, že užívanie výživových doplnkov so železom môžu pomôcť zvýšiť zásoby železa a tvorbu červených krviniek, ktoré sú zložkou krvi. Červené krvinky sú zložené z hemoglobínu. Ide o krvné farbivo, ktoré na seba viaže kyslík a dopravuje ho do každej bunky tela. Vďaka pravidelnému prísunu kyslíka nám stúpa hladina energie, cítime sa sviežejšie a živšie.

Vlasy v zlom stave, o nechtoch platí to isté

Podľa portálu Heathline sú suché a lámavé vlasy výsledkom pravidelného pobytu na miestach, ktoré sú horúce. Niekedy kvalita našej koruny krásy trpí používaním nevhodných kozmetických výrobkov, alebo nás trápi nejaké ochorenie. Kvalita nechtov súvisí so správnou funkciou štítnej žľazy. Lexi Moriatyová zdôrazňuje, že krehké vlasy a nechty môžu prezrádzať nedostatok niektorých živín. Ide predovšetkým o nízke hladiny zinku, železa, biotínu a iných vitamínov skupiny B. Zinok je základný minerál, ktorý je potrebný pre zdravie našej pokrývky hlavy. Vitamíny radu B podporujú centrálny nervový systém, osviežujú pokožku a dodávajú vzpruhu nechtom a vlasom.

doktor, lekár, meranie tlaku, tlakomer, vysoký tlak Čítajte aj Zdanlivo neškodné veci, ktoré môžu spôsobovať vážne ochorenia

Keď sme často chorí

Potreba multivitamínu a výživového doplnku so základnými minerálnymi látkami je namieste vtedy, keď sme počas roka viackrát chorľaví. Odborníčka na výživu presviedča, že tri až štyri prechladnutia za rok sú jednoznačným signálom nedostatku vitamínov a minerálov. Nedostatok spomínaných látok robí problémy imunitnému systému, ktorý bojuje proti rôznym vírusom, baktériám, ale aj plesniam a parazitom. Medzi kľúčové mikroživiny, ktoré sú potrebné pre obranyschopnosť organizmu patria vitamíny C, A a D. Vitamín C si naše telo nedokáže vytvoriť samo a preto je potrebné ho dopĺňať z externých zdrojov. Najčastejšie potrebnú dávku „céčka“ získame z citrusových plodov a zeleniny. Z času na čas, v chladnom období, nie je na škodu ani užívanie výživových doplnkov. Vitamín A je považovaný za základný vitamín, ktorý bojuje proti vírusovým ochoreniam vrátane koronavírusu a podobne je na tom aj vitamín D. Tento vitamín dokáže naše telo vyprodukovať, potrebuje však na to dostatok slnečného žiarenia, čo je v zime problém.

Ak sme náchylní na zranenia

Bolesti kostí, ale aj náchylnosť na zranenia. Podľa Medical News Today je až 15 miliónov zlomenín v USA spojených s nedostatočným príjmom živín. V prípade, že sa ľahko zraníme, zbystrime pozornosť. V týchto prípadoch nám chýbajú dôležité živiny ako napríklad vitamín D, vápnik a horčík. Vápnik je kľúčovou zložkou kostí, spevňuje a zvyšuje ich odolnosť voči úrazom. Vitamín D pomáha lepšiemu vstrebávaniu vápnika do kostí. Podceňovať však netreba ani príjem horčíka, ktorý sa rýchlo míňa v stresových situáciách či športe. Signálom nedostatku magnézia sú kŕče v nohách a podráždenosť. Horčík však posilňuje aj svaly a kostnú hmotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #vitamíny #únava #vitamín C #choroby #zranenia #štítna žľaza #dýchavičnosť #anémia #železo #minerálne látky

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...