Ženy s duševnými problémami majú výrazne vyššie riziko predčasného pôrodu

Štúdia viac ako dvoch miliónov tehotenstiev v Anglicku zistila súvislosť medzi závažnosťou psychických ťažkostí a nepriaznivými výsledkami pri pôrode.

16.08.2023 13:00
tehotenstvo, tehotná žena, menštruácia Foto:
Približne každá desiata žena, ktorá využila služby v oblasti duševného zdravia, mala predčasný pôrod.
debata

Podľa výskumu majú ženy, ktoré majú problémy s duševným zdravím, takmer o 50 percent vyššie riziko predčasného pôrodu, píše denník The Guardian.

Približne každá desiata žena, ktorá využila služby v oblasti duševného zdravia, mala predčasný pôrod, v porovnaní s každou pätnástou ženou, ktorá ich nevyužila. Vyplynulo to z výskumu, ktorý zverejnil odborný časopis Lancet Psychiatry.

tehotenstvo, tehotná žena, bruško, pohoda, pohodlie Čítajte viac Deti žien, ktoré počas tehotenstva užívali marihuanu, môžu byť obézne, tvrdí štúdia

Štúdia tiež zistila súvislosť medzi závažnosťou predchádzajúcich psychických ťažkostí a nepriaznivými výsledkami pôrodu. U žien, ktoré boli hospitalizované v psychiatrickej liečebni, bola takmer dvakrát vyššia pravdepodobnosť predčasného pôrodu ako u žien, ktoré v minulosti nevyužili služby týkajúce sa duševného zdravia.

U žien s duševnými ťažkosťami v anamnéze bolo tiež vyššie riziko, že pôrodí dieťa malé vzhľadom na svoj gestačný vek (75 na 1000 pôrodov oproti 56 na 1000 pôrodov).

Štúdia odporúča, aby sa pri prvom vyšetrení tehotných žien lekári a pôrodné asistentky citlivo a podrobne pýtali na ich duševné zdravie. Jedna z autoriek správy Louise Howard, emeritná profesorka v odbore duševného zdravia žien z londýnskej univerzity King's College uviedla, že takýto skríning by pomohol identifikovať „jasné varovné signály možného nepriaznivého výsledku“.

Akonáhle sú tieto rizikové faktory duševného zdravia identifikované, je možné ich podľa Howardovej liečiť, čo by mohlo znížiť počet úmrtí matiek, pôrodov mŕtvych detí, predčasných pôrodov a pôrodov detí s podváhou. Štúdia poukázala na potrebu dobre zaistených služieb duševného zdravia a kvalitných školení zdravotníkov, dodala.

tehotná žena, tehotenstvo, práca Čítajte viac Nesprávne sedenie počas tehotenstva môže skomplikovať dokonca aj pôrod

Štúdia zistila, že 0,65 percenta tehotných matiek, ktoré boli hospitalizované na psychiatrickom oddelení, porodilo mŕtve dieťa, v porovnaní s 0,45 percentami žien, ktoré pred tehotenstvom nemali žiadne duševné problémy. „Sú to pomerne malé čísla, ale aj tak sú z hľadiska počtu mŕtvo narodených detí zničujúce,“ povedala Howard.

Štúdia neskúmala dôvody, ktoré stoja za súvislosťou medzi zlým duševným zdravím a nepriaznivými výsledkami pôrodu.

„Duševné ochorenie samo o sebe pravdepodobne súvisí s niektorými z týchto nepriaznivých dôsledkov, pretože ovplyvňuje stresový systém, a preto môže spôsobovať problémy. Súvisí však aj s ďalšími faktormi. Ak trpíte duševným ochorením, je pravdepodobnejšie, že budete fajčiť, pretože sa cítite v strese. Podobne je to so zneužívaním návykových látok. A existujú aj ďalšie stresové faktory, ako je domáce násilie alebo zneužívanie v detstve či chudoba.“

Podľa nej môžu s problémami v tehotenstve súvisieť aj s liekmi na duševné zdravie. „Antipsychotiká sú spojené s obezitou a my vieme, že obezita je hlavným rizikovým faktorom pre tieto následky. S niektorými z týchto následkov môžu byť spojené aj niektoré antidepresíva. Preto musíme naozaj starostlivo zvažovať, komu by lieky prospeli, alebo, či by sa namiesto nich nedala použiť psychologická terapia,“ povedala Howard.

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #duševné zdravie

+ Objavte radosť z varenia zdravých a chutných jedál.
Aj maličkosťami dokážete zmeniť naozaj veľa, popremýšľajte...

+ Nebuďte celý deň pri počítači, škodíte tým hlavne sami sebe.
V ničom ste nezlyhali, prestaňte sa neustále...