Deti žien, ktoré počas tehotenstva užívali marihuanu, môžu byť obézne, tvrdí štúdia

Deti žien, ktoré v tehotenstve užívali marihuanu, sa okolo piateho roku života častejšie stretávali s nadmernou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi.

07.04.2022 15:00
tehotenstvo, tehotná žena, bruško, pohoda,... Foto:
Zo štúdie vyplynulo, že u nastávajúcich matiek, ktoré mali pozitívny test na konope, bola väčšia pravdepodobnosť, že sa im narodia deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou.
debata (1)

Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informuje spravodajský server CNN. Jednalo sa o konopné produkty, ktoré obsahovali psychoaktívnu látku THC (tetrahydroka­nabinol) aj kanabidiol (CBD), teda jednu z molekúl konope, ktorá nemá psychotropné účinky.

„Panuje mylná predstava, že konope je bezpečné,“ uviedla autorka štúdie Brianna Mooreová z Coloradskej školy verejného zdravia. „Niektoré ženy ho môžu v tehotenstve užívať v domnení, že ide o bezpečnú alternatívu k iným liekom, dokonca aj k tým na predpis,“ dodala vedkyňa. Štúdie ale podľa nej ukazujú na súvislosti medzi užívaním marihuany v tehotenstve a nízkou pôrodnou hmotnosťou detí, problémami so správaním v neskoršom veku alebo obezitou.

kilá - obezita - dieťa - nadváha - rodič Čítajte viac Obezita postihuje na Slovensku čoraz viac aj deti, väčšie problémy majú chlapci

V Spojených štátoch, Kanade a ďalších krajinách v posledných desaťročiach pribúda žien, ktoré počas tehotenstva konzumujú konope. Analýza viac ako 450 000 amerických žien z roku 2019 zistila, že konzumácia marihuany v ktoromkoľvek štádiu gravidity sa medzi rokmi 2002 a 2017 viac ako zdvojnásobila.

Podľa amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) predchádzajúce výskumy ukázali, že užívanie kanabisu počas tehotenstva je spojené s abnormálnym neurologickým vývojom, autizmom, hyperaktivitou, ťažkosťami s pozornosťou a ďalšími problémami so správaním a kognitívnymi schopnosťami u detí.

Autori poslednej štúdie našli u 15 percent zo 103 tehotných žien detekovateľné hladiny rôznych kanabinoidov, vrátane THC. V moči testovaných žien objavili aj látku CBD, ktorá je voľne predajná na internete ako „nepsychoaktívna a bezpečná možnosť liečby úzkosti, depresie, spánkových problémov, bolesti, nevoľnosti a ďalších“.

Podľa amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v súčasnej dobe neexistuje mnoho regulácií, takže výrobky CBD môžu obsahovať neznáme množstvo THC aj „pesticídy, ťažké kovy, baktérie a plesne“. „Na základe toho, čo vieme, existuje významný dôvod na obavy,“ varoval FDA.

Zo štúdie vyplynulo, že u nastávajúcich matiek, ktoré mali pozitívny test na konope, bola väčšia pravdepodobnosť, že sa im narodia deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Tieto deti potom rýchlo dobiehajú svoj prenatálny rast mimo tela matky a majú tendenciu k ukladaniu tukového tkaniva. V neskoršom veku čelia aj zvýšenému riziku metabolického syndrómu, vrátane cukrovky druhého typu.

Autori štúdie najprv zmerali hladinu konope u tehotných žien a potom skúmali ich deti, keď oslávili piate narodeniny. Vedci deťom zmerali tukovú a svalovú hmotu a hladinu cukru v krvi nalačno. Deti matiek, ktoré mali v moči marihuanu, mali „mierne vyššiu“ hladinu tuku v tele a vážili viac ako deti, ktoré neboli vystavené konope, uviedla autorka štúdie Mooreová. Vedci u nich tiež namerali vyššiu hladinu cukru v krvi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #marihuana

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...