Pizza, zdravé jedlo? A čo robí s našou váhou?

Poteší chuťové bunky a vyčarí úsmev na tvári. Otázkou však je, či dokáže dodať telu dostatočné množstvo výživných látok a či spôsobuje priberanie na váhe. Názory na tento druh jedla sa rôznia.

31.07.2023 14:30
pizza, talianska kuchyňa Foto:
Pizza sa považuje za kalorickú bombu, a preto sa neodporúča pochutnávať si na nej každý deň.
debata

Jedia ju odušu

Tradičné jedlo, ktorého kolískou je Neapol v Taliansku. Vyrába sa z tenkého cesta, rajčinovej omáčky, syru, bazalky a prísad od výmyslu sveta. Konzumácia pizze je celosvetovým fenoménom a napríklad len v USA sa jej zjedia tri miliardy kusov ročne. V prepočte na svetovú populáciu vychádza zjedenie jednej pizze ročne na tretinu ľudí. Výživové fakty o tomto druhu jedla sú nekompromisné. Väčšinou sa považuje za sýte a kalorické jedlo, ktoré v sebe spája veľké množstvo sacharidov a tukov. Najlepším variantom tejto potraviny je čerstvo pripravená pizza, najhorším polotovar v podobe mrazeného produktu.

Energie na rozdávanie

Pizza sa považuje za kalorickú bombu, a preto sa neodporúča pochutnávať si na nej každý deň. Približne 100 g, čo je asi pätina z celej pizze, obsahuje viac ako 280 kcal. Najviac energie pochádza z približne 30 g sacharidov. Obsahuje aj zopár gramov jednoduchých cukrov, 12 g bielkovín (podľa prísad) a 13 g tukov. Poslednú spomínanú živinu zastupujú najmä nasýtené mastné kyseliny. Nasýtené mastné kyseliny sa považujú za nezdravý druh tuku. Spomínaná maškrta je zdrojom aj mikro živín. Prevažne je v nej veľa sodíka zo soli a vápnika z pridaného syru.

Je pizza zdravým jedlom?

Závisí to od toho, či si doprajeme stogramový trojuholník s rukolou a parmezánom alebo zjeme celý kruh pizze na posedenie, ktorý je obložený klobásou a tučným syrom. Zoznam ingrediencií, ktoré sa používajú na prípravu tohto jedla poteší aj ľudí so zdravými stravovacími návykmi. V prípade, že sa na prípravu cesta použije celozrnná múka, obsahuje dostatočné množstvo bielkovín, zložených sacharidov a vlákniny. Kvalitný syr, šunka či zeleninová zložka ponúkajú aj vitamíny skupiny B a minerálne látky vápnik a železo. Vápnik si získava telo predovšetkým zo syra, ale aj z mäsa. Ide o najdôležitejšiu živinu, ktorá je kľúčová pre zdravie kostí, svalov, zubov. Zdrojom železa je mäsová zložka, ale aj niektoré druhy zeleniny. Spomínaný minerál znižuje vyčerpanosť organizmu a zlepšuje prenos kyslíka do buniek nášho tela.

citrusy, magazín varecha, Čítajte aj Grapefruit: Chudnutie, sila pre srdce a ešte čosi navyše

Pozor, má veľa soli

Pizza obsahuje zvyčajne veľké množstvo sodíka. Odporúčané hodnoty tohto minerálu sa pohybujú na úrovni okolo 2,5 gramu denne, čo je približne polovica čajovej lyžičky. Niektoré druhy talianskej dobroty však obsahujú viac ako 1 g sodíka na porciu. Konzumácia veľkého množstva sodíka môže zvýšiť riziko vysokého krvného tlaku. V závislosti od druhu cesta môže pizza narobiť problémy aj ľuďom, ktorí sa snažia udržiavať hladinu cukru v krvi na stabilnej úrovni. Ak cesto tohto jedla obsahuje rafinované cukry, po jeho konzumácii dochádza k zvýšeniu hladiny glukózy v tele. Výkyvy glukózy pomáha do istej miery blokovať vláknina, ktorá sa nachádza v ingredienciách pizze ako napríklad cibuľa, paprika, rajčiny.

A čo s priberaním na váhe?

Talianske národné jedlo nie je veľkým priateľom štíhlej línie. V závislosti od hrúbky cesta a prísad môže celá pizza obsahovať až 1000 kilokalórií, čo je takmer tretina energie z celkového množstva kalórií potrebných pre dospelého muža na deň. Množstvo energie môžeme znížiť tým, že si doprajeme iba dva či tri trojuholníky tohto jedla, ktoré by nemalo pri nepravidelnej konzumácii spôsobiť problémy našej postave. Pizza je výživnejšia a obsahuje menej kalórií, ak má tenšie cesto. Namiesto klobásy či spracovaných druhov mäsa ju môžeme obohatiť chudým mäsom, a to napríklad kuracou šunkou alebo kuracím mäsom. Namiesto ovocia (ananásu) používajme na ozdobenie tohto jedla bazalku a rukolu. Za výživnú sa považuje tiež pizza s krevetami, morskými plodmi a stredne tučným syrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #chudnutie #sacharidy #múka #pizza #sodík #rafinovaný cukor #kalorický príjem #kalorické jedlo #priberanie na hmotnosti

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...