Prečo sa nám nedarí schudnúť? Čo je zlé s pečivom či raňajkami?

Aj malé chyby dokážu podryť našu šancu získať v čo najkratšom čase postavu snov. Hoci sa vyhýbame mastných, slaným a príliš sladkým potravinám, nemusí to pri chudnutí stačiť. Ktoré ďalšie nenápadne potraviny sa nepríjemne pohrajú s našim telom a ani o tom nevieme?

23.07.2023 13:00
potraviny, chute, žena, lyžička, zmrzlina, jedlo Foto:
„Zdravé“ raňajky. Aj takto sa chybne označujú niektoré druhy obilnín či pečiva.
debata

Biely chlieb, áno či nie?

Vynechávanie pečiva je údajne najlepší spôsob, akým dokážeme znížiť príjem energie a tým aj hmotnosť. Tento trik v chudnutí má však jeden háčik. Chlieb, rožky, bagety a ďalšie pekárenské výrobky obsahujú dôležité sacharidy, ktoré neslúžia iba ako zdroj energie pre ľudské telo, ale aj mozog. Ak si chceme udržať stabilnú váhu, treba zaostriť na to, ktoré druhy pečiva si vyberáme. Vo všeobecnosti sa hovorí, že najväčším nepriateľom štíhlej línie je takzvaný biely chlieb. Ide o laický pojem pre chutný bochník, ktorý sa vyrába zo pšeničnej múky. Podľa rozomletia zrna pšenice rozoznávame hladkú, polohrubú a hrubú múku. Problém je v tom, že pri mletí pšenice sa zrno zbavuje takzvaného škrobu. Ten je tvorený z veľkej časti vlákninou. Takzvaný biely chlieb má teda minimálne množstvo vlákniny, ktorej úlohou je tiež spomaľovať uvoľňovanie sacharidov z pečiva do krvi.

Vyvoláva väčší hlad

Po konzumácii tohto druhu pečiva tak dochádza k vyplaveniu vyšších hladín hormónu inzulínu do tela a následnému prudkému poklesu cukru v krvi. Výsledkom je silný pocit hladu a túžba po ďalšom jedle. Prejedanie tak v konečnom dôsledku sabotuje našu snahu zhadzovať nadbytočnú hmotnosť. Pri výbere pečiva by sme mali byť obozretní. Niektoré druhy pekárenských výrobkov sa totiž len tvária ako zdravý variant chleba. Ide o biele pečivo, ktoré sa upravuje prírodnými sladidlami, napríklad sladom alebo karamelom. Naopak, medzi najlepšie druhy pečiva patria tie s prívlastkom celozrnné. Vyrábajú sa z múky, v ktorej zostáva šrot (vláknina) a tým zabezpečujú postupné uvoľňovanie energie do krvi počas celého dňa. Stabilná hladina cukru v krvi zmierňuje túžbu po jedle a upravuje telesnú hmotnosť.

Zemiakové lupienky, zradná dobrota

Nenápadná slaná maškrta, ktorá dokáže spomaliť našu snahu schudnúť. Naopak, jeden z výskumov potvrdil, že zemiakové lupienky prispeli k väčšiemu prírastku na hmotnosti ako keď konzumujeme iné potraviny, napríklad červené mäso či sladené nápoje. Takzvané čipsy sa nemôžu pochváliť obsahom vlákniny. Ide zväčša o zemiakový škrob, rastlinný olej a vysoké množstvo soli. Zemiakový škrob je bohatým zdrojom aj zbytočnej energie. Pri chudnutí nepomôže ani rastlinný olej, pretože sa pri tepelnej úprave (smažení) čipsov ničí a dobré tuky, ktoré sa v ňom nachádzajú sa menia na škodlivé. Soľ je v primeranom množstve veľmi dôležitá pre ľudský organizmus. Ak to s ňou preženieme, nastávajú problémy. Vysoká konzumácia soli sa môže prehupnúť do závislosti. Výskumy naznačujú, že soľ môže mať určité návykové vlastnosti a konzumácia potravín s vysokým obsahom sodíka vedie k túžbe po ďalších slaných pokrmoch a sladených nápojoch. Nevýhodou pravidelnej konzumácie zemiakových lupienkov je aj to, že majú nezdravé tuky. Ide o trans-mastné kyseliny, ktoré ľudský organizmus nevie spracovať a tak ich šikovne presunie do podkožného tuku na bruchu.

chudnutie, hmotnosť, chudosť Čítajte aj Prečo sa spomaľuje chudnutie po tridsiatke a ako s tým vybabrať s extra trikmi?

Moderné sladké raňajky

„Zdravé“ raňajky. Aj takto sa chybne označujú niektoré druhy obilnín či pečiva. V prvom prípade ide o rôzne druhy obilnín, ktoré sú ochutené veľkým množstvom cukru a skrášlené rôznymi farbivami. V druhom prípade ide o sladké pečivo, ktoré je kombináciou bielej múky a rafinovaného cukru. Typické menu počas prvého jedla dňa predstavujú aj rôzne „osie“ hniezda (s príchuťou škorice), croissanty, muffiny či šišky so sladkou polevou. Kalorická hodnota hoci len jedného kusu zo spomínaných dobrôt vie šokovať. Konzumáciou týchto jedál dokážeme raňajky navýšiť až o 500 kilokalórií.

Zbytočná energia a čo s ňou?

Pre lepšiu predstavivosť, na spálenie 500 kcal potrebujeme behať takmer hodinu pri stredne intenzívnom tempe, čo nie je maličkosť. Alternatívou k týmto moderným, sladkým raňajkám je kombinácia bielkovín, sacharidov a zdravých tukov. Prvú kategóriu makro živín predstavuje napríklad vajce uvarené natvrdo. Sacharidy celozrnné pečivo a zdravé tuky napríklad avokádo. Vhodným nápojom k raňajkám je bylinný nesladený čaj, čierna káva bez cukru alebo pohár mlieka.

Chytro zaženie hlad, ale na chvíľu

Aj z tohto dôvodu sa hovorí hamburgerom, hot dogom, hranolčekom, sendvičom či mliečno-smotanovým sladkým nápojom rýchle občerstvenie. Fast food môže zaujímavo spestriť náš jedálny lístok a priniesť trochu zmeny v rutine za predpokladu, že si ho nedoprajeme pravidelne. Ak si však stále pochutnávame na rýchlom občerstvení, ľudské telo prijíma extrémne množstvo kalórií, s ktorými si nevie poradiť, a preto ich ukladá do tukových zásob tela. Netreba zabúdať, že cheesburger, veľké hranolky a sladký (kolový) nápoj môžu mať dokopy až do 1000 kcal, ktoré nemáme šancu bez náročnej fyzickej aktivity spáliť. Chybou fast foodu nie je to, že si ho z času na čas doprajeme. Hlavným problémom je to, že si ním nahrádzame hlavné jedlo (obed, večeru), ktoré nám má dodať potrebné množstvo bielkovín, zdravých tukov a komplexných sacharidov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #vláknina #stravovacie návyky #bielkoviny #biele pečivo #transmastné kyseliny #energetický príjem a výdaj #kalorické jedlo

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....