Ako si poradiť s vplyvmi slnka a horúčav u detí? Odborník radí, na čo dbať, aký je správny pitný režim aj strava

Slnko dokáže byť v horúcom letnom počasí nástrahou pre nás všetkých. Špeciálne by sme však mali dbať na starostlivosť a ochranu našich najmenších.

21.07.2023 11:00
leto, dieťa, slnko, horúčava Foto:
Počas horúcich letných dní u detí netreba zabudnúť na pokrývku hlavy či používať opaľovací krém s dostatočne silným ochranným faktorom.
debata

U detí je v lete veľmi dôležité, aby sme dbali na niektoré základné pravidlá, ktoré súvisia s ich pobytom na slnku či fungovaní počas horúcich letných dní. Pripomeňte si ich s nami:

Ochrana

Pri slnečnom žiarení je mimoriadne dôležitý deti chrániť. Používať by sme mali ochranný krém s vysokým SPF faktorom 50+. V čase medzi 11.00 a 15.00 by deti vôbec nemali byť na priamom slnku, aj počas zvyšku dňa je však lepšie, ak sa posnažíme, aby sme ich udržali v tieni. Bábätká a deti do dvoch rokov nevystavujme priamemu slnečnému žiareniu v horúcich dňoch vôbec. Okrem SPF faktoru v kréme je dobré, aby deti mali chránenú hlavu pokrývkou v podobe čiapky či klobúčika.

sofia Čítajte viac Dokonalá prehliadka krásnych letných šiat v podaní švédskych princezien! Aj model z reťazca

Pitný režim

Musí byť dostatočný, tak ako v prípade dospelých a seniorov. Práve deti pritom často zabúdajú na pocit smädu, dbajme na to, aby pravidelne pili. Ideálna je čistá voda, prípadne jej mix s prírodnými ovocnými šťavami. Podávať deťom môžeme aj studený čaj s troškou medu. Snažme sa vyhnúť sladeným nápojom v podobe malinoviek či ochutených minerálok s vysokým podielom cukru.

Strava

Veľa ovocia a zeleniny a najmä ľahšie jedlá sú odporúčaním pre celú rodinu. V prípade deti sa môžu objaviť v lete tráviace ťažkosti – napríklad pri skúšaní jedál na dovolenke v zahraničí, ale tiež napríklad pre nedostatočnú hygienu – neumyté ovocie, či nebodaj dokonca premnožené baktérie v jedle. Aj preto je veľmi dôležité, aby sme dbali na udržiavanie hygieny potravín a ich správne skladovanie. Pri „nástrahách“ rýchleho občerstvenia na kúpaliskách či v dovolenkových rezortoch skúsme vyberať čo najzdravšie alternatívy a tiež si overme, že potraviny a hotové jedlá sú správne skladované.

horúčava, teplo, žena, ventilátor Čítajte viac 5-krát o prevencii v horúčavách: Pitný režim je alfa a omega, ale nezabudnite ani na...

Najčastejšie zdravotné problémy

V lete k nim určite patrí úpal zo slnka, ale tiež napríklad uštipnutie rôznym druhom hmyzu. Pri prvom platí, ak už ku spáleniu pokožky, či úpalu došlo, spálenú pokožku ošetríme vhodnými preparátmi a dieťa môžeme tiež chladiť vlažnými mokrými uterákmi. Niekedy je dôležitá aj návšteva lekára. Tá je nutná aj v prípade, ak pri uštipnutí dôjde k závažnej alergickej reakcii či anafylaktické­mu šoku.

Deti sú náchylnejšie na získanie zdravotných problémov najmä pri oslabenej imunite. Pediater z detského oddelenia Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku Jozef Serafín odporúča posilniť ju napríklad dostatočným spánkom, primeraným príjmom tekutín, vyváženou stravou s vitamínmi a minerálmi a taktiež vyhýbaním sa stresu. „V prípade výživových doplnkov by som určite spomenul preparáty s obsahom vitamínu C, D a ďalších látok, ktoré sú nevyhnutné na udržiavanie zdravej imunity,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #deti #teplo #slnko #pitný režim #horúčava

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...