Prečo byť optimistkou? Budete žiť lepšie aj dlhšie. Stačí sa rozhodnúť

Optimizmus nie je niečo, čo sa dá kúpiť v obchode, alebo vám ho vie niekto predpísať v lekárni. Je to nastavenie mysle, o ktoré sa musí pričiniť každý sám. Na druhej strane nie je tak ťažké vidieť na všetkom niečo dobré. Navyše vám to nielen zlepší, ale aj zachráni a predĺži život.

22.07.2023 06:00
žena, more, šťastie Foto:
Šťastie je relatívne, pre každého znamená čosi iné.
debata

Optimizmus je tá správna cesta

Vedci z kliniky Mayo skúmali lekárske správy 839 pacientov, ktorí sa v rokoch 1962 až 1965 podrobili štandardným testom vyšetrenia osobnosti. Vedecký tím Dr. Maruta zistil, že vysoký stupeň pesimizmu významne korešpondoval s nadpriemernou mierou úmrtnosti. A naopak, tí účastníci štúdie, ktorí boli optimistami, mali životné vyhliadky podstatne lepšie, než by sa dalo očakávať. A to nie je všetko, čo optimistický postoj k životu dokáže.

Optimizmus chráni ženy pred infarktom a skorou smrťou

Výskum zverejnený v časopise Circulation sledoval celých osem rokov 100 000 žien. U pesimistiek boli zistené vyššie hladiny cholesterolu a krvného tlaku, čo sú faktory, ktoré vedú k infarktu. Stále ale platí, že dôležitejšiu úlohu ako osobnostné naladenie hrá to, či sa nám podarí odbúrať zdraviu škodlivé aktivity ako je fajčenie alebo prejedanie.

Dobrá nálada a smiech uvoľňujú cievy

Zistili to vedci z amerického Baltimore. Naopak zlosť cievy zužuje a navyše zvyšujú pravdepodobnosť vzniku krvnej zrazeniny. Frustrácia a napätie zase môžu vyvolať nedostatočné prekrvenie srdca u 40 až 70 percent pacientov. Riziko infarktu v nasledujúcich dvoch hodinách po záchvate hnevu sa zvyšuje viac ako dvojnásobne.

klobúk, slnečné okuliare, opaľovanie Čítajte aj Slnko nám nielen sfarbí pokožku. S telom toho dokáže omnoho viac

Optimizmus pomáha pri liečbe rakoviny

Nemôžeme síce jednoznačne tvrdiť, že optimista, ktorý trpí rakovinou, sa uzdraví a pesimista zomrie. Môže to byť aj naopak. Ale človek, ktorý nestratí nádej a dokáže mať zo života radosť, nezanedbateľne zvyšuje svoju šancu na vyliečenie. Optimista navyše lepšie spolupracuje s lekármi a býva aktívny aj v prístupe k liečbe, čo obvykle zlepšuje jej efektivitu.

Pesimisti sú častejšie chorí a majú viac úrazov

Podľa psychológa Dr. Seligmana sú pesimisti náchylnejší na depresiu, častejšie fajčia, pijú, vyhýbajú sa lekárom a aj inak zanedbávajú svoje zdravie. Pesimistický prístup k životu je tiež často dávaný do súvislosti s oslabením funkcií imunitného systému.

Pesimistov ohrozuje mŕtvica

Starším ľuďom trpiacim pesimizmom hrozí trikrát väčšia pravdepodobnosť mozgovej mŕtvice ako ľuďom, ktorí sa dokážu zo života radovať a nestrácajú nádej. To je záver výskumu vedcov z univerzity v americkom Texase, ktorí šesť rokov skúmali 2500 ľudí starších ako 65 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #infakrt #zdravotné benefity #hnev #optimizmus #srdcovo-cievne ochorenia #pesimizmus #uzdravenie

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....