Slnko nám nielen sfarbí pokožku. S telom toho dokáže omnoho viac

Prežívame obdobie roka, kedy je najviac slnečných dní a preto je dobré vedieť, čo nám slnko spôsobuje. Na jednej strane je to pozitívny kozmetický efekt v podobe zmenenej farby kože. Prináša aj dobrú náladu a optimizmus. Ale to stále nie je všetko.

15.07.2023 00:45
klobúk, slnečné okuliare, opaľovanie Foto:
Slnko spôsobuje dobrú náladu a upokojuje.
debata

Slnko je život, ale nie vždy prospieva

Ak by zhaslo slnko, život na Zemi skončí do pár dní. Je jednoducho základ nášho prežitia. Ale s istotou vieme, že má na náš organizmus nielen pozitívne, ale aj negatívne účinky. Preto je dôležité poznať, čo nám slnko prináša a podľa toho jeho účinky využiť, alebo sa pred nimi chrániť.

Obohatí nás o vitamín D

UVB zložka žiarenia aktivuje neaktívnu formu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre kvalitu kostí, a predpokladá sa, že pozitívne pôsobí aj ako prevencia nádorov. Napríklad nádoru prsníka alebo prostaty. Avšak v deň, keď svieti slniečko, nám stačí len ožiarená plocha tváre a napríklad chrbty rúk na to, aby sme mali potrebného vitamínu D dostatok.

Nedostatkom formy vitamínu D sú ohrození iba ľudia, ktorí sú pripútaní na lôžko a nechodia von.

Pozor na hory a rovník

Prienik UV žiarenia kožou závisí od absorpcie žiarenia hnedým pigmentom melanínom. Počas dňa kolíše predovšetkým intenzita žiarenia UVB, pričom maximum je okolo poludnia, naopak intenzita UVA žiarenia sa príliš nemení. Svoju úlohu hrá aj nadmorská výška. Vo vyšších horských polohách je intenzita UV žiarenia väčšia, na každých 300 metrov nadmorskej výšky narastá o štyri percentá.

horúčava - voda - žena - hadica Čítajte aj Zakryte si hlavu aj oči, natrite sa vysokým SPF! Deti do roka chráňte pred slnkom úplne!

Podstatná je aj zemepisná poloha. Čím bližšie k rovníku, tým kratšia je dráha lúčov prenikajúcich atmosférou, a tým vyššia je aj intenzita žiarenia pri dopade na zemský povrch. V tropickom pásme môže byť intenzita žiarenia až päťkrát vyššia, aj preto sú, pokiaľ ide o rakovinu kože, jednou z najohrozenejších skupín ľudia, ktorí často cestujú smerom k rovníku. Pre nich platí ochrana proti účinkom slnečného žiarenia dvojnásobne.

S dobrou náladou opatrne

Slnko spôsobuje dobrú náladu a upokojuje. Svet sa nám zdá omnoho pozitívnejší počas letného dňa, ako keď je sychravo a zamračené. Ale pozor, s pobytom na slnku to netreba preháňať a dobrá nálada sa nedá odložiť na horšie časy, ak to so slnkom budete preháňať. Práve naopak, slnka, tak ako iných dobrých vecí v neprimeranom rozsahu škodí a tak sa základ života môže stať aj príčinou smrti. Preto opatrne.

Čo robiť, ak ste to prehnali?

Každý to už s pobytom na slnku niekedy prešvihol a večer pochopil, že bol na slnku dlhšie, ako jeho pokožka zvládala. Čo vtedy robiť? Prvou pomocou je namazať pokožku špeciálnym prostriedkom napríklad s vitamínom E alebo panthenolom. Vyskúšať ale môžete aj „babské“ recepty. Na spálenú kožu dajte napríklad studený tvaroh alebo jogurt, ktorý horúčosť vytiahne.

Vhodná je aj opakovaná studená sprcha, ale pozor, telo by si malo na chlad zvykať postupne. Spálenej koži pomôže aj hydratačný krém s obsahom vody, ktorý príjemne ochladzuje. Nasledujúcich niekoľko dní by ste sa mali úplne vyhnúť slnečnému žiareniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #imunita #koza #vitamín D #dobrá nálada #opálenie #UV žiarenie #slnečné žiarenie #spálenie #slnečné svetlo #UV faktor #UV #UVA #UVB #UV index

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú vaše zdravie.
Nenechávajte všetko na pleciach kolegov, keď treba,...