5 spôsobov, ako sa rýchlo zbaviť stresu. Pomáha samo masáž aj šepkanie

Stres na nás striehne na každom kroku. V práci, doma, dokonca aj na cestách. Všadeprítomný tlak okolia môže pôsobiť devastujúco na našu psychiku, ale aj telo. Okolnosti nášho života často nezmeníme. No v rukách máme to, ako zareagujeme a ako budeme vedieť so stresom pracovať.

02.07.2023 07:42
horoba, depresia, liek, tabletky, stres, únava Foto:
Stres je tak trochu ako snehová guľa.
debata

Začnite čím skôr

Stres je tak trochu ako snehová guľa. Zvládnete ho kým je malý, no ak ho nerozložíte v zárodku, nabaľuje sa do rozmerov, ktoré vás zadlávia. Stres, teda napumpovanie stresových hormónov do žíl, nám mal pôvodne pomáhať. Zachrániť nás pred nebezpečenstvom, zbystriť naše zmysly, pripraviť na boj. Ale čo s ním pri dnešnom spôsobe života? Je ho príliš veľa a už neplní svoju funkciu na naštartovanie úteku, alebo útoku. Preto je potrebné sa mu postaviť na odpor už v začiatkoch, kým ho vieme ovládnuť a neovláda on nás.

Začnite odboj pri prvých príznakoch

Príznaky stresu možno rozdeliť na fyzické. Sem patrí únava, bolesti hlavy, žalúdočná nevoľnosť, svalové napätie, nechutenstvo alebo naopak nezvládnuteľný hlad či zníženie sexuálnej túžby. Medzi tie psychické sa potom najčastejšie radí podráždenosť, návaly hnevu, pocity nervozity, nedostatok energie či plačlivosť. Pokiaľ na sebe pozorujete viac ako jeden z týchto príznakov, ide o jasné znamenie, že nával emócií nezvládate a je potrebné s tým začať niečo robiť.

Začnite zhlboka dýchať

Stres robí dýchanie plytkým a rýchlym. Ak začnete dych vedome ovládať, oklamete stresovú reakciu a ustúpi. Hlboký nádych nosom, na sekundu zadržte dych a potom nasleduje pomalý výdych až do podbrušku. Opakujte aspoň desaťkrát alebo ešte lepšie po dobu jednej až troch minút. „Tento štýl dýchania okysličuje krv, čo vás okamžite upokojí.

Minimasáž dlane

Tento trik môžete použiť napríklad pri náročnej porade v práci alebo hádke s partnerom, pri ktorej sa nechcete vytočiť. Je veľmi jednoduchý. Palcom ruky si začnite masírovať krúživými pohybmi dlaň. Postupujte metodicky od bruška palca k prstom v smere hodinových ručičiek. Je to diskrétne a veľmi účinné.

únava, stres, vyčepanosť, vyhorenie Čítajte aj Expertka o strese a vyhorení: Kedy je čas na „spiatočku“? Telo pozná odpoveď

Dovoľte si vnútorný úsmev

Úsmev je obojsmerný mechanizmus. Keď sa na vás niekto usmeje, automaticky mu to oplatíte. Usmievame sa, keď sme šťastní a v pohode, a tento pocit si môžeme navodiť aj umelo. Stačí sa postaviť pred zrkadlo a zazubiť sa na seba. Pokojne neúprimne. Mozog je razom oklamaný a spustí chemickú reakciu, ktorá vás navedie k pokoju. Ak nemáte takúto možnosť, aspoň si svoj úsmev predstavujte. Aj to pomáha.

Skúste vlastnú mantru

Vsugerovať si vybranú myšlienku je umenie, ktoré nám pomáha zvládnuť rozkolísanú psychiku. Keď sa vám zase bude zdať, že váš život je jedna veľká katastrofa, opakujte si sami pre seba desaťkrát: „Toto zvládnem!“ A vážne, zvládnete! Vymyslite si svoju vlastnú mantru, tá bude fungovať najlepšie.

Použite bylinky

Samozrejme legálne a zdravé. Vôňa bazalky, harmančeka, eukalyptu, levandule, mäty piepornej, ruže a tymianu dokonale upokojujú. Ako živé, tak aj ako esenciálne oleje. Kedykoľvek cítite, že potrebujete upokojiť a rýchlo zahnať stres, otvorte fľaštičku a vdýchnite vôňu. Účinok je okamžitý. Len pozor ak máte alergiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #stres #bylinky #mantra #hlboké dýchanie #zvládanie stresu #stresové hormóny #samomasáž #stresové situácie

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...