Vyrážky môžete mať aj zo stresu. Ako sa ich zbaviť a čo ak nemiznú?

Vyrážky sú nepríjemnými spoločníkmi, ale trápia nás počas celého života. Hoci sú obdobia, ako puberta, kedy je ich výskyt najčastejší, niekedy nedajú pokoj ani vo vyššom veku. Poradíme ako proti nim zabojovať, keď nemiznú a čo patrí k ich najčastejším zdrojom.

29.06.2023 10:40
uhry, komedony, akné Foto:
Za vyrážkami stojí celý rad problémov.
debata

Rôzne druhy vyrážok

Popri výrazných vystúpených vriedkoch môže vyrážka pripomínať skôr rozsypanú krupicu, môže ísť o červené škvrny na koži alebo môže pripomínať väčšie pľuzgiere. Postihnuté miesta môžu mokvať alebo byť výrazne suché, môžu sa zapáliť, bolieť či svrbieť. To všetko kategorizujeme ako vyrážku a fakt je ten, že každý prejav nás obťažuje.

Príčina vyrážok

Za vyrážkami stojí celý rad problémov. Môže ísť len o klasickú vyrážku, ktorá sa objaví ako výsledok zapchatého póru na koži. Avšak často ide o jeden zo sprievodných prejavov iného ochorenia. Medzi najčastejšie príčiny vyrážky patria rôzne alergény, ktoré buď pôsobia priamo na kožu, alebo sa vyrážka vysype ako prejav napríklad potravinovej alergie. Medzi ďalšie príčiny patria baktérie, vírusy, prípadne môže ísť o prejav chorôb, ako je napríklad psoriáza, atopický ekzém alebo aj svrab. Niekedy sa vyrážka objaví ako dôsledok mechanického dráždenia kože alebo jej zaparenia.

Žihľavka zo stresu

Typické pre žihľavku sú pupienky ako od žihľavy. Väčšinou ide o nejakú formu alergickej reakcie, napríklad po konzumácii ovocia alebo potraviny. Telo týmto spôsobom môže reagovať aj na bodnutie hmyzom. Žihľavka môže tiež sprevádzať niektoré bakteriálne infekcie, ale môže vzniknúť aj po fyzikálnom podnete, ako je chlad alebo mechanické dráždenie. Niekedy je spúšťačom stres.

akné Čítajte aj Akné nie sú len problém tínedžerov. Ako sa ich zbaviť aj vo vyššom veku?

Na rukách svrbí najčastejšie ekzém

Na rukách a nohách sa typicky vyskytuje ekzém alebo atopická dermatitída, ložiská bývajú napríklad v lakťových alebo podkolenných jamkách, kde citlivú kožu dráždi pot. V takomto prípade je potrebné poradiť sa s lekárom. Pomôže vám zmierniť nepríjemné dopady.

Výsyp zo zmeny teploty

Je zaujímavé, že sa objavuje čoraz viac dôkazov o tom, že výsyp na tele môže spustiť nejaká forma telesného alebo psychického stresu. Telo môže stresovou žihľavkou, pri ktorej sa objavujú červené alebo biele vriedky, reagovať ako napríklad na veľké zmeny teplôt, veľkú fyzickú záťaž, tak na psychický stres spojený napríklad so zamestnaním či vzťahmi. Stres často zhoršuje aj prejavy ekzému či psoriázy, pupienky sa môžu objaviť ako na tele, tak na končatinách či tvári. Preto ak chcete mať peknú a zdravú pokožku, snažte sa zachovať hlavne pokoj.

Liečba je pomerne náročná

Obvykle pri zápalových vyrážkach platí sušenie, prípadne dezinfekcia, alebo esenciálne oleje. Pri vyrážkach spôsobených alergiou ide o skúmanie alergénu a zamedzenie kontaktu s ním. Avšak diagnostika vyrážok je pomerne zložitá, a ak sa nepotvrdí napríklad alergia alebo sa vyrážka nevysvetlí ďalšími príznakmi, nie vždy sa podarí príčinu odhaliť. Pokiaľ vyrážka nespôsobuje ďalšie problémy, možno pomocou liekov zmierniť svrbenie a prípadnú bolesť. Niekedy je potrebné riešiť lokálnu infekciu, ktorá sa dostala do rozškriabaných ložísk. Pri dlhšie trvajúcej vyrážke sa lekár môže rozhodnúť pre odber malej vzorky kože, aby nechal v laboratóriu zistiť charakter zmien v koži, najmä pri rôznych autoimunitných ochoreniach. Niekedy sa dá príčina vyrážky odhaliť krvnými testami. No a samozrejme, občas sa stačí len naladiť na bezstresové plachtenie životom a zmiznú aj vyrážky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #pleť #psoriáza #dermatitída #pokožka #ekzém #atopický ekzém #svrbenie #alergická reakcia #žihľavka #periorálna dermatitída #citlivá koža

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...