Krajšie nechty, vlasy a menej vrások. To všetko zaručí dostatok kremíka

Kremík nepatrí bežne k prvkom, o ktorých príjem sa zaujímame. Je vždy tak trochu v úzadí za ospevovanými vitamínmi a antioxidantmi. Z prvkov ho predbehli aj populárnejší zinok a selén. No kremík je pre telo ženy nesmierne dôležitý.

22.06.2023 13:11
Starostlivosť o nechty Foto:
Starostlivosť o nechty po období leta a dovoleniek by ste mali zintenzívniť.
debata

Nedostatok vás odpíše

Kremík, ktorého sú v ľudskom tele asi len dva gramy, má zásadný vplyv na to, v akom stave sú spojivové tkanivá, ale aj kosti a kĺby. Jeho nedostatok sa podpíše aj na tom, ako vyzerajú vaše nechty či vlasy. Preto je dôležité vedieť, kde ho hľadať a koľko si ho denne dopriať.

Čo všetko zabezpečí kremík? Hladkú pleť bez vrások

Spomínané zhruba dva gramy kremíka sú uložené v skoro všetkých tkanivách, ale najviac ho je v tých spojivových – teda aj v orgánoch, ktoré spojivové tkanivá obsahujú. Ide predovšetkým o šľachy, kosti, kožu, vlasy a nechty. Ďaleko menšie množstvo kremíka je potom vo svaloch, pečeni, pľúcach alebo obličkách. Kremík sa v spojivových tkanivách stará o ich pružnosť a pevnosť. Kĺbom pomáha s tvorbou kolagénových a elastínových vlákien. Zásadný je aj pre kožu, pomáha ju prekrvovať a udržiavať vyživenú a mladistvejšiu, a podieľa sa teda na prevencii tvorby vrások.

zelenina, šalát, jedlo, žena Čítajte aj 10 tipov pre lepší príjem horčíka a zinku

Ako sa prejaví chýbajúci kremík?

Telo nedostatok kremíku hlási dosť nešpecifickými prejavmi. Ak sa však objavujú, je dobré skúsiť doplniť potraviny bohaté na tento prvok. Hlavným prejavom nedostatku kremíka v tele sú oslabené kosti, vlasy, nechty a koža. Vlasy sa môžu viac strapkať a lámať. Pokožka môže byť suchá, ochabnutá a možno pozorovať rýchlejšiu tvorbu vrások z dôvodu zhoršenej tvorby kolagénu.

Kde ho hľadať prirodzene?

Medzi najznámejšie zdroje kremíka patria ovsené vločky, banány, celozrnná ryža alebo fazuľa, ale je aj v žihľave alebo prasličke roľnej. Opomenúť nemôžeme ani pivo. Telu ho môžete dodať aj vďaka konzumácii špenátu, cvikle, mrkvy, reďkoviek, orechov, zemiakov, mäsa a obsahujú ho aj niektoré minerálne vody. Vysoký obsah kremíka sa nachádza v potravinách rastlinného pôvodu, v tých živočíšnych sú jeho koncentrácie nižšie. Odporúčaná denná dávka kremíka je 20–50 mg, čo by malo ísť pokryť bežnou konzumáciou potravín. Pričom napríklad 100 gramov ovsených vločiek obsahuje okolo 18 miligramov kremíku a pivo 20 – 50 mg na liter.

Ideálne kombinácie

Kremík môžete prijímať v rôznych formách. V potravinách sa prirodzene vyskytuje ako oxid kremičitý. Vo vode a tekutinách sa vyskytuje vo forme kyseliny ortokremičitej. Napríklad v pitnej vode, minerálkach alebo v pive. Táto forma je pre človeka najlepšie využiteľná. Kremík je pre zosilnenie účinkov výhodné kombinovať so zinkom, mangánom a selénom. Majú podobné účinky na tvorbu kostí, spojivového tkaniva, vlasov a nechtov. Spoločne potom chránia bunky proti oxidačnému stresu, čím spomaľujú starnutie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #koza #minerály #ovsené vločky #pokožka #banány #nechty #fazuľa #kolagén #kolagénové vlákno #mikroživiny #kremík #elastín #oxidačný stres #spojivové tkanivá

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....