Skutočne škodí neskorá večera? Odborníci tvrdia, že občas môže prospieť

Zvyknete jedávať neskoro večer a sama si preto robíte výčitky? Neskoré večere sú často spojené s predstavou priberania na váhe a nezdravého životného štýlu. Ako to už v oblasti výživy ale chodí, nie vždy všetko platí na sto percent.

10.05.2023 14:00
potraviny, chute, žena, lyžička, zmrzlina, jedlo Foto:
Ľudia, ktorí často jedia neskoro, sa už nemusia cítiť previnilo.
debata

Nočné jedlo nemusí škodiť

Výskum nedávno zistil, že pokiaľ chodíte spať neskôr a navečeriate sa napríklad až o pol desiatej, nemusí vám to uškodiť. Avšak za podmienky, že si ďalší deň doprajete aj úmerne k tomu neskoré raňajky. Tim Spector, profesor genetickej epidemiológie na King's College London, vykonal štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 80 000 dospelých ľudí zo Spojeného kráľovstva. Odborník v rámci výskumu skúmal doby, kedy ľudia jedia a aké veľké je takzvané časové okno, v ktorom sa stravujú, rovnako tak, kedy držia pôst. Zistil, že nie je dôležitý čas večere, ale čas raňajok. Teda ako neskoro sa naraňajkuejete po poslednom jedle.

Skorá večera pre ranné vtáčatá

Pokiaľ sa niekto navečeria už o šiestej večer, je ideálne, aby raňajky nasledovali najskôr o ôsmej ráno. Rovnako tak nevadí, keď si niekto dá posledné jedlo napríklad až o pol desiatej večer a „raňajky“ až okolo pol dvanástej či neskôr. Vtedy nehrozí priberanie ani patologické zmeny v organizme.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Prečo môže z raňajok rásť tuk na bruchu?

Skorá večera je prekonaná

Myšlienka, že skoršia večera je zdravšia, je podľa profesora Spectora založená na malých štúdiách prevažne mladých ľudí, ktoré navyše mnohokrát nezohľadňovali obdobie pôstu a načasovanie raňajok. Navyše často poukazovali len na malú výhodu skorších večerí, preto sa Spector domnieva, že sa výhody časom len „nafúkli“.

Nie je dôležitá hodina, ale hodiny medzi jedlami

Ľudia, ktorí často jedia neskoro, sa už nemusia cítiť previnilo. Dôležité je nejesť ešte následne v noci. Je preto lepšia dobrá večera ako nočné hladové vyjedanie chladničky. Súčasne je dôležité nedávať si raňajky príliš skoro a ísť si ľahnúť najskôr dve hodiny po jedle. Ak dodržíte správny časový harmonogram jedla a pôstu, pokojne zabudnite na to, koľko je hodín.

Podľa početných štúdií má časovo obmedzené stravovanie pozitívny vplyv nielen na chudnutie, ale môže tiež znižovať riziká vedúce k rozvoju metabolického syndrómu či kardiovaskulárnych ochorení, zlepšovať črevný mikróbiom alebo byť dobrým pomocníkom pri prevencii a liečbe diabetu 2. typu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #večera #priberanie #pôst #intermittent fasting #neskorá večera #preušované hladovanie #nočné prejedanie sa

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...