Prečo môže z raňajok rásť tuk na bruchu?

Sladké prvé jedlo dňa môže potešiť chuťové poháriky, neprinesie však veľa radosti pri pohľade do zrkadla. Rafinované cukry, ktoré si doprajeme na raňajky totiž prispievajú k nadbytočným kilogramov na váhe. A najviac je to vidieť práve na najcitlivejšej časti tela.

19.05.2022 07:35
chudnutie, kilogramy, diéta Foto:
Chudnutie sa nedarí?
debata

Ako sa s nami zahráva sladké jedlo

Vianočka s kakaom, croissant s džemom, alebo takzvané zdravé cereálie. Spoločným menovateľom spomínaných dobrôt sú jednoduché cukry. Pre lepšiu predstavivosť ide o tie druhy sacharidov, ktoré sa nachádzajú v cukorničke. Ich nevýhodou je to, že rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi a pôsobia tak na uvoľňovanie hormónu inzulínu. Nárazové vyplavovanie tejto látky do organizmu spôsobuje prudké výkyvy v náraste a poklese energie. Prejavuje sa to nervozitou, podráždenosťou, ale aj zvýšenou túžbou po nutrične nie príliš „zdatnom“ jedle.

Tousty a croissanty chutia, ale nepomáhajú

Ak je cukru v tele príliš veľa a neminieme ho napríklad pri športovej aktivite, telo si ho uloží do zásob. U žien sa to deje najčastejšie na bruchu, bokoch a zadku. Muži si to odnesú prebytočnými tukovými zásobami na bruchu a chrbte. Najmenej sa ho u nich ukladá na dolných končatinách, pričom nežnejšia polovička ľudstva takéto šťastie nemá. „Raňajkové pečivo ako je spracované a toustové pečivo, šišky a niektoré tyčinky nahrádzajúce jedlo môžu brzdiť naše úsilie o chudnutie. Prírastok hmotnosti okolo brucha spôsobuje jedlo, ktoré obsahuje rafinované sacharidy,“ vysvetľuje pre portál eatthis.com Trista Best, ktorá sa venuje fungovaniu diét na ľudské telo.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Dokáže pitný režim zatočiť s tukom na bruchu?

Ani nezdravý tuk nie je výhra

Ako hovorí, jedenie tohto druhu pečiva prináša krátkodobé uspokojenie. Na chvíľu sa zvýši hladina cukru v krvi a nasledujú príjemné pocity. Z dlhodobého hľadiska však konzumácia sladkého pečiva nemá príliš dobré vyhliadky. Spomínaná odborníčka zdôrazňuje, že kalórie obsiahnuté v tomto druhu jedla síce vedú k dočasnej úľave, v konečnom dôsledku však zvyšujú chuť do jedla. Sladké pečivo nemá podstatnú výživovú hodnotu a okrem cukru zväčša obsahuje aj vysoký obsah tukov. Tvoria ich nasýtené a trans-mastné kyseliny. Prvé z nich zvyšujú cholesterol, druhé sa ukladajú doslova rýchlosťou svetla na bruchu.

Čo skutočne pomôže?

Podľa štúdie, ktorú publikoval magazín The Journal of Nutrition medzi pravidelnou konzumáciou rafinovaných sacharidov a vyššou hmotnosťou existuje určitá súvislosť. Rovnaký výskum prináša však aj dobré správy. Nahradenie sladkého pečiva jeho celozrnným náprotivkom má na priberanie opačný efekt. Celozrnné pečivo obsahuje kvalitné, komplexné sacharidy, ktoré sa uvoľňujú do tela postupne. Okrem toho sa v ňom nachádza aj veľké množstvo vlákniny, ktorá brzdí uvoľňovanie cukru do krvi a čo je ešte lepšie, zmierňuje chuť do jedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #sacharidy #tuky #nezdravé jedlo #Tuk na bruchu #rafinovaný cukor #cukor v krvi #sladké pečivo

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...