4 overené tipy, ako prestať prokrastinovať, stíhať a získať viac času pre seba

Prokrastinácia je epidémia uponáhľanej doby. V návale povinností sa snažíme ukrojiť si segmenty pokoja tým, že prácu posúvame namiesto toho, aby sme ju rýchlo vyriešili. Potom vieme naťahovať aj úlohy, ktoré by si vyžadovali pár desiatok minút na hodiny aj dni. Čo nás oberá o energiu a ten skutočný plnohodnotný oddych. Vieme, čo s tým urobiť.

01.05.2023 07:50
čas, práca, stres, vyčerpanosť, workoholizmus Foto:
Pokiaľ je vaším najväčším problémom hromadenie drobných úloh, ktoré si nežiadajú toľko času, nastavte si časovač na 15 minút a začnite s úlohou.
debata

Nájdite príčinu, prečo prokrastinujete

Základom riešenia je vždy odhalenie problému. No a mnoho prokrastinátorov ani presne nevie určiť, prečo prokrastinujú. Najskôr je potrebné sa spýtať samého seba, prečo prokrastinujem? Je to často spôsobené tým, že máte pred sebou veľa vecí, ktoré vás nebavia. Mnohé sa však možno dajú eliminovať. Ak napríklad otáľate s upratovaním domu, uľahčite si prácu a kúpte si robotický vysávač. V prípade, že vám robí problém správa účtov a účtovníctva, pomôcť môžu najrôznejšie aplikácie, ktoré celý proces dokážu zjednodušiť. Prípadne úlohy môžete delegovať na niekoho iného, alebo si neukladať na seba tak veľa.

Robte krátke úlohy hneď

Pokiaľ je vaším najväčším problémom hromadenie drobných úloh, ktoré si nežiadajú toľko času, nastavte si časovač na 15 minút a začnite s úlohou. Blokujte všetky rušivé vplyvy a uistite sa, že daných 15 minút skutočne venujete veci, ktorú je potrebné vybaviť. Druhým trikom je vytvoriť zoznam jednoduchých úloh, ktoré máte potrebu stále dookola odkladať. Fyzický prehľad na papieri pomáha prekonať odpor voči ich plneniu. Tie si navyše po splnení môžete zaškrtnúť, vďaka čomu získate pocit uspokojenia.

žena, práca, papier, sústredenie, čítanie Čítajte aj Tipy, ako zlepšiť efektivitu a viac si užívať život

Motivujte samých seba

V prípade, že vás najviac odrádzajú dlhé a zložité úlohy, ako napríklad urobiť si poriadok v skriniach, začnite malými krokmi. Na začiatok stačí, keď si upracete poličku a nepotrebné veci usporiadate na jedno miesto. Potom ich môžete roztriediť a ďalší deň vyhodiť, čo sa vám nehodí, preskupiť, uložiť inak. A postupovať policu po polici. Uvidíte, že čiastkové úlohy sú motivujúcejšie a ľahšie sa do nich pustíte.

Pravidlo troch

Pokiaľ vás denne čakajú nekonečne dlhé zoznamy úloh, niet divu, že sa vám nechce ani do prvej. Nehľadiac na to, že sa často jedná o nereálne ciele, ktoré jednoducho počas dňa nemožno stihnúť. Terapeutka Katie Ziskindová preto odporúča si denne nastaviť tri hlavné ciele. Navyše z troch úloh vám možno vyplynú ďalšie, ale vy nebudete pred sebou tlačiť ešte celý vagón tých nesplnených zo včera. Niekedy je aj tri viac, ako dosť.

Naučte sa odhadnúť čas

Ak nebudete mať prehľad koľko času vám úloha zaberie, nebudete mať chuť sa do nej pustiť. Skúste si zapisovať, koľko času vám trvá vykonanie bežných prác, ktoré sa vám opakujú. Vďaka tomu získate lepší prehľad o svojom vlastnom čase a pomôže vám to v ďalšom plánovaní. A rovnako tak aj v ich zdolávaní bez prokrastinácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sústredenie #stres #negatívne vplyvy #efektivita #nechuť #prokrastinácia #plnenie úloh #krátke úlohy

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....