Mrkva
Obsahuje karotenoidy, ktoré sú spájané s prevenciou rakoviny prsníka, pľúc a maternice. Táto chrumkavá zelenina má aj mnoho ďalších výhod pre telo aj pre pokožku vďaka betakaroténu a vitamínu A. Avšak je považovaná za významného nepriateľa rakoviny. Jej denná konzumácia preto vôbec nie je od veci.
Čučoriedky a bobuľové ovocie
Sú významní hlavne vysokým obsahom antokyanov. Látok, ktoré môžu pomôcť pri prevencii rakoviny krčka maternice, hrubého čreva a pľúc. Podobne sú na tom aj černice a ďalšie bobuľoviny, ktoré sú spojené s prevenciou rakoviny hrubého čreva, maternice a pažeráka. Navyše všetky tieto bobuľky skvele chutia.
Čítajte aj Čínsky recept na dlhovekosť. Naučte sa „hodiny“ vášho tela a žite dlhšie a zdravšieBrokolica
Vďaka sulforafanu, ktorý môže pomôcť pri prevencii závažných druhov rakoviny, ako sú rakovina prsníka, pľúc a prostaty sa radí k naozaj vysoko funkčným potravinám. K protirakovinovým sa však počítajú aj všetky zelené listové a hlúbové zeleniny. Brokolica má málo kalórií a veľa výživného obsahu, preto jej patrí čestné miesto na tomto zozname.
Červené víno
V tomto prípade je potrebné byť obozretný, pretože viac neznamená lepšie. Farbivo v červenom hrozne totiž obsahuje resveratrol, ktorý má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Preto môže pomôcť pri prevencii rakoviny prsníka a hrubého čreva. Avšak pozor, aby obsah alkoholu neprevážil výhody resveratolu. Pretože naopak, alkohol rakovinu môže naštartovať.
Kurkuma
Všetci už vedia, že obsahuje kurkumín, ktorý má protizápalové vlastnosti. Lenže pôsobenie tejto látky sa ukázalo ako významná ochrana pred možným vznikom rakoviny prsníka, pľúc, pečene a pankreasu. A to už je dostatok dôvodov pridať ju do polievky, alebo ryže.