Čínsky recept na dlhovekosť. Naučte sa „hodiny“ vášho tela a žite dlhšie a zdravšie

Čínska medicína nie je len o haďom jede, feng šuej a akupunktúre. Je to hlavne učenie o počúvaní vlastného tela. Mnoho ochorení totiž pochádza z toho, že nášmu telu a jeho potrebám nerozumieme a nedostáva sa mu potrebnej pozornosti, či oddychu. A práve na to je riešením čínsky recept.

02.03.2023 11:00
penzistka, kvetinárka, rastlina, pracujúci... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Treba porozumieť orgánom

Nemusíte sa vydať na dištančné vzdelávanie na lekársku fakultu, ani odísť na študijný pobyt do Číny, aby ste lepšie porozumeli tomu, ako funguje naše telo a čo je pre nás dobré, a čo nie. Vďaka vhodnému prístupu v správnom čase si môžete ušetriť mnoho zdravotných problémov a predĺžiť život. Každý orgán má totiž aktívne a útlmové fázy. A práve tie je vhodné využívať efektívne.

Pľúca

Tento orgán je najefektívnejší okolo 3 – 5 hodiny ráno a najmenej okolo 15 – 17 hodiny. Počas skorej rannej hodiny to môže napríklad zhoršovať kašeľ, alebo prechladnutie. Avšak ak dokážete vstať s ranným slnkom, je to ideálny čas na dychové cvičenia, ktoré sú s najaktívnejšími pľúcami najúčinnejšie. Naopak v čase útlmu je vhodné vyhnúť sa preťažovaniu pľúc napríklad vysoko aeróbnymi cvičeniami.

Hrubé črevo

Najvyššia aktivita opäť ráno a to ood 5 do 8 hodiny a svoju činnosť utlmuje po 19 hodine. Ráno je preto najlepší čas na vyprázdňovanie, ale na podporu čriev napríklad pomocou cvičenia, alebo korenín, či jedál. Naopak po zotmení je už lepšie sa vyhnúť ťažkým jedlám. Vďaka tomuto biorytmu budete mať omnoho zdravé trávenie.

spánok postel, spanie Čítajte aj 4 večerné aktivity, ktoré vám zlepšia kvalitu spánku

Žalúdok

Najvyššia aktivita je od siedmej do deviatej ráno. A dnes už teda pochopíte, prečo mnoho lekárov označuje raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa. Dôvodom je najvyššia aktivita trávenia. Útlm nastáva od 19 hodiny a preto platí, to, čo pre črevá. Žiadne preťažovanie. Ak neskorá večera, tak už len niečo ľahké. Napríklad v podobe dusenej zeleniny, či ľahkého bylinkového čaju.

Močový mechúr

Najaktívnejší začína byť po tretej popoludní do sedemnástej a útlm má od tretej ráno do zhruba piatej. V čase aktivity a krátko pred ňou sa snažte zvýšiť objem tekutín, aj detoxikačných čajov a vylúčite tak z tela najviac škodlivín. Naopak pred spaním už mnoho nepite, pripravte mechúr na odpočinok.

Srdce

Najväčšia aktivita srdca je okolo 11 hodiny a trvá do trinástej hodiny. Najväčší oddych má od 23.00 do jednej hodiny ráno. Pozor, tu platí, že v čase najväčšej aktivity sa vyhnite stresu a naordinujte si odpočinok. Je to aj ideálny čas na relax a malé poobedné zdriemnutie. Určite v tomto čase srdce nepreťažovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #stres #srdce #medicína #mechúr #pľúca #hrubé črevo #čínska medicína

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...