Dokážu esenciálne oleje zlepšiť chudnutie? Nečakajte extrémy, ale zmeny prídu

Srdce rastliny, ktoré je kľúčom aromaterapie, pomáha aj pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov tuku. Rastlinné oleje regulujú cukor v krvi, chuť na sladké a takisto zrýchľujú metabolizmus. Ktoré druhy sú najlepšie pre telo?

12.03.2023 13:44
esenciálne oleje, bylinky, Foto:
Ak hľadáte prostriedok na zvýšenie chuti do života, siahnite po bergamotovom oleji.
debata

Malé fľaštičky so silnou vôňou

Nájdete ich v lekárňach, drogériách a špecializovaných obchodoch. Používajú sa najmä na zlepšenie duševného zdravia. Vyparovaním sa zo silice uvoľňujú aromatické látky, ktoré dokážu pozitívne ovplyvniť psychiku. Niektoré z rastlín, napríklad levanduľa, má relaxačné účinky. Citrusové vône zase prinášajú telu impulz, novú energiu a povzbudenie.

Stopne pažravosť

Škoricový olej sa používa najmä v chladných dňoch, alebo v období, kedy dochádza k prudkému kolísaniu vonkajšej teploty. Príjemne rozvonia celú miestnosť, ponúka podmanivú arómu a má mnoho pozitív aj pri redukcii telesnej hmotnosti. Odborníci sa dušujú, že tento esenciálny olej reguluje hladinu cukru v krvi. Využitie má nielen u ľudí s diabetom, ale aj u každého, kto často pociťuje vlčí hlad a má neodolateľnú túžbu maškrtiť. Nestabilná hladina glukózy v krvi totiž spôsobuje nedostatok energie, prejedanie a priberanie.

Povzbudí do činnosti

Ak hľadáte prostriedok na zvýšenie chuti do života, siahnite po bergamotovom oleji. Používa sa najmä vo chvíľach, keď strácate motiváciu do práce, športu a iných každodenných činností. Spomínaný olej má jemný citrusový nádych a ľahkú kvetinovú arómu. Vďaka pôsobeniu na centrálny nervový systém zvyšuje celkovú telesnú energiu a zlepšuje náladu. Bergamotový olej si tak dokáže poradiť so stavmi, kedy máte tendenciu vynechávať pohyb. Okrem toho si vraj hravo poradí aj s takzvaným emocionálnym prejedaním, pri ktorom dochádza ku konzumácii nadmerného množstva potravín.

esenciálne oleje, bylinky, Čítajte aj TOP 4 esenciálne oleje, ktoré vám pomôžu dostať sa z nachladnutia

Chudne sa z celého tela

Kokosový olej nachádza využitie najmä v kozmetickom priemysle. V ostatnom čase sa však okrem jeho pôsobenia na pokožku či vlasy hovorí aj o schopnosti spaľovať tuk v tele. V tomto prípade ho môžete používať ako vôňu do aromalampy, alebo ako prísadu do pokrmov. Tento druh oleja je bohatý na tuky, ktoré majú stredne dlhý reťazec. Esencia kokosu vraj dokáže naštartovať spomalený metabolizmus (látkovú výmenu) a urýchli tak v dlhodobom horizonte chudnutie z celého tela.

Zázvor je najlepším priateľom trávenia

Ak ho užívate v malom množstve pomáha zlepšovať imunitu, metabolizmus a chudnutie. Obsahuje kvalitné zlúčeniny, ktoré znižujú zápal v tele, najmä však v črevách. Takzvané gingeroly navyše urýchľujú absorpciu vitamínov a minerálnych látok z potravy. Znižovaním zápalu predchádza vzniku chronických chorôb, čím sa telo dostáva do skvelej formy. Zázvorový esenciálny olej špecificky obmedzuje chuť na sladké jedlá, čím dokážete pomerne rýchlo znížiť denný príjem energie.

Citrusové zázraky

Hlavnou úlohou esenciálneho oleja z grapefruitu je aktivácia enzýmov, ktoré pomáhajú v tele zmenšovať objem viscerálneho tuku. Ide o typ tuku, ktorý sa ukladá vnútri brušnej dutiny, medzi telesné orgány. Pýši sa najmä obsahom D-limonénu, ktorý pomáha podporovať metabolizmus, čistenie organizmu aj lymfatického systému. Detoxikačné účinky má aj citrusový vonný olej. Povzbudzuje telo, ale aj chuť do cvičenia. Pri dlhodobom používaní esenciálnych olejov dochádza k postupnej pozitívnej zmene metabolizmu, motivácii k športu a chudnutiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zázvor #zhadzovanie #kokosový olej #levanduľa #škorica #citrusy #červený grep #esenciálne oleje

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...