Na čo všetko poslúži elixír mladosti? Zďaleka nekončí pri vlasoch

Drobná tobolka, ktorá dokáže narobiť s našim telom doslova zázraky. Vitamínu E sa pripisuje schopnosť ozdravovať pokožku, vlasy i nechty. Aj vďaka tomu sa označuje ako vitamín mladosti. Na čo všetko ho môžeme používať?

11.03.2023 08:05
shutterstock 488292025 Foto:
Vitamín E dodáva korune krásy potrebný objem a lesk.
debata

Očarí účinkami

Môže zastúpiť drahé kozmetické prípravky. Vitamín E sa predáva vo forme malých toboliek, ktoré sú naplnené olejom, ktorého väčšiu časť tvorí spomínaná látka. Elixír mladosti je totiž rozpustný v tukoch, podobne ako vitamíny K, A a D. K jeho kľúčovým vlastnostiam patrí schopnosť chrániť srdce a cievy pred rôznymi ochoreniami. Veľké slovo má aj v chladnom počasí, kedy povzbudzuje imunitný systém k vyššiemu výkonu. Vitamín E sa vo všeobecnosti považuje za veľmi silný antioxidant, ktorý potláča oxidačný stres spôsobený voľnými radikálmi. V tele sa vytvárajú vplyvom chabej životosprávy, používaním alkoholu, fajčením a aj vtedy, keď žijeme v znečistenom životnom prostredí. Vďaka antioxidačnému pôsobeniu pomáha zmierňovať najmä príznaky starnutia. Výsledkom je pokožka plná života, s menším počtom vrások, jaziev a zároveň aj lesklé a zdravé vlasy či nechty.

Preč s drobnými nedokonalosťami

K vitamínu E sa dostaneme prepichnutím kapsuly, v ktorom sa nachádza. Netreba zabúdať, že takto vyrobený výživový prípravok je určený na vnútorné použitie, ale olej z prípravku sa môže použiť aj inak. Možno sa to na prvý pohľad zdá ako sci-fi, ale spomínaná látka dokáže pri pravidelnom používaní zjemňovať drobné jazvy, napríklad po vyrážkach či akné z mladosti. Olej vytlačený z kapsule stačí masírovať zopár minút do poškodenej kože a výsledok v podobe jemnejšieho vzhľadu jazvy sa môže objaviť do niekoľkých dní.

zelenina, celiakia, bezlepková diéta, zdravá strava Čítajte aj Poznáte top vitamíny pre ženy na rok 2023?

O čosi menej poškodenia kože

Na svoje si prídu aj ženy po pôrode, alebo tiež dámy, ktoré zhodili za krátky čas väčšie množstvo tuku. V takomto prípade sa na tele tvoria strie. Ide takmer o trvalé narušenie pokožky, ktorá sa od tej okolitej odlišuje svetlejšou farbou. Strie sú preto ľahko viditeľné a takisto aj nepríjemné na dotyk. Vitamín E pomáha aj pri odstraňovaní týchto nepríjemných pozostatkov tehotenstva či držania diéty. Masírujeme ho do postihnutých miest a po niekoľkých týždňoch môžeme očakávať menej výrazné linky poškodenej kože.

Pery plné zdravia

Vitamín E si dokáže pri vonkajšom použití poradiť aj s malými vráskami, ktoré sa objavujú s pribúdajúcim vekom na čele, v okolí úst a očí. Aplikáciou tejto živiny na kožu získame hladšiu, jemnejšiu a elastickejšiu pokožku. Vitamín E navyše dodáva pleti zdravý, jasnejší a oddýchnutý vzhľad. Skvelým pomocníkom je aj v prípade suchých a popraskaných pier. Netreba zabúdať, že studené počasie a prirýchle striedanie teplôt zanecháva stopy aj na tejto citlivej časti tváre. Elixír mladosti pôsobí na vysušené pery dvojakým spôsobom. Jednak zaceľuje drobné ranky a jednak v nich udržiava dostatočné množstvo tekutín. Hydratované pery sú pevnejšie, lesklé a svieže. Vitamín E je vraj účinný aj v rámci prevencie a pri liečbe bolestivých oparov.

Krásna hriva? Žiaden problém

Pokiaľ sú vlasy vašou slabou stránkou, nestrácajte nádej. Vypadávanie približne sto vlasov denne nepredstavuje zdravotný problém. Ide skôr o prirodzený jav, ktorý nepatrí ešte do rúk odborníkov. Vitamín E dodáva korune krásy potrebný objem a lesk. Okrem toho vlasy hydratuje a postará sa aj o zacelenie rozštiepených končekov vlasov. Keďže spomínaná živina spomaľuje starnutie buniek, niektorí odborníci veria, že pri pravidelnom vnútornom i vonkajšom používaní dokáže zmierniť šedivenie vlasovej pokrývky. Rovnako účinne funguje aj pri poškodených nechtoch, ktorým dodáva potrebný lesk a silu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #strie #lesklé vlasy #pokožka #vitamín E #vrásky #antioxidanty #pery #starnutie pleti #nedokonalosť

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...