Špecialista na výživu: Ako chudnúť s rozumom a prečo netreba počítať kalórie

Vedeli ste, že začiatok zhadzovania hmotnosti sa začína v hlave? Odborník na výživu Dušan Plichta, ktorý založil firmu na vytváranie inovatívnych, funkčných potravín a biopotravín a poznáme ho zo stránky www.powerlogy.com vysvetľuje, že úspech chudnutia nespočíva v počítaní kalórií, ale v celkovom pochopení výživovej hodnoty potravín. Že dokážu pomôcť aj krátkodobé diéty, pôsty a ako kvalitné stravovanie ovplyvňuje hmotnosť hovorí v rozhovore pre Pravdu.

24.02.2023 09:00
strava, chudnutie, obezita, diéta Foto:
Najčastejšie chyby žien sú práve tie, že sa začnú sústreďovať na kalórie, na vypočítavanie toho, že majú menej prijať kalórií a viac ich vybehať.
debata

Ako teda chudnúť s rozumom a prečo netreba počítať kalórie?

Chudnutie s rozumom sa začína od hlavy, a preto ľuďom odporúčam to, aby sa najprv sústredili na výživu, kde ide o to, aby sme si vyberali správne jedlá, neriešili kalórie, ale začali spoznávať správne jedlá ako sú proteíny, vláknina, zelenina, zdravé tuky. Ide o to, že takáto kompozícia taniera zasýti viac mozog a eliminuje tak chute na sladké alebo nezdravé, nevhodné jedlá a ktoré sú viac slané, chuťovo vyšperkované, sladšie jedlá alebo jedlá s vysokým obsahom sacharidov. Toto sa zmení vďaka tomu, že mozog prestane chcieť, pretože veľa ľudí zbytočne bojuje s kalóriami, keďže mozog ich napokon dobehne, pretože sú hladní a keď je mozog hladný, tak skôr či neskôr človeka aj tak zlomí. Z tohto dôvodu odporúčam, aby sme mozog správnym spôsobom vyživili alebo ho oklamali, aby nebol najmä hladný. Až potom to do seba začne postupne zapadať a takáto kompozícia životosprávy sa celá začne meniť.

Aké sú najčastejšie chyby žien pri chudnutí?

Najčastejšie chyby žien sú práve tie, že sa začnú sústreďovať na kalórie, na vypočítavanie toho, že majú menej prijať kalórií a viac ich vybehať. Náš organizmus je však komplexný systém, a tak sa môže stať, že žena športuje, je v strese a kalórie míňa. Organizmus však, paradoxne, zo stresu kalórie bude ukladať, pretože celý organizmus je v strese. Preto hovorím, že najprv treba začať od hlavy a zabezpečiť adekvátnu sýtosť a keď sa organizmus dostane do rovnováhy, tak potom cez postupné aktivity zvyšovania prirodzeného pohybu a zmeny kompozície stravy príde krásny výsledok v podobe toho, že hmotnosť začne sama padať.

Prečo si ženy majú dávať pozor na diéty, ktoré sú založené na obmedzovaní niektorej základnej živiny?

Najprv sa vždy treba zamyslieť nad tým, že organizmus sa potrebuje dostať do rovnováhy a fungovať dlhodobo. Krátkodobo si však môžeme nastaviť detox, a tak trošku použiť nejakú eliminačnú diétu. To však môže byť len na nejakú krátku dobu. Môžeme použiť napríklad ketogenickú výživu, ktorá rýchlejšie mení kvalitu metabolizmu a aktivuje tukový metabolizmus. To znamená, že rôzne diéty môžu byť použité ako nejaký štart, začiatok, ale potom je dôležitý postupný prechod a postupná nová adaptácia na nový životný štýl.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Bez týchto zásad chudnutie nefunguje

Má zmysel počítať kalórie zo skonzumovaného jedla. Môže viesť takýto prístup k horšiemu vzťahu k potrave?

Myslím si, že áno a môže to viesť k rôznemu strachu a k neprijímaniu potravy, akejsi fóbii, čo sa aj potvrdzuje v mnohých prípadoch. Samozrejme, kalórie však nevie nikto spočítať presne a je to v podstate taký zastaralý model. Ako hovorím, metabolizmus je oveľa komplexnejší a napríklad jeden človek môže z kalorického jedla produkovať teplo a mať akoby viac energie a druhý človek môže kalórie priamo ukladať do tukov, čo závisí väčšinou od jeho metabolického zdravia. To znamená, že odporúčam, aby sme sa sústredili na niečo úplne iné, na kvalitu, zloženie kalórií, na to čo je proteín, čo je aký cukor či tuk, pretože v každej tejto oblasti makroživín záleží na kvalite a forme jednotlivej živiny.

Ako ovplyvňuje škrtenie kalórií rýchlosť metabolizmu a čo ho štartuje?

Pri metabolizme ide o komplexnejšiu tému, pretože do toho zapadá spánok, hormonálny systém. Škrtenie kalórií, napríklad v podobe pôstu, môže metabolizmus zlepšiť a aktivovať tukový metabolizmus, ale treba povedať, že dlhodobé škrtenie kalórií môže spôsobiť stres. Je to také umenie vedy, že je dôležité to správne uchopiť aj v tom životnom štýle. Určite by nemalo ísť o dlhodobé škrtenie kalórií, ale len nárazové v zmysle pôstu.

Prečo sa ľudia boja konzumácie tukov?

Ľudia sa boja konzumácie tukov, pretože takto bola postavená propaganda výživy od 70. rokov v USA a postupne to prichádzalo aj k nám. Ako ľudstvo veľakrát robí chyby a mýli sa, tak aj v tomto prípade sme zistili, že sme sa mýlili. Čiže priama úmera, že konzumujem tuky a ukladám tuky a som tučný zďaleka nefunguje a organizmus vyslovene potrebuje tuky a to koľko ich potrebuje je dané istým pomerom a flexibilitou podľa životného štýlu a formy stravy, či ide o nízkosacharidovú stravu, vyváženú stravu, ale závisí to aj od typu človeka. Hlavne ide o to, aby sme poznali to, ktoré tuky sú zdravé ako napríklad olivový, MCT olej, alebo rybí olej a ktoré tuky sú vyslovene nezdravé ako rastlinné prepálené tuky, omega-6 mastné kyseliny a rôzne lacné oleje a jedlá rýchleho občerstvenia a trans-mastné kyseliny.

Ktoré tuky škodia telu a ktoré mu pomáhajú?

Najzdravšie tri tuky sú omega-3 mastné kyseliny prevažne z rybieho oleja, potom je to extra panenský olivový olej vo vysokej kvalite a s vysokým obsahom polyfenolov a nízkym číslom kyslosti. Potom sú to mono-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré môžu byť v kokose, avokáde, horkej čokoláde, v kakau a môžu byť v rôznych typoch orechov a semien rastlín. Škodlivé tuky sú trans-mastné kyseliny v keksíkoch. Škodlivé tuky sú rôzne margaríny a rastlinné lacné oleje, ktoré rýchlo oxidujú. V podstate oleje a tuky s vysokým obsahom omega-6 mastných kyselín, ktoré podporujú zápaly v tele, čo je jasne vedecky dokázané.

Čo by ste odporučili ženám, ktoré sa rozhodnú schudnúť, na čo by nemali zabúdať?

Odporúčam, aby sme začali od hlavy. Treba sa mentálne pripraviť, nastaviť a neporovnávať sa s nikým, čo je u žien problém. To je taký prvý mentálny krok. Druhý krok spočíva v tom, že by som hľadal vedomosti od odborníka, trénera, od ktorého niečo prijmem. Vytvoríme si z toho taký základ a balans. Treba poznať, čo je zdravé jedlo a čo škodlivé jedlo. K jedlu si treba vytvoriť pozitívny vzťah a odstrániť fóbiu z počítania kalórií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #životospráva #metabolizmus #zdravé chudnutie #proteíny #metabolizmus tukov #kalorická hodnota potravín #zdravé tuky #počítanie kalórií

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...