Odborník otvorene o poruchách príjmu potravy. 2. časť: Ako ich liečiť?

Každá šiesta mladá žena sa počas života ocitne v pasci zákerných ochorení, ktoré nesú súhrnný názov poruchy príjmu potravy. Do tejto skupiny patria anorexia, bulímia, ale aj záchvatové prejedanie. Posledným spomínaným problémom trpí až 47 % populácie. Zatiaľ čo v prvej časti rozhovoru sme sa venovali príčinám a vzniku spomínaných porúch, v druhej časti psycholička Mgr. Kristína Púčeková pre Pravdu vysvetľuje ako ich liečiť.

10.01.2023 14:00
žena, depresia, smútok, invalidita Foto:
Pri liečbe PPP sa osvedčil multidisciplinárny prístup pomoci.
debata

Na verejnosti sa hovorí o anorexii a bulímii. Tieto pojmy poznajú už aj mladé ženy, ale kedy vieme povedať, že sa jedná o takýto druh ochorenia?

Môžeme o poruchách príjmu potravy (ďalej len PPP) laicky hovoriť vtedy, keď sa myšlienky a správanie spojené s jedlom, sebaobrazom a hmotnosťou stávajú zahlcujúcimi, stresujúcimi a začnú dominovať nášmu životu – a znižovať jeho kvalitu. Aj prehnaná túžba po zdravej strave a návykoch je časom zväzujúca – zamestnáva našu myseľ, obmedzuje našu schopnosť slobodného výberu potravín, mizne naša spontánnosť najesť sa s kamošmi, prichádzajú úzkosti a stres v spojitosti s jedlom.

Kto rieši, aký odborník, poruchy príjmu potravy a prečo je kľúčové zveriť sa do rúk odborníkov?

Pri liečbe PPP sa osvedčil multidisciplinárny prístup pomoci. Ide o podporu odborníkov z rôznych profesií, najčastejšie z oblasti psychiatrie, psychológie a nutričnej výživy. Mnoho ľudí prijalo určité subjektívne skreslené informácie o sebe, o svete, či o zdravom stravovaní sa. Preto je dôležité o týchto témach hovoriť aj s nezainteresovaným expertom, ktorý môže človeku dopomôcť vytvoriť si nový pohľad na vzniknutú situáciu. Úplné uzdravenie sa je možné.

Čo musí uzdraveniu predchádzať?

Veľmi dôležitá je však včasná diagnostika, nastavenie postupných krokov liečby, následná prevencia a podpora, preto je skutočne kľúčové zveriť sa do rúk odborníkov čo najskôr. Človek trpiaci PPP nemusí byť v celom náročnom procese zmeny sám, môže si vyskladať sieť pomoci, ktorá mu vyhovuje, s odborníkmi, pri ktorých sa môže cítiť bezpečne. Takýmto spôsobom sa celé bremeno záťaže rozloží na viacero ľudí, a tak sa nesie ľahšie.

žena, depresia, smútok, invalidita Čítajte aj Odborník otvorene o poruchách príjmu potravy, 1. časť: Ako vznikajú?

Opýtam sa priamo, je možné sa úplne vyliečiť? Alebo je to skôr boj na celý život?

Je to veľmi individuálne, no ako som už spomenula, úplné uzdravenie sa je možné, pre niekoho to môže byť niekoľkomesačná prechodná fáza PPP, pre iného boj na desiatky rokov. Priemerná dĺžka liečby sa odhaduje na 5–7 rokov. Žiadny odborník by však nemal brať človeku trpiacemu PPP nádej na vyliečenie. Cesta liečby každého človeka je iná, každý máme svoje tempo a inak sa vyrovnávame s problémami, či nástrahami, ktoré život prináša.

Na čo si treba dať pri liečbe pozor?

Dôležité je neporovnávať sa s inými, ale skúsiť zamerať sa na svoj vlastný proces liečby a progres. Ľudský mozog je plastický, čiže sme schopní formovať sa a meniť na základe získaných nových skúseností. To isté platí aj pri liečbe PPP, dôležité je nezameriavať sa primárne na čas, ale na objavenie nových zručností a vnútorných zdrojov, ktoré vedia pomôcť postupne vymeniť nezdravé PPP mechanizmy zvládania záťaže za tie zdravé, ktoré nie sú pre človeka deštruktívne.

Organizácia Chuť žiť pomáha ľuďom s mnohými problémami. Predstavte nám vašu prácu.

Naša organizácia Chuť žiť poskytuje prevenciu, vzdelávanie a podporné programy liečby pre ľudí s poruchami príjmu potravy a ich blízkych. Venujeme sa psychologickému, nutričnému a peer poradenstvu. Naši klienti si môžu vyskladať formy pomoci, ktoré im vyhovujú-individuálne či skupinové. Pracujeme online aj offline formou, aby naše služby mohli byť dostupné pre všetkých. Počas krízy sa nám môžu dovolať na bezplatnú linku pomoci: 0800 221 080, alebo stráviť príjemné, podporné poobedia v našom komunitnom centre v Bratislave.

Ako vás môžu kontaktovať ľudia s vyššie uvedenými problémami a ako im viete pomôcť?

Klienti nás môžu kontaktovať telefonickou: 0800 221 080, či e-mailovou formou: poradna@chutzit.sk. Vieme im pomôcť s upokojením akútnej krízovej situácie, odporučením vhodnej odbornej pomoci, podporou v napredovaní v liečbe, s edukáciom o PPP, s odporúčaním vhodnej komunikácie s človekom trpiacim PPP, s nacvičením relaxácie pri zvládaní úzkosti, a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #psychické choroby #bulímia #porucha príjmu potravy #prejedanie sa #príjem potravy #poruchy príjmu potravy #mentálna anorexia #Chuť žiť

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....