Odborník otvorene o poruchách príjmu potravy, 1. časť: Ako vznikajú?

Choroby, ktoré sú v našej populácii stále tabu. Hoci sa o poruchách príjmu potravy príliš nehovorí, štatistiky sú neúprosné. „Každých 52 minút zomrie niekto na následky porúch príjmu potravy. Celosvetový výskyt sa odhaduje na minimálne 9 % populácie,“ rozpráva v rozhovore pre Pravdu psycholička Mgr. Kristína Púčeková z organizácie Chuť žiť. Ako dokážeme rozpoznať spomínané druhy chorôb a čo ich spôsobuje? Odpovede nielen na tieto otázky nájdete v prvej časti rozhovoru.

09.01.2023 10:30
žena, depresia, smútok, invalidita Foto:
To, ako vnímame sami seba a svoju hodnotu, má veľmi veľký súvis s PPP.
debata

Poruchy príjmu potravy. Pojem, o ktorom sa často hovorí, ale vieme o ňom málo. Čo všetko zahŕňa?

Poruchy príjmu potravy (ďalej len PPP) sú závažným psychickým ochorením, s najvyššou mierou úmrtnosti spomedzi ostatných psychických porúch. Každých 52 minút zomrie niekto na následky PPP. Celosvetový výskyt sa odhaduje na min. 9% populácie. Nie sú vecou voľby, okrem iných príčin ich vzniku, majú aj svoje neuro-biologické opodstatnenie. Genetika aj prostredie hrajú významnú rolu pri rozvoji ochorenia. Mnoho ľudí vyzerá na prvý pohľad zdravo, no aj tak môže trpieť PPP.

Ako sa prejavujú?

Ich prejavy sú rôzne, no vo všeobecnosti združujú spektrum diagnóz, pre ktoré je charakteristická určitá forma manipulácie s jedlom (od hladovania až po prejedanie), negatívny vzťah voči samému sebe a výrazné zameranie sa na svoju schému postavy a hmotnosť, ktorá môže často kolísať. Ľudia majú rôzne postoje k jedlu, a teda aj k ich stravovacím návykom, tieto prejavy sú znakom našej individuálnej odlišnosti. Je však dôležité, aby nenarúšali a neohrozovali existenciu človeka a nepodmieňovali jeho pocity nespokojnosti. Pokiaľ to tak je, tak hovoríme o PPP.

Čím sa táto skupina chorôb líši od normy?

Pri bežnej populácii býva príjem potravy regulovaný pocitmi hladu a sýtosti, pričom množstvo prijatej energie je úmerné udržaniu telesnej hmotnosti v medziach normy. Pri PPP dochádza k manipulácii s jedlom a často k umelému znižovaniu energetického príjmu, či k stratám kontroly nad stravovaním. Hmotnosť býva umelo znížená (napr. pri mentálnej anorexii), zvýšená nad normu (napr. pri diagnóze záchvatového prejedania – Binge Eating Disorder), alebo často fluktuuje v medziach normy, prípadne mierne nad či pod (napr. pri mentálnej bulímii).

Sú vyslovene tieto problémy spojené len s určitým pohlavím. Alebo, spýtam sa ešte inak, u koho viac dominujú?

Mnohé mýty o PPP hovoria, že tieto poruchy sú rozmarom len pubertálnych dievčat a mladých žien. Pravda je však taká, že v súčasnosti postihujú ľudí bez ohľadu na vek, pohlavie, národnosť, tvar postavy, hmotnosť, orientáciu či príslušnosť k socio-ekonomickej vrstve. PPP sú však dominantnejšími pre ženské pohlavie, postihujú každú šiestu mladú ženu.

anorexia Čítajte aj Život s anorexiou? Ani pri najnižšej hmotnosti som si nebola dosť dobrá, hovorí bývalá pacientka

Aký je výskyt najčastejších porúch príjmu potravy na Slovensku?

V rámci globálneho rozloženia PPP, približne 47% ľudí trpí diagnózou záchvatového prejedania, 12% mentálnou bulímiou, 3% mentálnou anorexiou a 38% trpí ďalšími špecifikovanými poruchami príjmu potravy (OSFED). Čo sa týka našej populácie na Slovensku, výskyt PPP môže byť podobný, avšak nie sú známe aktuálne štúdie, ktoré by tento fakt potvrdili či vyvrátili. Za ostatné dva roky však vzrástol počet novodiagnosti­kovaných pacientov s poruchami príjmu potravy na území SR až o 31,3 %. V našej organizácii Chuť žiť sa najčastejšie stretávame s klientmi trpiacimi mentálnou anorexiou a mentálnou bulímiou.

Ako to celé začne? Porucha vznikne sama od seba, alebo je to proces? Čo ju spúšťa?

PPP sú komplexné ochorenie – nepoznáme jednu príčinu, ale súbor rizikových faktorov, ktoré sa navzájom ovplyvňujú. Je to napríklad tlak okolia na výkon či krásu, diétna kultúra, udalosti počas detstva či dospievania, osobnostné črty ako nízke sebavedomie, perfekcionizmus, potreba režimu a poriadku, neurotické črty, zvýšená úzkostlivosť. Pred tým všetkým stojí genetická predispozícia. Ochorenie najčastejšie vypukne pri nejakej zmene, kedy čelíme stresu a zvýšenej úzkosti – bola to napr. pandémia, alebo môže to byť aj zmena školy či dospievanie ako také.

Aký má význam obraz o sebe pri vzniku týchto problémov? Kedy dochádza k skresľovaniu našich predstáv o našom výzore?

To, ako vnímame sami seba a svoju hodnotu, má veľmi veľký súvis s PPP. Ľudia s PPP majú svoju hodnotu často veľmi úzko previazanú so svojou hmotnosťou. Inými slovami veria, že kontrola nad ich hmotnosťou a stravovaním, či štíhlosť, zvyšujú ich hodnotu. Keď sa zdravo stravujú, majú pocit, že sú dokonca lepší než ostatní, že niečo dokázali. Podobné pocity ich sprevádzajú aj keď sa im podarí odoprieť si jedlo či dodržať nastavený režim. Spolu so sebaobrazom pri PPP veľkú rolu zohráva pocit menejcennosti – cítim sa byť menej ako ostatní, ale keď schudnem, možno sa im môžem rovnať. Budem sa lepšie cítiť, ostatní ma budú mať radšej. Vo všeobecnosti sa náš body image vyvíja od približne troch rokov. To ako vnímame samých seba, je ovplyvnené našimi skúsenosťami v živote, výchovou a podobne.

Je väčšia pravdepodobnosť vzniku porúch príjmu potravy u ľudí, ktorí už majú aktuálne nejaké duševné poruchy a prečo?

PPP mávajú mnohé komorbídne ochorenia, veľmi častá je depresia či úzkosti. PPP však sami môžu byť komorbídnym ochorením, napríklad popri ochoreniach na spektre autizmu, popri ADHD (poruchy pozornosti), sociálnej fóbii, či následok traumy a podobne.

V druhej časti rozhovoru psychologička Mgr. Kristína Púčeková z organizácie Chuť žiť, ktorú nájdeme aj na webe chutzit.sk prezradí, ako prebieha liečba porúch príjmu potravy. Každý, kto sa trápi spomínanými problémami môže využiť bezplatnú anonymnú linku pomoci 0800 221 080 alebo emailovú poradňu poradna@chutzit.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stravovacie návyky #bulímia #porucha príjmu potravy #prejedanie sa #mentálna anorexia #Chuť žiť

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...