Život s anorexiou? Ani pri najnižšej hmotnosti som si nebola dosť dobrá, hovorí bývalá pacientka

Keď sa povie anorexia, väčšina z nás má zaužívanú predstavu o nejakej vyziabnutej modelke či celebrite, o ktorej napísali v novinách. Údaj o počte pacientov s poruchami príjmu potravy, medzi ktoré sa radí aj anorexia, vás však môže šokovať.

27.08.2022 06:00
debata
Video

VIDEO: V relácii Ide o nás hovoríme s Valentínou Sedilekovou z NZ Chuť žiť o jej živote s anorexiou, ale aj o tom, ako sa jej podarilo chorobu prekonať, aká náročná bola táto cesta a ako dnes môžeme pomôcť ľuďom s poruchami príjmu potravy.

Ako uvádzajú aktuálne štatistiky, vo svete žije momentálne zhruba 70 miliónov ľudí, ktorí trpia nejakou poruchou príjmu potravy. Situácia sa ešte zhoršila s pandémiou covidu, ako uvádzajú oficiálne štatistiky, medzi pacientmi s poruchou príjmu potravy zaznamenali odborníci viac ako 20-percentný nárast.

Valentína Sedileková, ktorá bola hosťom v relácii Ide o nás, v minulosti anorexiou trpela. Neskôr prešla v spektre chorôb príjmu potravy aj ku bulímii. Jej liečba trvala päť rokov a dnes, keď už má toto náročné obdobie za sebou, pomáha iným pacientom ako peer konzultantka v rámci špeciálneho programu neziskovej organizácie Chuť žiť. Za vznikom združenia vlastne aj stojí a v minulosti napísala rovnomennú knihu o živote s anorexiou.

Podcastovú verziu relácie nájdete tu

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V relácii Ide o nás ho prirovnala k akémusi vzťahu s násilníkom. „Najprv je k vám choroba dobrá, milá, hýčka si vás, ale potom vás začne dávať dolu. A robí to neustále, nič nestačí, v ničom nie ste už dobrá a zároveň sa z tohoto vzťahu len veľmi ťažko viete vymaniť,“ komentovala Sedileková, ktorá v najhoršom období mala hmotnosť, ktorá už ohrozovala jej zdravé fungovanie aj život. Číslo ručičky na váhe z tých čias prezrádzať nechce.

infografika, poruchy príjmu potravy, anorexia, bulímia Čítajte viac Namočené vreckovky či ryžový chlebíček. To je pohľad na jedlo u ľudí s poruchami príjmu potravy

„Už som sa naučila, že niektoré veci musím komunikovať inak,“ vysvetlila s tým, že nechce vyvolať u nejakej osoby s poruchou príjmu potravy akýsi pocit motivácie. Práve to totiž veľmi ľahko v hlave anorektického pacienta vzniká. Znie ňou často vnútorný hlas, ktorý je veľmi prísny kritik, hovorí Valentína Sedileková.

thumbnail image3 Čítajte viac Koščová o duševných problémoch: Bola som ako pod vodou, uväznená v bahne a neschopná sa nadýchnuť

Omnoho viac sa však dozviete v našej najnovšej epizóde relácie Ide o nás, ktorá sa venovala osobnému príbehu, ale zároveň priniesla aj odbornejší pohľad do problematiky života ľudí s poruchou príjmu potravy. Pozývame vás pozrieť si ju, prípadne vypočuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #jedlo #stravovanie #sebadôvera #anorexia #psychika #bulímia #Valentína Sedileková #Ide o nás #Chuť žiť

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...