VIDEO: S nutričnou špecialistkou a trénerkou Tatianou Kyseľovou sme hovorili o tom, aké najčastejšie chyby sa dejú na slovenských stoloch počas Vianoc, ako naše stravovanie podmieňuje vzťah k jedlu, ale aj vzťah ku samému sebe. Odporučila, ako zvládnuť bezmyšlienkovité pojedanie drobností zo stola a čo si myslí o pôstoch, diétach a vianočných predsavzatiach.
Ako hovorí nutričná špecialistka Tatiana Kyseľová, ktorá je aj súčasťou tímu v rámci celoslovenského programu Chuť žiť, nie je nič zlé na tom, ak pár dní v roku jeme aj menej zodpovedne a doprajeme si. Sama hovorí, že aj ona si rada dá vysmážaný rezeň. Má to však svoje ALE.
V špeciálnej epizóde relácie Ide o nás odpovedala Tatiana Kyseľová na viaceré otázky a otvorila niekoľko tém. Dozviete sa v nej napríklad aj to, že…:
- Najväčší problém Slovákov (a nielen ich) je počas sviatkov v prístupe všetko alebo nič
- Pri alkohole platí to, čo pri jedle. Neexistuje zdravé a nezdravé jedlo, zdravé a nezdravé je len množstvo. Alkohol môže byť aj pôžitok a nemusíme sa ho úplne strániť, ale… A ako vlastne správne piť alkohol?
- Pôst sa na Slovensku odporúča aj z náboženských dôvodov, nutričná odborníčka má však svoje dôvody, prečo neodporúča absolútne hladovanie.
- Aj to, aký je náš vzťah k jedlu ukáže, ako zvládneme nápor plného stola.
- Vianoce prinášajú mnohým z nás aj stres, dôvodom môže byť nielen jedlo, ale aj body shaming. Na čo si dať pozor a ako sa mu vyhnúť?
- Je vhodná diéta po Vianociach? To, čo sa stalo cez Vianoce, nebola chyba troch štyroch dní, ale dlhého obdobia predtým, tvrdí Kyseľová – diéty, ktorými chceme rýchly výsledok, neodporúča.
- Ak predsavzatia o zdravšom živote či stravovaní, potom by to malo mať svoju „kultúru“.
Akú, sa tiež dozviete v našej epizóde, ktorú si môžete pozrieť vyššie, prípadne si ju vypočuť ako podcast.