Žlčníkový záchvat ešte pred Popoluškou? Ako zvládnuť Vianoce bez ujmy, radí odborníčka

Vianočné sviatky sú v mnohých domácnostiach obdobím hodovania. A mnohokrát aj prejedania sa a konzumovania potravín, na ktoré by sme inak počas roka nesiahli.

20.12.2022 00:00
debata
Video

VIDEO: S nutričnou špecialistkou a trénerkou Tatianou Kyseľovou sme hovorili o tom, aké najčastejšie chyby sa dejú na slovenských stoloch počas Vianoc, ako naše stravovanie podmieňuje vzťah k jedlu, ale aj vzťah ku samému sebe. Odporučila, ako zvládnuť bezmyšlienkovité pojedanie drobností zo stola a čo si myslí o pôstoch, diétach a vianočných predsavzatiach.

Ako hovorí nutričná špecialistka Tatiana Kyseľová, ktorá je aj súčasťou tímu v rámci celoslovenského programu Chuť žiť, nie je nič zlé na tom, ak pár dní v roku jeme aj menej zodpovedne a doprajeme si. Sama hovorí, že aj ona si rada dá vysmážaný rezeň. Má to však svoje ALE.

V špeciálnej epizóde relácie Ide o nás odpovedala Tatiana Kyseľová na viaceré otázky a otvorila niekoľko tém. Dozviete sa v nej napríklad aj to, že…:

  • Najväčší problém Slovákov (a nielen ich) je počas sviatkov v prístupe všetko alebo nič
  • Pri alkohole platí to, čo pri jedle. Neexistuje zdravé a nezdravé jedlo, zdravé a nezdravé je len množstvo. Alkohol môže byť aj pôžitok a nemusíme sa ho úplne strániť, ale… A ako vlastne správne piť alkohol?
  • Pôst sa na Slovensku odporúča aj z náboženských dôvodov, nutričná odborníčka má však svoje dôvody, prečo neodporúča absolútne hladovanie.
obezita, prejedanie sa, jedlo, fast-food, nadbytok, Čítajte viac Čím chudobnejší, tým obéznejší... nekvalitné, ale chutné potraviny nás vedú do hrobu
  • Aj to, aký je náš vzťah k jedlu ukáže, ako zvládneme nápor plného stola.
  • Vianoce prinášajú mnohým z nás aj stres, dôvodom môže byť nielen jedlo, ale aj body shaming. Na čo si dať pozor a ako sa mu vyhnúť?
  • Je vhodná diéta po Vianociach? To, čo sa stalo cez Vianoce, nebola chyba troch štyroch dní, ale dlhého obdobia predtým, tvrdí Kyseľová – diéty, ktorými chceme rýchly výsledok, neodporúča.
  • Ak predsavzatia o zdravšom živote či stravovaní, potom by to malo mať svoju „kultúru“.

Akú, sa tiež dozviete v našej epizóde, ktorú si môžete pozrieť vyššie, prípadne si ju vypočuť ako podcast.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #Vianoce #stolovanie #predsavzatia #prejedanie sa #Ide o nás

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...