Bývate po víkende bez energie a rozbití? Tieto chyby možno robíte aj vy

V pondelok ráno by ste mali do práce vyraziť plní sily. Mnoho ľudí sa však ledva doplazí na pracovné miesto. Dokonca majú pocit, že majú menej energie ako v piatok poobede. Mnohí totiž počas voľných dní robia zásadné chyby, ktoré ich oberú o vitalitu počas v pracovnej časti týždňa.

27.12.2022 06:00
žena, únava, Foto:
Po narušení pravidelného spánku a bdelosti môžete v podelok ráno pociťovať istú formu jet lagu.
debata

Rozbijete si biorytmus

Len čo príde víkend, akoby už neexistovali žiadne obmedzenia. Mnoho ľudí si vyrazí von, alebo sa zabávajú do rána, prípadne dobiehajú filmy, knihy, hry, na ktoré nemali čas v priebehu týždňa. Ponocujú s cieľom pospať si dlhšie. Síce si pospia dostatočný počet hodín, ale rozhodia si biorytmus. Podľa trénera zdravia Leena Steyaerta môžete po takomto narušení spánku a bdelosti pociťovať v podelok ráno istú formu jet lagu. Ak budete aj počas víkendu chodiť spať a vstávať ako v ostatné dni, možno to bude nudné, ale pre vaše zdravie a energiu prospešné.

Dopriali ste si neresti

Viac nezdravšieho jedla, trochu viac alkoholu, prípadne cigarety. V pondelok ráno už síce nepociťujete priame dopady „opice“, ale váš organizmus je vysilený tým, že bol dehydrovaný, musel likvidovať alkohol, prípadne sa vyrovnať s ťažkým jedlom. Vaše vnútorné prostredie je rozložené a organizmus sa regeneruje. A prirodzene zhumpľovaný vašim správaním vám nemôže byť oporou a sršať energiou.

diabetes, cukrovka, zrak, problémy, okuliare, žena, žmúrenie Čítajte aj Trápia vás problémy so spánkom či s migrénami? Budete prekvapení, ale môžu za tým byť zlé okuliare

Trpíte syndrómom manažérov

Ak ste workoholikom, možno sa tešíte na víkend, ale výpadok práce na vás môže mať rovnaký dopad, ako keď narkoman vysadí dávku. Je dokázané, že manažéri počas víkendov a dovoleniek trpia fyzickými aj psychickými problémami. Doslova sa u nich môžu prejavovať stavy podobné chrípke. Aj preto po víkende bez práce máte pocit, akoby vás prešiel buldozér. A zachráni vás kalendár plný úloh. Avšak pozor, takýto životný štýl sa nedá udržať dlhodobo. Modrý, unavený pondelok je prvým znakom, že ak niečo nezmeníte, čoskoro prídu skutočne vážne zdravotné problémy.

Nemáte radi svoju prácu

Psychika je silná vec. Pokiaľ svoju prácu neznášate a už len pomyslenie, že zasa budete tráviť čas v spoločnosti kolegov, je pre vás ako nočná mora, nikdy nepôjdete do práce s elánom. Vaše podvedomie vám bude v pondelok ráno šepkať, ako dobre vám bolo mimo zamestnania. Preto sa doň budete vliecť ako na popravu. Ak identifikujete tento problém, je čas premýšľať o zmene práce. Veď nechcete mať predsa zlé rána a dni až kým nepôjdete do dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #únava #režim #workoholizmus #spánok #biorytmus #konzumácia alkoholu #ťažké jedlo

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...