Trápia vás problémy so spánkom či s migrénami? Budete prekvapení, ale môžu za tým byť zlé okuliare

Ďalšími príznakmi, ktoré môžu signalizovať potrebu korekcie, môže byť malátnosť, závraty, únava na konci dňa, problémy so spánkom či zhoršené vnímanie farieb.

13.09.2022 12:30
diabetes, cukrovka, zrak, problémy, okuliare,... Foto:
Ste si istá, že máte správne okuliare?
debata

Zrak sa môže zhoršovať kedykoľvek, ale zbystriť pozornosť treba približne po štyridsiatke.

„Po 40. roku sa začína postupne predlžovať vzdialenosť, v ktorej je človek zvyknutý čítať, až do momentu, kedy má ‚krátke ruky‘ a potrebuje okuliare na čítanie. Ide o fyziologický jav spojený s postupným ochabovaním akomodačného aparátu, čo je laicky povedané sval, ktorým oko zaostruje na blízku vzdialenosť,“ to je vysvetlenie podľa hlavného optika Lentiamo Jakuba Odcházela a ešte pokračuje: "Prvé príznaky toho, že potrebujeme okuliare, sú rozostrené alebo rozmazané videnie, prípadne zhoršené videnie za znížených svetelných podmienok. Priamo so zrakom môžu súvisieť aj bolesti hlavy, migrény a prípadne aj zvýšené slzenie.“

chrbát, bolesť, stolička, sedenie Čítajte viac Seďte menej! Prekvapí vás, čo všetko vám prinesie takáto zmena

Ďalšími príznakmi, ktoré môžu signalizovať potrebu korekcie, môže byť malátnosť, závraty, únava na konci dňa, problémy so spánkom či zhoršené vnímanie farieb. Podľa odborníka pritom pomerne značné množstvo ľudí návštevu odborníka stále odkladá.

„Veľa ľudí je stále ovplyvnených mylnou predstavou, že oko nosením okuliarov ‚zlenivie‘ a dioptrie sa budú neustále zvyšovať a tak návštevu odborníka odkladajú až do momentu, kedy bez okuliarov nezvládajú fungovať v bežnom živote,“ približuje Odcházel. Čím výraznejšia však korekcia je, tým ťažšia môže byť pre človeka adaptácia na nové okuliare.

Vyšetrenie sa vždy začína anamnézou, pri ktorej sa optometrista pýta na očné aj celkové zdravotné problémy vyskytujúce sa u neho alebo v blízkej rodine ako glaukom, cukrovka, problémy so štítnou žľazou či vysoký krvný tlak. Nasleduje otázka o užívaní liekov či výskyte alergií, čím si optometrista vytvorí celkovú predstavu o zdravotnom stave pacienta, ktorý môže do určitej miery ovplyvniť meranie zraku. Nasleduje samotné meranie zraku, pri ktorom optometrista určí vhodnú zrakovú korekciu a doplnkové vyšetrenia zahŕňajúce kontrolu binokulárnej rovnováhy, farebného a priestorového videnia, určenie dominantného oka, či kontrolu predného segmentu oka na šterbinovej lampe.

V prípade nálezu na prednom segmente, výpadku v zornom poli, nestabilnej korekcie, alebo iného príznaku, ktorý naznačuje možné vážnejšie ťažkosti odporučíme zákazníkovi navštíviť oftalmológa, neurológa alebo iného špecialistu.

Herečka Susan Sarandon.
Herečka Julia Roberts.
+3Herec Robert Downey Jr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #okuliare #optik #zlé videnie #problémy s očani

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...