Komplikujú potravinové intolerancie chudnutie a ako ich odhaliť?

Alergia na potraviny nie je podľa odborníčky synonymom pre potravinové intolerancie. Zatiaľ čo alergia je reakcia našej imunity a telo reaguje okamžite, intolerancia je spôsobená nedostatočnou produkciou enzýmov a naše telo nemusí reagovať hneď po požití jedla. Neznášanlivosť niektorých potravín tak nevieme odhaliť ihneď a lámeme si hlavu nad tým, ktoré jedlo ju spôsobilo. Odpoveď na túto otázku je omnoho jednoduchšia, než sa na prvý pohľad zdá. Podľa Zuzany Líškovej z Centra výživy a redukcie hmotnosti Medibalance sa treba dať len otestovať. V rozhovore pre Pravdu tiež hovorí, ako ovplyvňuje život ľudí a či dokáže spomaliť snahu schudnúť.

19.12.2022 11:00
mlieko, laktóza, intolerancia, brucho, žalúdok,... Foto:
Potravinová intolerancia je slabá alebo znížená schopnosť organizmu tolerovať určitý druh potravín.
debata

Na základe akých signálov tela dokážeme zistiť, že máme problémy s niektorými druhmi potravín?

Medzi typické príznaky potravinovej intolerancie patria tráviace problémy, bolesti brucha, žalúdka, plynatosť, hnačky, zápcha alebo kŕče po jedle. Môžu ich však signalizovať aj bolesti hlavy, zvýšená únava, zlý spánok, celková vyčerpanosť a kožné problémy.

O potravinových intoleranciách sa veľa hovorí, ale málo sa o nich skutočne vie. O čo vlastne ide?

Potravinová intolerancia je slabá alebo znížená schopnosť organizmu tolerovať určitý druh potravín. To znamená, že náš metabolizmus nedokáže určitý druh alergénov tráviť a štiepiť. Potravinová intolerancia je enzýmová nedostatočnosť.

Ako súvisí napríklad s alergiou?

Intolerancia sa často zamieňa s alergiou, je tam však veľký rozdiel. Alergia súvisí s neschopnosťou imunitného systému štiepiť určité látky a pri ich konzumácii začne produkovať protilátky. Tento stav je nezvratný a náš organizmus reaguje už po konzumácii malého množstva alergénu. Potravinovými intoleranciami trpí 40 – 50 % populácie, zatiaľ čo alergiami trpia 2 – 3 % dospelých ľudí.

Aké najčastejšie druhy potravinových intolerancií poznáme?

V súčasnej dobe vieme identifikovať od 44 do 280 potravinových intolerancií. Vyšetrenie sa realizuje z krvi, teda klient absolvuje klasický odber krvi. V našom centre výživy Medibalance realizujeme 3 druhy odberov na potravinové intolerancie a to na 44, 90 a 280 potravinových alergénov. Najčastejšie sa vyskytujúce potravinové intolerancie vznikajú: na mliečne výrobky, pri ktorých rozlišujeme intolerancie na kravské, kyslomliečne, syry, ovčie a kozie produkty; na lepok, kde rozlišujeme intolerancie na raž, pšenicu, ovos, špaldu; na vajíčka. Ďalej testy obsahujú vybrané druhy, zeleniny, ovocia, rýb, mäsa, strukovín, koreniny, kávu. Veľmi často sa potravinové intolerancie spájajú aj s histamínovou intoleranciou.

žena, brucho, pankreas, bolesť, nevoľnosť Čítajte aj Čo sa skrýva za nadúvaním a bolesťou brucha?

Čo sa môže stať, keď neriešime tieto problémy?

Neriešené potravinové intolerancie môžu zapríčiniť vážnejšie tráviace problémy a zápaly.

Prečo je pri podozrení na potravinovú intoleranciu dôležité nechať sa otestovať?

Pri potravinovej alergii má klient priamu reakciu po konzumácii alergénu. Pri intolerancii môže reakcia vzniknúť aj niekoľko hodín po konzumácii danej potraviny. Preto klient často netuší, s ktorou potravinou má problém a prípadne si dané ťažkosti spojí s inými zložkami potravy. Ľudia tráviace problémy a zvýšenú únavu často pripíšu veku, stresu prípadne nájdu iné dôvody. Po identifikácii potravinových intolerancií a vylúčení daných zložiek z jedálnička sa im zlepší nielen kvalita trávenia, ale aj života.

Čo nasleduje po otestovaní, nastavuje sa diéta?

Výsledky z rozboru krvi presne určia potraviny, na ktoré telo reaguje. Reakcia sa vyjadruje číslom a to určí aj silu reakcie. Na základe výsledkov odporúčame identifikované potravinové alergény vylúčiť zo stravy na niekoľko mesiacov, najdlhšie na obdobie jedného roka. Hovoríme tomu eliminačná fáza. Cieľom je postupne potraviny zaradiť späť do jedálnička, ale v určitom množstve a frekvencii.

Keď ignorujeme potravinové intolerancie, aké problémy môžeme mať pri redukcii hmotnosti?

Ako som spomínala, potravinová intolerancia je problém v metabolických procesoch. Redukcia hmotnosti je vlastne správne a zdravé nastavenie metabolizmu. Jedná sa o nastavenie efektívneho spracovávania a využívania prijatej stravy. Ak naše telo bojuje so spracovávaním určitých druhov potravín, jednoznačne to ovplyvní aj redukciu hmotnosti. Klient buď redukuje pomalšie alebo sa mu chudnúť nedarí vôbec. Cíti sa unavený a tak má tendenciu siahať po vysoko kalorických potravinách, ktoré mu dodajú energiu. Je pre neho oveľa ťažšie nastavenú výživu dodržiavať. V prípade, že sa potrebujete dozvedieť viac informácií o tejto téme môžete navštíviť weby: www.medibalance.sk alebo www.zuzanaliskova.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #zápcha #potravinová intolerancia #bolesť brucha #potravinové alergie #vyčerpanosť #histamínová intolerancia #laktózová intolerancia #kožné problémy

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...