Čo sa skrýva za nadúvaním a bolesťou brucha?

Bolesti brucha, hlavy, ale aj hnačky či nafukovanie. Odhaliť príčinu týchto problémov nie je často jednoduché a preto sa žiada, aby sa na to pozrel skutočný odborník. Veľakrát sa za týmito príznakmi skrýva neodhalená potravinová intolerancia. Viac o tejto téme hovorí v rozhovore pre Pravdu zakladateľka nutričnej poradne komplexná výživa https://www.komplexna-vyziva.sk/ a známa slovenská výživová poradkyňa Ing. Petra Kopecká.

02.04.2022 06:00
žena, brucho, pankreas, bolesť, nevoľnosť Foto:
Príčin bolesti brucha a nafukovania je naozaj obrovské množstvo.
debata

Čo sú hlavné príčiny bolesti brucha a nafukovania?

Príčin bolesti brucha a nafukovania je naozaj obrovské množstvo. Môžu za to napríklad celiakia, Crohnova choroba, SIBO (syndróm nadmerného rastu baktérií), ulcerózna kolitída, zápcha, stres, ale veľmi často aj potravinová intolerancia. Väčšinu diagnóz dnes vieme určiť pomocou rôznych testov a potom riešiť. Pri mnohých diagnózach ako napríklad celiakia alebo potravinová intolerancia stačí zmena stravovania a pocity úľavy prídu relatívne rýchlo.

Ako súvisí konzumácia nesprávnych potravín so žalúdočnými ťažkosťami?

Veľmi záleží o akej diagnóze hovoríme. Ak napríklad hovoríme o celiakii, tak ak zjeme lepok, telo začne prehnane reagovať na určité proteíny a začne ničiť samé seba – konkrétne črevné klky. To vedie k bolestiam, hnačkám, nafukovaniu a ďalším problémom. Ak napríklad skonzumujeme pri histamínovej intolerancii špenát s paradajkami, telo nemá dostatok enzýmu na odbúranie histamínu a dochádza k hnačke, nevoľnosti, bolesti brucha, až vracaniu. Čo sa týka napríklad laktózovej intolerancie, vtedy človek nemá dostatok enzýmu laktázy, ktorý štiepi laktózu a laktóza putuje ďalej cez tráviaci trakt. To spôsobí, že sa začne hromadiť tekutina do hrubého čreva a nestíha sa už vstrebať a objavujú sa príznaky ako je hnačka a žalúdočné kŕče.

Prečo je dôležité venovať sa potravinovej intolerancii a čo si pod týmto pojmom môžeme predstaviť?

Keď máme potravinovú intoleranciu, znamená to, že náš tráviaci systém má problém tráviť nejaké jedlo. Ďalším slovom pre potravinovú intoleranciu je potravinová citlivosť.

Tento pojem znamená, že tráviaci systém je citlivý na určité potraviny a netoleruje ich. Keď budeme jesť tieto potraviny, môžeme pociťovať nepríjemné príznaky ako je plynatosť, hnačka a bolesť brucha. Veľmi často je príčina v nedostatku nejakého enzýmu na trávenie danej zložky. Často nám chýba enzým laktáza (laktózová intolerancia) alebo diaminooxidáza (histamínová intolerancia). A prečo je dôležité venovať im pozornosť? Neriešená potravinová intolerancia môže viesť k vážnejším ochoreniam a môže priniesť závažné následky. Organizmus je napríklad častými hnačkami vyčerpaný a stráca mnohé dôležité živiny. K iným následkom patrí napríklad rednutie kostí, chronický zápal, rakovina, únava, problémy so spánkom.

obezita, žena, pohovka, cukor, lenivosť, sladkosti, diéta Čítajte aj Konzumácia cukru a ťažkých jedál, k tomu nedostatok pohybu! Aj pečeň bije na poplach

Na ktoré potraviny vo všeobecnosti vzniká najčastejšie potravinová intolerancia a na ktoré len výnimočne?

Najčastejšie sa stretávame s intoleranciou na laktózu, s histamínovou intoleranciou, intoleranciou na určité typy sacharidov v skratke nazvané FODMAP, s intoleranciou lepku. Naopak, relatívne výnimočne sa stretávame s intoleranciou na mäso.

Ako zistíme, že máme potravinovú intoleranciu, napríklad na sprievodných znakoch?

Výskyt potravinovej intolerancie je pomerne častý. Odhaduje sa, že ňou trpí asi 45% obyvateľstva. Mnoho ľudí trápi viac ako jeden symptóm potravinovej intolerancie a môže sa prejaviť niekoľkými spôsobmi. Niektorí ľudia môžu trpieť na neznesiteľné bolesti hlavy, zatiaľ čo iní trpia nafukovaním, hnačkami, zápchou, migrénou či kožnými (akné) alebo dýchacími ťažkosťami (opuchnutá sliznica nosa – pocit plného nosa). Často ľudia priberajú a nevedia schudnúť.

Prečo je kľúčové nechať sa testovať na tento problém a čo môžeme očakávať, najmä v rámci životného štýlu, pri potvrdení potravinovej intolerancie?

Samodiagnostika býva extrémne náročná. Napríklad pri histamínovej intolerancii je tak veľa príznakov a tak veľa potravín, ktoré histamín obsahujú, a preto je naozaj veľmi náročné to odhaliť. Ak sa však odhalí problém, nastáva zmena jedálnička. Musíme vynechať dané potraviny/potra­vinu, pri niektorých typoch intolerancií sú dostupné aj lieky, ktoré nám pomáhajú tráviť. Napríklad daosin pomahá tráviť histamín, laktáza pomáha tráviť laktózu. Existujú doplnky na lepšie trávenie lepku, ale pozor, nie sú účinné pri celiakii, ale iba pri intolerancii. V súčasnosti máme, našťastie, možnosť kúpy špeciálnych potravín – bezmliečne jogurty, či mlieka, vína s nízkym obsahom histamínu, bezlepkové potraviny, bezlaktózové výrobky a podobne. Čo nám však najviac prinesie diagnostika je úľava od problémov, ktoré niekedy trvajú roky, pokým sa odhalí ich príčina, napríklad aj v potravinovej intolerancii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stravovanie #potravinová intolerancia #celiakia #lepok #laktóza #histamín #histamínová intolerancia #laktózová intolerancia

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...