Zhoršuje sa vám zrak? Super tipy, ako si zachrániť ostré videnie

Oči má každý len dve a neustále pribúda tých, ktorí sa začínajú sťažovať na zhoršený zrak Je to výsledkom súčasnej doby, ktorá je postavená na sledovaní televízie a displejov. Napriek tomu nemusíte skončiť s okuliarmi, ak sa o svoje oči budete správne starať.

17.11.2022 07:00
oko, Snellenova tabuľka, zrak Foto:
Obrazovky vám samy o sebe zrak nepoškodia.
debata (1)

Jedzte čerstvé ovocie a zeleninu

Konzumácia aspoň piatich porcií ovocia a zeleniny denne ako súčasť vyváženej stravy pomáha zlepšiť celkovú pohodu a udržiava zdravie očí. Vitamíny a minerály hrajú veľmi dôležitú úlohu vo vývine oka a v prevencii bežných príčin problémov so zrakom. Napríklad správnou stravou sa dá chrániť pred vznikom sivého zákalu a vekom podmienenej makulárnej degenerácie.

Prestaňte fajčiť

Cigarety neškodia len pľúcam a srdcu, ale aj očiam. Dokonca môžu viesť k definitívnej strate zraku. Cigarety zvyšujú riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie, šedého zákalu, glaukómu, diabetickej retinopatie a syndrómu suchého oka. Môžu za to samozrejme voľné radikály, ale aj neustále vystavovanie oka dymu je preň skutočne ohrozujúce.

spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Čítajte aj Čo sa stane s vašim telom, ak budete málo spávať? Tretí bod je extra nebezpečný

Skráťte čas sledovania obrazovky

Nie je problémom, že sledujete mobil alebo počítač. Obrazovky vám samy o sebe zrak nepoškodia. Problém je v tom, že oči trpia na nehybnosť. Na rozdiel od iných činností, pri sledovaní obrazovky sa posúva obsah a svaly vášho oka ostávajú bez pohybu a tým degenerujú. Robte si pravidelné prestávky pri práci s počítačom a krúžte nimi, zaostrujte, pozerajte striedavo do blízka a ďaleka. Dobrým tipom je odvrátiť zrak od počítača aspoň každých 20 minút a približne minútu sa pozerať na objekt vzdialený približne 7 metrov.

Noste slnečné okuliare

Slnečné okuliare sa snažte nosiť vždy, keď ste vonku. A to aj počas jesene a zimy. Pretože ani vtedy nie je slnko slabšie, iba svieti menej hodín počas dňa. Vyberte si kvalitné šošovky, ktoré ochránia vaše oči pred UV A a UV B lúčmi. Je dôležité mať slnečné okuliare tmavé na slnečné dni, ale aj len jemne zafarbené na dni, keď je pod mrakom.

Strážte si tlak krvi

Neliečený vysoký krvný tlak môže ovplyvniť váš zrak a viesť k ochoreniu oka. Hypertenzia môže spôsobiť poškodenie krvných ciev v sietnici, stav známy ako hypertenzná retinopatia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #zrak #slnečné okuliare #ovocie a zelenina #obrazovka #zraková ostrosť #tlak krvi #UVA #UVB #zaostrenie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....